Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Mai avem și locuri urâte în Alba Iulia. Câteva zone uitate, clădiri abandonate, gunoaie și drumuri pline de gropi

Publicat

locuri alba iulia Albaiulienii nu ratează nicio ocazie de a se lăuda cu orașul lor, cu cetatea minunată care este bătută la pas de sute de mii de turiști pe an. Același lucru îl fac și politicienii sau reprezentanții administrației locale, ridică în slăvi Alba Iulia și încearcă să o promoveze în toate modurile posibile. Dar, din păcate mai sunt și locuri urâte la Alba Iulia, locuri pe care administrația, primarul și toți consilierii locali vor trebui să și le asume și să le includă în agenda următorului mandat.

Zona dinafara Cetății, adevăratul oraș în care locuiesc, muncesc și îşi petrec mare parte din timp cetățenii, este, pe alocuri, o epavă uitată în timp. Locaţii care erau cândva puncte-cheie în „Cealaltă Capitală” sunt acum exemple de „pus sub preş”. Mormane de gunoaie zac pe unele străzi, zeci de clădiri abandonate gata să se prăbușească în orice moment, gropi și drumuri neasfaltate. 

O singură plimbare prin exteriorul Cetății te face să îți dai seama că timpul a rămas în loc pentru o parte din oraș. Gara, Lumea Nouă, o parte din zona de la Schit sunt doar câteva exemple care nu ne mai fac așa de mândri că suntem albaiulieni.

Desigur, nu dorim să anulăm din start eforturile autorităţilor locale care anunţă, periodic, de exemplu, investiţii în modernizări de străzi, a serviciilor de salubritate, de întreţinere a spaţiilor verzi sau proiecte de regenerare urbană ori de valorificare a unor spaţii abandonate din oraş. În plus, în unele cazuri, nu se poate interveni pentru că terenurile nu sunt în proprietatea privată a administraţiei locale.

Însă deocamdată, vă prezentăm o listă scurtă a celor mai deprimante zone din „Cealaltă Capitală”, locaţii care nu ar trebui trecute cu vederea la capitolul planuri pentru dezvoltarea oraşului.

IMG_3544 Gara Alba Iulia, între clădiri „abandonate” și investiții moderne

Turiștii care aleg să vină la Alba Iulia cu trenul sunt întâmpinați de imagini care nu fac cinste în vreun fel unui oraș european curat și civilizat. Chiar înainte de a ajunge în Gara Alba Iulia, de o parte și de alta a liniei ferate se găsesc clădiri vechi, anexe părăsite sau vagoane de tren ruginite. Într-una dintre aceste clădiri își are locația Reprezentanța Alba a CFR Marfă, în timp ce altele au fost folosite în trecut ca spații de depozitare, ateliere sau garaje. În spatele acestora, un peisaj dezolant, cu gunoaie și gropi la tot pasul.

 

IMG_3548 Stația din Alba Iulia a fost inaugurată în 22 decembrie 1868, iar în 1 decembrie 1918, Gara Alba Iulia a primit participanții la Marea Unire. În noiembrie 2006 a fost deschisă „Eurostația de cale ferată Alba Iulia”.

În prezent, peroanele pustii și șinele fără trenuri dau senzația unui „faliment iminent”. Un șanț desparte noul peron, acoperit, cu iluminat și panouri de informare moderne, construit odată cu lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov – Simeria, de peronul vechi, cu asfaltul crăpat printre care a început să crească vegetația, cu bănci ruginite și murdare pe care cu greu s-ar putea așeza cineva.

 

IMG_3558 Călătorii care au „scăpat” de peronul gării și încearcă să ajungă în Cetatea Alba Carolina sau în diferite zone ale orașului pot alege să meargă cu taxiul sau cu unul dintre mijloacele de transport în comun.

Până acolo însă vor fi nevoiți să treacă prin parcarea din fața stației, care se prezintă mai ceva ca după un „bombardament”.

Gropile adânci și betonul „mărunțit” până la plasa de fier din structură pot pune „piedici” trecătorilor neatenți.

 

IMG_3569 Tot în aceeași zonă, între Gara CFR și Autogară, se află o clădire în care a funcționat, cu ani buni în urmă, un restaurant. Din imobil a mai rămas „neatinsă” doar reclama, în timp ce tencuiala a început să se desprindă de pe ziduri, geamurile din spatele gratiilor de metal au fost sparte, iar acoperișul este plin de găuri. Timpul pare că s-a oprit în loc încă de acum câteva decenii.

Pentru ca „tabloul” să fie complet, lângă clădire se află o parcare în care pietrișul amestecat cu pământ și nisip ține locul asfaltului, unde staționează și întorc mijloacele de transport în comun.

 

IMG_3587 Cartierul „Lumea Nouă”

Într-o altă zonă a municipiului Alba Iulia se resimte nevoia de schimbare. Este vorba despre o parte din zona industrială, respectiv de cartierul cunoscut și sub denumirea de „Lumea nouă”. În zona respectivă, strada Craivei este recunoscută pentru casele parcă uitate de vreme, hainele care se usucă pe garduri, porcii şi câinii care umblă liberi pe stradă și gunoaiele care sunt aruncate la tot pasul.

Aproape în fiecare an, autoritățile locale au organizat acțiuni de ecologizare prin care și-au propus să contribuie, pe termen lung, la creşterea calităţii vieţii şi spiritului civic comunitar aferent cetăţenilor de etnie romă rezidenţi în această zonă a municipiului. Efectul acestora a fost însă unul de scurtă durată.

IMG_3590 Ca dovadă, pe strada Gheorghe Șincai, imediat după clădirile rămase din fabrica de covoare „Incov” și după locul în care în fiecare duminică dimineața se ține talciocul, drumul este străjuit de o parte și de alta de grămezi de gunoaie. Cei care sunt străini de zonă au impresia că pe aici este calea de acces spre rampa de gunoi a orașului, deși în fapt este o stradă dintr-un municipiu european.

Aruncate direct pe marginea drumului sau purtate de vânt, deșeurile au împânzit terenul viran. Reziduurile sunt adevărate focare de infecție, mai ales pe timpul verii, când miasmele se răspândesc în toată zona. Printre „munții de gunoaie” au apărut și construcții clandestine, adăposturi improvizate, ascunse parcă de terenul cu denivelări.

IMG_3585 Tot în zonă se află și Grădinița nr. 10 cu program normal și prelungit. Situată în spatele cantinei „Ardealul”, grădinița se întinde pe o suprafaţă de 1.203 metri pătraţi care cuprind atât clădirea cât şi curtea. În anul 2012, când spațiul a fost dat în folosință, era singura grădiniţă din Alba Iulia dotată cu un sistem modern de alarmă.

În prezent, în fața clădirii se află un teren dezafectat, „împânzit” de gunoaie, folosit drept parcare de șoferii care locuiesc în zonă.

 

IMG_3610 Blocul G2, „ghetoul” din centrul orașului

În cartierul Cetate din municipiul Alba Iulia, pe strada Arnsberg, se află blocul G2 – cunoscut sub denumirea de „Turturica”, un ghetou a cărui comunitate trăieşte într-o sărăcie lucie. Proprietari sunt, în majoritatea cazurilor, săraci (persoane cu venituri medii şi mici, persoane cu datorii, mulţi locatari bătrâni, dar şi apartamente goale/nelocuite).

Blocul, știrbit pe alocuri din cauza lipsei de geamuri, este acoperit de covoarele și lenjeriile de pat scoase pe balcoane. Imaginea sinistră a clădirii este în contrast perfect cu restaurantele și cafenelele aflate la doar câțiva pași.

Administrația locală se gândește să facă un bloc de locuințe sociale în zona Lumea Nouă unde să îi mute pe cei din Turturica. În locul blocului G2 ar urma să fie amenajată o parcare subterană. Proiectul este doar în stadiu de idee, momentan.

IMG_3632 Lângă Poarta I a Cetății Alba Carolina, fosta ceainărie s-a transformat într-o toaletă publică

Pe vremuri, în spațiul dezafectat situat pe strada Mihai Viteazul, lângă Poarta I a Cetății, a funcționat o ceainărie, după care a fost un punct al gardienilor publici. În prezent, magazia dezafectată este folosită pe post de depozit și uneori adăpost de către oamenii străzii.

De clădire se folosesc și unii dintre trecători, care, în lipsa unei toalete ecologice în zonă, aleg să folosească spațiul pentru nevoile fiziologice.

 

IMG_3635 Tot lângă Poarta I a fost și o terasă de vară care a fost lăsată în paragină. Cu acaestă imagine dezolantă sunt întâmpinați turiștii care aleg să intre în Cetatea Alba Carolina, pe prima Poartă a Cetății.

Vizavi de fosta grădină se află un alt teren dat uitării care pe timpul verii se transformă într-o groapă de nisip care se presupune a fi un teren de volei.

 

 

 

IMG_3645 O altă zonă, aceeași situație. La doi pași de Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în centrul municipiului se află un teren care a avut mai demult destinația de parcare publică.

În prezent, parcela îngrădită pe jumătate folosește drept coș de gunoi sau toaletă publică pentru trecători, asta după ce în urmă cu șase ani a fost amenajat pe el, în semn de protest, o mică fermă cu tot ce implică ea: căpițe de fân, găini chiar și capre. Proprietarul terenului, Călin Ciobanu, a protestat în repetate rânduri împotriva administrației locale pentru că nu îl lăsa să construiască nimic pe respectivul teren.

Problemele sunt mai vechi de 6 ani și se pare că încă nu s-a găsit o rezolvare. Până una alta, trecătorii au unde să se ascundă dacă nevoile fiziologice nu le permit să mai ajungă până la toaletele ecologice care nu sunt mai departe de 50 de metri de acest teren.

schit Zona de la Schit era cândva principalul punct de socializare și relaxare al albaiulienilor. La marginea pădurii se adunau, în weekend-uri sau în zilele de sărbătoare, zeci de familii să se bucure de câteva ore de relaxare. Acum doar câinii vagabonzi se mai plimbă pe teren. Băncile sunt mucegăite, foișoarele sunt doar niște focare de infecție și terenul de tenis este plin de gropi.

Se pare că a existat interes pentru concesionarea acestui teren de către un om de afaceri care a cumpărat și a renovat fostul restaurant „Terasa Viitor”, însă consilierii locali au considerat că suma de 90.000 de euro la cât a fost evaluat este prea mică pentru valoarea acestui teren și astfel stă în paragină, uitat de lume.

Aceeași soartă o are și fostul ștrand în care se spunea că se va amenaja un parc după închiderea lui. Ștrandul a fost închis de 2 ani, nu s-a făcut altul în locul lui și nici parcul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. albaiuluan

    miercuri, 30.03.2016 at 10:02

    Primaria e responsabila pt gropile din gara nu pentru cladiri… Dupa parerea mea problema majora e zona Dedeman. E un focar e infectie dar presupun ca acolo sunt multi votanti ai domnului primar si nu vrea sa le strace mediul de viata infect…

    • Se scrie albaiulian...

      miercuri, 30.03.2016 at 19:44

      La alegerile locale din 2012 singura sectie din oras in care Hava a primit mai putine voturi decat principalul contracandidat a fost cea in care era arondata si Lumea Noua. Dar comentam asa ca sa ne aflam in treaba…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax