Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Manual pentru militarii români din Ardeal, din decembrie 1918, exponatul lunii noiembrie la Muzeul din Alba Iulia

Publicat

20161101_103315La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost prezentat marţi, de la ora 11.00, exponatul lunii noiembrie. Este vorba despre un manual militar realizat în decembrie 1918, pentru militarii români din Ardeal: “Comenzile și definițiile din Regulamentul de manevră și luptă al infanteriei român”.

Regulamentul a fost redactat de Petre Ugliș, în decembrie 1918, pentru ofițerii și subofițerii români care activau ca voluntari în Italia, organizați în așa-numita „Legiunea Română din Italia”. A fost tipărit la Roma, în tipografia Academiei Regale dei Lincei.

Manualul are 8 secțiuni: „Definiții”; „Instrucția individuală”, „Plutonul”, „Compania”, “Batalionul”, „Modul de prezentare”, “Scrima cu arma” și „Gimnastica”. Majoritatea comenzilor sunt prezentate bilingv, în limba română și în limba germană, pentru ca ofițerii, ce activaseră în armata austro-ungară, să le recunoască mai ușor.

Despre această publicație, autorul ei își amintea: „În ziua de 21 decembrie, la ordinul dlui colonel, subsemnatul am fost încredințat cu tipărirea Regulamentului de manevră și luptă al Infanteriei române cu comandele și definițiile traduse din limba germană pentru folosul ofițerilor și al subofițerilor care erau în aceasta și nu cunoșteau pe cele românești.

A fost terminat în 27 decembrie. N-am aflat în toate tipografiile Romei caracterele românești <ș> și <ț>, celelalte î, â, ă le-am aflat. Frații noștri italieni ne cunosc prea puțin. Cunosc multe popoare din lumea veche, de prin continente sălbatice, dar de noi, frații lor de gintă, nu.

(…) În zilele următoare am distribuit <Regulamentul> pe la toate unitățile, fiecărui ofițer și subofițer câte un exemplar. În seara zilei de 29 decembrie m-am întors la Roma, iar a doua zi am plecat la Avezzano unde am distribuit regulamente”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax