Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ministrul Mihnea Costoiu a participat la deschiderea anului universitar, la Alba Iulia. 4.500 de studenţi încep cursurile la UAB

Publicat

DSC_0333 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a deschis oficial anul universitar 2014-2015, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa de Cultură a Studenţilor, în prezenţa ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a conducerii UAB şi autorităţilor judeţene şi locale. Cu această ocazie, zece studenţi de la UAB, cu rezultate excelente în anii de studiu, au fost răsplătiţi de primarul Mircea Hava cu premii în bani, iar ministrul a adus precizări despre finanţări ale activităţii de cercetare şi pentru studenţi, în programe de practică la companii.

Studenţi, profesori, părinţi, autorităţi locale şi judeţene au marcat oficial un nou început în activitatea universitară a instituţiei de învăţământ superior din Alba Iulia.

Prezent la evenimentul de la Alba Iulia, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat că anul acesta peste 100.000 de studenţi vor primi burse pentru programe de practică la companii, iar firmelor li se vor deconta cheltuieli cu angajaţii care îi îndrumă pe aceştia. De asemenea, va fi reluat programuld e burse doctorale, de 1.850 de lei pentru fiecare doctorand, pe lună, pentru a-şi finaliza studiile.

Citeşte şi Costoiu: Peste 100.000 de studenţi şi doctoranzi vor primi burse pentru programe de practică la companii. Bani şi pentru firme şi universităţi

În cadrul festivităţii, primarul Mircea Hava a acordat premii pentru studenţii cu rezultate deosebite în anii de studiu. Au fost recompensaţi cu premii în bani tinerii care au reuşit să termine anul anterior cu media 10.

Citeşte şi Premii pentru 10 studenţi UAB de media 10, de la Primăria Alba Iulia, la început de an universitar. LISTA tinerilor cu rezultate excelente

La eveniment au fost prezenţi subprefectul Cornel Murg, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, rectorul Daniel Breaz.

Rectorul UAB, a declarat, cu această ocazie: „În primul rând vreau să le mulţumesc tuturor celor care au ales să devină studenţii universităţii noastre, începând cu acest an universitar. Mă bucură faptul că au venit în număr mare şi că vor pleca de aici cu un bagaj de cunoştinţe şi ca oameni foarte bine educaţi.

În primul an de studiu avem în jur de 1.500 de studenţi români, la care se adaugă studenţi din Republica Moldova şi cei internaţionali care vor veni în perioada următoare la instituţia noastră.

În momentul de faţă avem aproximativ 4.500 de studenţi, pentru programe de licenţă, masterat, doctorat. Este un număr care, încet-încet, va defini instituţia noastră ca şi dimensiune, de câţiva ani suntem aproape în această cifră. O uşoară creştere a numărului de studenţi a fost înregistrată anul acesta.

Pe studenţi îi aşteptăm, din punct devedere logistic, cu o universitate ce se respectă, din punct de vedere al dotărilor, iar pentru cei care au ales să se cazeze în căminele noastre, cu spaţii dotate la un înalt nivel. De asemenea, corpul profesoral este pregătit pentru a-i specializa pe studenţi în domenii de activitate pe care doresc să le urmeze”.

La UAB s-au înscris pentru un nou an universitar peste 1.400 de studenţi în anul I, inclusiv din Republica Moldova sau ţări din Europa şi Asia. În total, vor începe cursurile la UAB în acest an aproximativ 4.500 de studenţi. Într-un top al universităţilor din România cu date din 2013, UAB se află pe locul 34 din punct de vedere al studenţilor care au ales locuri la buget sau la taxă.

Pentru anul universitar 2014-2014, la facultăţile Universităţii s-au înscris în anul I 1.452 de studenţi, dintre care 42 sunt veniţi din Republica Moldova pentru a studia la Alba Iulia.

De asemenea, UAB a fost aleasă pentru continuarea studiilor de către tineri din ţări precum India, Turcia şi alte state din Europa.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are patru facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiecare cu mai multe specializări.

Cele  mai căutate secţii de anul acesta au fost Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (învăţători, educatori), Drept, Electronică aplicată, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi Muzica religioasă.

În total, UAB a scos la concurs anul acesta 1.761 de locuri pentru studiile de licenţă şi 841 pentru master. Numărul total de locuri finanţate de la bugetul de stat scoase la concurs a fost de 600 pentru programele de licenţă şi 200 pentru cele de Masterat.

foto: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax