Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lecţie de istorie, “predată” de un veteran de război, elevilor militari din Alba Iulia. Laurean Deac: „Dumnezeu să vă dea anii mei, dar nu suferințele mele!”

Publicat

IMG_6575 Tinerii în uniformă de la Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia au avut parte, sâmbătă, de o lecţie de istorie ,,predată” de cel care a trăit războiul şi prizonieratul.

Sublocotenentul (r), veteran de război Laurean Deac, născut în Ohaba, județul Alba, i-a întâmpinat, la cei 95 de ani, pe cei patru elevi, cu nerăbdare și mult drag.

“Câtă bucurie și entuziasm poate sălășlui într-un suflet greu încercat: aproape o jumătate de an de război, ca ochitor pe obuzier și patru ani de lagăr în Rusia. Aici a muncit ca zidar şi în scurt timp datorită  seriozităţii, priceperii şi hărniciei a ajuns să fie apreciat de ruşi şi să conducă echipa de muncitori în construcţia unei fabrici de aluminiu şi a unui cartier de locuinţie pentru ruşii refugiaţi. Deși are patru clase, (fiind cel mai mare dintre cei cinci frați, iar  timpul trebuia dedicat muncii din gospodărie, fiind o familie înstărită) a fost un bun autodidact. În lagăr a muncit ca zidar, meserie pe care a practicat-o și la întoarcerea din lagăr, până în prezent. Au fost ani grei, cu multe încercări, însă nu și-a pierdut niciodată credința și nădejdea. Dar, parcă îi pare mai grea singurătatea care-l apasă. De patru ani este văduv. Cei 62 de membri ai familiei (copii, nepoți și strănepoți), au viața lor. Unii dintre ei sunt plecaţi departe de casă, peste hotarele ţării”, spune Daniela Filimon, reprezentantul Colegiului.

,,Dumnezeu să vă dea anii mei dar nu suferințele mele!”, a fost urarea veteranului de război, pentru tinerii elevi militari.

Întâlnirile elevilor colegiului militar albaiulian cu veteranii de război din judeţul Alba fac parte din proiectul cultural omagial ,,Credinţă şi Patrie” iniţiat de către Cercul Militar Alba şi desfăşurat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortrodoxă Alba Iulia şi Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”.

foto: Daniela Filimon

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax