|

FOTO | „Maierii Bălgradului”: Peste 30 de replici după icoanele Prodanilor din Alba Iulia şi piese originale, expuse la Galeriile de la Poarta III a Cetății

icoana, petru prodanSâmbătă, la Galeriile de la Poarta III a Cetății a avut loc vernisajul expoziţiei temporare intitulată „Maierii Bălgradului. Icoana, moştenire spirituală”. Peste  30 de icoane restaurate, dar și piese originale din coelcția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au fost expuse pentru vizitatori. Replicile icoanelor au fost realizate după lucrările făcute de familia Prodan din Alba Iulia, care s-au stabilit în cartierul Maieri în deceniul cinci al secolului XIX.

„Maica Domnului Îndurearată”, „Sfântul Nicolae”, „Nașterea lui Isus” sunt doar câteva dintre temele religioase pe care zugravii Prodan le-au pictat pe sticlă, iar acum au fost restaurate de Ileana Partenie, Sorina Voju, Daniela Burnete şi Elena Cucui. Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au găsit o piesă originală pictată de Petru Prodan, în a doua jumătate a secoului XIX, la Parohia Ortodoxă Inuri, un prăznicar care înfățișează cele 12 scene (foto).

Replici după icoanele familiei Prodan din Alba Iulia, alături de piese originale din colecţia Muzeului Naţional a Unirii au fost puse alături, într-o încercare de rememorare a celor care prin munca lor au adus faima oraşului nostru.

Poveste zugravilor stabiliți în cartierul Maieri din Alba Iulia, a început în deceniul cinci al secolului al XIX-lea. În momentul în care Petru și Maria Prodan încep să picteze icoane, în Alba Iulia, Laz și Lancrăm ersu activi și alți zugravi cu un stil format și o clientelă stabilă. Pentru realizarea unei icoane erau necesare trei materiale: sticla cu rol de suport al stratului pictural, dar și de protecție, culorile și ramele. Familia Prodan a lucrat cu cea mai ieftină sticlă. Piesele mai vechi sunt zugrăvite pe un suport extrem de subțire, în care apar numeroase denivelări produse de călcarea manuală a acesteia.

Una dintre lucrările pictate de Petru Prodana fost găsită de cei de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia la Parohia Ortodoxă Inuri. Este vorba despre un prăznicar care înfățișează cele 12 scene, și a fost realizat în a doua jumătate a secolului XIX.

La eveniment au participat și primarul Mircea Hava, președinetele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, dar și alți consilieri locali și cei care au depus munca în restaurarea icoanelor Prodanilor.

Manifestarea este parte a unui proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia, de promovare a atelierului deschis din a doua jumătate a secolului al XIX-lea de familia Prodan, Petru şi Maria, în cartierul Maieri. Icoanele Prodanilor erau foarte apreciate în târgul de la Alba Iulia, împodobind nu doar casele locuitorilor din jurul oraşului, dar şi pereţii bisericilor.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=375036avatar Publicat de pe 6 decembrie 2014 şi actualizat pe 6 decembrie 2014.
Publicat în ACTUALITATE, Arta.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Lia: Nici vorba. Este supus lui Hava, inca il pastreaza.
  • Ionel: Prea mult s-a furat in Romania, indiferent de partidul care a guvernat tara. Marile privatizari sunt un esec...
  • Maria: În PSD.
  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI