Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Lucrare unică în România, aproape de finalizare. Subtraversarea râului Mureş, pentru rețeaua de apă, o investiție de 10 milioane de lei

Publicat

lucrari apa

12919265_1105059109515688_2050642357_n Lucrările de subtraversare a râului Mureş, cu conducte magistrale de aducțiune cu apă, se apropie de final. Execuţia lucrărilor se află pe ultima sută de metri, potrivit reprezentanților APA CTTA. Investiția este unică în România și chiar în Europa de Est și are o valoare de circa 10 milioane de lei, bani alocaţi în cea mai mare parte din fonduri europene.

„Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie, care nu satisfăcea. Nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani”, a declarat Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA, la momentul începerii învestiţiei, anul trecut.

12921144_1105059099515689_547524605_n Lucrarea este realizată în condiţiile în care conductele supraterane, prin care se asigură în prezent alimentarea cu apă potabilă a municipiul Alba Iulia şi a oraşelor situate în aval, Teiuş, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, plus comunele de pe traseu, au o vechime de peste 40 de ani şi prezintă un pericol ridicat de avarie.

În total, din acest sistem este alimentată cu apă potabilă o populaţie de 167.000 de locuitori plus agenţii economici din toate aceste localităţi. În urma unei analize a situaţiei, s-a optat pentru varianta executării unei subtraversări a râului Mureş în amonte de suprastructura de susţinere a conductelor existente, urmând ca supratraversarea existentă să ramână ca o rezerv,ă în situaţii excepţionale.

Potrivit proiectului, s-au realizat două conducte de subtraversare, 4 cămine de manevră noi, amonte de subtraversare din beton armat monolit. Distanţa între axa conductelor de subtraversare efectivă este 14 m, iar adâncimea minimă a subtraversării, de 11,3 metri. Llungimea totală a conductelor din fontă este de 1.101 metri liniari.

 

trafic ingreunat pod mures1Prin tunelul forat cu un diametru de 1,5 metri au fost trase 81 de conducte, fiecare având 6 metri lungime şi un diametru de 80 cm şi 110 cm la nivelul mufelor de legătură, după ce, în prealabil, au fost asamblate, poziţionate şi direcţionate de pe un canal provizoriu umplut cu apă.

De aici au fost trase apoi, cu ajutorul unor prăjini speciale, cu o lungime de 9 metri fiecare, de pe malul drept (în sensul de curgere a râului) pe malul stâng, pe sub râu şi pe sub cele două diguri de apărare împotriva inundaţiilor.

Lucrarea este unică în țară dat fiind faptul că în România sau în Europa de Est nu s-au mai executat lucrări de o asemenea complexitate şi tehnicitate.

Citește și Investiţii de 4 milioane de euro la Alba Iulia, pentru subtraversarea râului Mureş cu două conducte şi extinderea reţelei de canalizare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Traian

    sâmbătă, 02.04.2016 at 15:49

    Este unica in România dacá se trece de linie toti lucreazá cu tehnicá mai avansatá, mai avem multe de fácut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax