Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

FOTO: MINUNI ale NATURII din Apuseni care MERITĂ VĂZUTE. Al doilea GHEȚAR subteran din lume și CASCADA unde apa cade de la 18 metri

Publicat

pf_1410203550Sunt „monumente” ale naturii în inima Apusenilor, iar an de an mulți turiști din toate colțurile țării le calcă „pragul” și se minunează de frumusețea lor. Este vorba despe Ghețarul de la Scărișoara și cascada Pișoaia.

Deși sunt poziționate la poli opuși, au în comun locul din care se trag, zona Munților Apuseni vizitată, în special vara, în perioada concediilor, de turiști dornici să cunoască o parte din ceea ce reprezintă patrimoniul natural al județului.

Asta cu toate că drumul până la cele două obiective este destul de „anevoios”, plin de gropi, care este imposibil să nu ridice tensiunea șoferilor.

Este vorba de DN75, drum de care mulți cetățeni din zonă s-au plâns a fi unul într-o stare de „degradare” avansată, dar este și cel care duce turiștii spre aceste „monumente” ale naturii.

 

 

ghetarul scarisoaraPentru a ajunge la Ghețarul Scărișoara se merge cu mașina pe DN75, până în dreptul localității Gârda de Sus, iar apoi dacă veniți dinspre Cîmpeni faceți dreapta spre DJ 750 pe Valea Gârda Seacă până la cătunul Ghețar. Este situată la aproximativ 40 de km de orașul Cîmpeni. Se poate ajunge cu mașina până la Cătunul Ghețarul, iar de acolo faceți o plimbare de o jumătate de oră până la peșteră.

Să nu uitați să vă luați o geacă mai groasă, pentru că jos, în peșteră, este frig.

În plimbarea spre peșteră nu o să vă plictisiți, pentru că până ghețar vă puteți opri la o casă moțească, transformată într-un magazin de suveniruri, și bineînțeles puteți degusta celebrele plăcinte moțești cu sirop de fructe de pădure, afine, vișine, după preferință.

În drum o să treceți și printr-o pădure, iar de pe cărare puteți vă cumpărați dulcețuri sau siropuri de casă, de la moții, care profită de de turiștii care vin în zonă, să își vândă produsele.

Ajunși la Peștera Scărișoara, aveți două alternative, ori să așteptați un grup car este deja la ghețar pentru a coborî, ori aveți norocul să nu fie niciun turist jos și să coborâți imediat după ce vă cumpărați biletele. Se coboară în grupuri de 20, 30, chiar și 60 de persoane cu un ghid, dar la ore fixe.

Pentru adulți tariful la Ghețarul de la Scărișoara este de 11 lei, iar pentru elevi-studenți, 8 lei. Dacă nu știți foarte multe despre peștera de la Scărișoara, la intrare veți găsi și un panou informativ.

O să coborâți pe trepte atât de lemn, cât și de metal, iar cel mai indicat ar fi să vă țineți bine de balustrade, pentru că cu cât o să ajungeți mai aproape de gura de intrare în peșteră unele scări o să fie înghețate și există riscul să alunecați. Când începeți cu prima treaptă care vă duce spre ghețar, deja o să vă imaginați cum este înăuntru, o să aveți tendința să vă uitați în jos spre gura de intrare în peșteră și să fiți exaltați când o să auziți reacțiile celor din fața dumneavostră.

De asemenea o să simțiți cum se răcește cu cât mergeți mai în jos, și balustrada de metal este „bocnă”, dar merită să treceți prin toate ca să ajungeți în Peștera Scărișoara, una dintre cele mai mari peșteri cu gheață din România, fiind și al doilea ghețar subteran ca mărime din lume.

A fost declarată și monument al naturii și rezervație speologică. Peșteră, situată la o altitudine de 1150 m este renumită datorită prezenței în interiorul ei a unui ghețar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafață de 5500 mp, cu grosime a stratului de gheață ce depașește în unele locuri 37 m.

foca de gheata, pestera scarisoaraLa intrare în peșteră sunteți „întâmpinați” de o „focă” de gheață, iar pe măsură ce mergeți pe podețul de lemn înfipt în gheață, veți avea impresia că ați intrat direct în iarnă, gheață pe jos, iar la mijlocul peșterii un ghețar cu diferite formațiuni.

Peștera are o lungime totală de 750 m din care se poate vizita doar 250 m, iar adancimea de 110 m. Este împărțită în mai multe sectoare ce au diferite denumiri, Sala Mare, Rezervația Mare și Rezervația Mică, care se pot vizita doar în scopuri științifice și cu autorizație specială de la Institutul de speologie Emil Racoviță din Cluj Napoca.

La adâncimea maximă a peșterii de 105 m se afla Galeria Maxim Pop. Iar celelalte două secțiuni ale peșterii Catedrala și Palatul Sânzianei nu au gheață.

La ieșire din peșteră, se poate observa că gura este în formă de inimă, iar înainte să urcați pe trepte puteți arunca o monedă, într-o baltă transformată de turiști, într-o „fântână” a norocului. Și inevitabil veți ieși din peșteră cu un nas roșu, ca de iarnă.  Odată ce urcați pe trepte pe la mijloc veți da de un aer mai cald și multă verdeață.

Un alt monument care merită să fie imortalizat măcar într-o poză, și să vă spălați măcar odată cu apă de munte pe față este Cascada Pișoaia din comuna Vidra.

cascada pisoaia, vidraTot prin Câmpeni se trece pentru a ajunge și la cascadă. Dacă veniți dinspre Arieșeni, urmați DN 75 înspre Câmpeni până la Barajul de la Mihoiești. De aici faceți dreapta și urmați DJ762, Mihoiești – Avram Iancu, iar în comuna Vidra, satul Nemești veți vedea un panou informativ și săgeata spre stânga către Cascada Pișoaia.

Iar dacă veniți dinspre Abrud, la Barajul de la Mihoiești faceți stânga  până în Vidra. De la principală, drumul până la cascadă este și de piatră, astfel că puteți merge cu mașina o porțiune de drum, dar apoi va trebui să faceți o plimbare de aproximativ 500 de metri.

Odată ajunși acolo este inevitabil să nu fiți „vrăjiți” de peisaj, dar și de susurul apei care cade de la aproximativ 18 m înălțime. Este înconjurată de o pădure, iar în față bolovanii, care dau un aspect pitoresc, sunt numai buni pentru a vă face o fotografie.

„Rezervație peisagistică pe un prag stâncos de calcare de cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fagi și arbori izolați de rășionase. Căderea de apă se realizează de la circa 18 metri înălțime , cu un front de despletire a firului de apă de 25 de metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse de-a lungul timpului întregesc spectaculozitatea peisajului. Zona protejată are o suprafață de 2,5 ha”, aceasta este descrierea cascadei de pe panoul informativ, care imposibil să nu vă facă „poftă” de o plimbare.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată cele mai ”grele” mașini din Alba Iulia, parcate lângă Poliția Locală, în fața sediului PNL

Publicat

Ole, ole, în față la penele, utilajul unde e? La numai câțiva metri de sediul Poliției Locale din Alba Iulia, pe Strada Bucovinei, odihnesc într-o rână, uneori cu o jumătate dintre roți pe trotuar, câteva mașini invizibile. Utilajul de ridicare a mașinilor, care trece zilnic prin zonă, nu le observă, după cum nu le observă nici polițiștii locali, nemiloși în alte cazuri similare, unde linia continuă își face de cap prin mijlocul străzii. 

Altminteri scrofuloși la datorie cu cetățenii, care plătesc aproape 1000 de lei ca să își recupereze mașina (amendă de 580 de lei plus 450 de lei la ”garaj”), polițiștii locali își descoperă dintr-o dată latura sensibilă, sufletul de mamă, când vine vorba despre chestiile grele, cum sunt și mașinile liberalilor. Pentru că, am uitat să precizăm, mașinile care dorm cu farurile stinse, o fac zilnic în fața sediului PNL.

Strada e cu sens unic, dar, ne asigură reprezentanții primăriei, asta nu contează! ”Dacă au o singură roată pe carosabil, se ridică!” ne-au precizat ei.

De data asta, mașinile grele și uneltele de deplasare ale boșilor liberali, sunt cu TOATE roțile pe drum, doar că poliția locală e plecată la vânătoare de mașini mai fraiere, cu numere roșii sau din alte județe (apropo: cei din alte județe să vină pregătiți cu cashul la ei, în caz că trebuie să își recupereze mașina luată din zona Curții de Apel, unde nu sunt avertismente legate de ridicare).

Cam până aici ține Forța și Intransigența Poliției Locale, ca să nu mai vorbim de teoria liberalismului egalitarist al lui John Rawls, cu care băieții de la parcări sunt familiarizați în teorie, dar depășiți în practică.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul închiderii școlilor: Florin Roman, cuvinte grele la adresa prefectului de Alba și a șefei IȘJ

Publicat

Noi acuzații din partea deputatului de Alba, Florin Roman, la adresa șefei Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș, dar și la adresa prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. Roman a spus că întâlnirea convocată de prefect cu o parte dintre primari și cu reprezentanții IȘJ a fost ”un simulacru de discuție”, ”o șezătoare în familia social-democrată”, fiind convocată exact în ziua în care majoritatea primarilor din județ se aflau la o întâlnire a Asociației Primarilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. În plus, a adăugat acesta, parlamentarii de Alba nu au fost invitați. 

Florin Roman se referă la o ședință a comisiei de dialog social, organizată la mijlocul acestei săptămâni, la Instituția Prefectului, în cadrul căreia prefectul Dănuț Hălălai a reproșat tuturor celor care nu au fost prezenți că ”nu-i interesează soarta învățământului”. Pe de altă parte, deputatul de Alba spune că întâlnirea a fost convocată strategic, atunci când primarii de fapt nu puteau participa.

”Hălălai să înțeleagă că este un amărât de prefect, un angajat al Guvernului care se supune controlului Parlamentului, nu invers. Până își termină mandatul, poate înțelege, deși recunoscă că nu am mari pretenții” a spus Roman.

Legat de Marcela Dărămuș, acesta a spus că a mințit două luni cu privire la faptul că nu se închide nici o școală în județul Alba. ”A trebuit să prezinte o listă cu 44 de unități de învățământ fără plan de școlarizare, care în limba română înseamnă închiderea unor școli realizată la comandă politică. Din toate aceste școli, doar două sunt în comune conduse de primari PSD, la Arieșeni și Ponor și una UDMR. 95% sunt în localități cu primari PNL, de unde rezultă că e vorba de rațiuni politice, în condițiile în care s-a făcut fără a avea la bază un studiu de impact” a adăugat deputatul de Alba.

Limbajul folosit de acesta cu referire la Marcela Dărămuș ar putea fi considerat foarte dur: ”o calamitate pentru învățământul județean”, „o mincinoasă”, ”o femeie fără caracter”, ”semidoctă”, ”Ileana Cosânzeana din fruntea inspectoratului școlar” sunt câteva dintre apelativele folosite. În plus, Florin Roman a mai adăugat că o va ”însoți” pe aceasta în campania electorală viitoare pentru a spune oamenilor cine este ea cu adevărat.

Deputatul de Alba s-a mai referit și la senatorul Daniel Breaz (PSD) despre care a spus că ”nu-și poate salva școala la care a învățat” din Obreja. ”Să înceteze cu vizitele în Australia și India și să meargă să își salveze școala” a mai spus Florin Roman.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

Publicat

Peste 2.400 de candidaţi din Alba au dat, în perioada 12-22 februarie, probele orale, în cadrul examenului de Bacalaureat 2018. Următoarea etapă este în iunie, probele scrise.

În urma examinărilor, elevii de clasa a XII-a au primit calificative. În 12 şi 13 februarie, s-a desfăşurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), apoi proba similară de limba maternă.

În zilele de 16, 19 și 20 februarie a fost evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

 

La Proba A, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, au fost 2.425 de candidaţi din Alba înscrişi. 10 dintre ei nu s-au prezentat la examen. Dintre ceilalţi, 223 au fost de nivel mediu, 465 avansat şi 1.727 experimentat.

Subiectele au cuprins texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat, cu grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, potrivit MEN. În urma acestor probe, candidaţii au primit nivel de competenţă lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Potrivit datelor IŞJ Alba, la proba D, au fost 2.379 de candidaţi înscrişi şi 20 de absenţi. Dintre cei care au susţinut testările, 450 au primit calificativ experimentat, 582 avansat, 761 mediu, 319 începător şi 247 sunt fără calificativ.

Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, au fost stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei “Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a. Testarea s-a desfăşurat în săli cu calculatoare conectate la internet. Prima parte a probei a fost testare pe calculator cu conexiune la internet (fişa A – 15 minute), iar a doua (fişa B – 75 de minute), offline. Candidaţii au primit nivel de competenţă digitală în funcţie de punctaje obţinute, astfel:

– utilizator începător (20-30 puncte)

– utilizator de nivel mediu (31-55 puncte)

– utilizator avansat (56-74 puncte)

– utilizator experimentat (75-100 puncte)

– fără nivel de competenţă (0-19 puncte)

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii au putut alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe: de înţelegere a unui text audiat (20 de minute), scrisă (120 de minute); orală (10-15 minute). Evaluarea candidaţilor se face separat pentru fiecare dintre cele cinci competenţe prevăzute în Cadrul European de Referinţă pentru Limbi.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere. La probele orale, candidatul a extras un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă.

 

La toate aceste probe, s-a interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen a dus la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Trei elevi din Alba nu au respectat regulile de examen. Au folosit telefoane mobile în timpul testărilor. Aceştia au fost eliminaţi la proba C, de competenţe lingvistice.

Citeşte şi BAC 2018 în Alba: TREI candidaţi eliminaţi de la proba de competenţe lingvistice, pentru tentativă de fraudă

După probele orale, va fi simularea examenului de Bacalaureat, la probele scrise, în perioada 19-22 martie. Participă atât elevii din clasele a XII-a, cât şi cei din clasele a XI-a, cu excepţia simulării pentru proba la alegere în funcţie de profil, rezervată doar celor din ultimul an de liceu.

Citeşte şi Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Probele scrise propriu-zise din examen se desfăşoară în perioada 25-28 iunie 2018.

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Accident la Cugir. Un bărbat sub influenţa alcoolului, aflat pe moped, a intrat într-o maşină, în trafic

Publicat

Un bărbat din Cugir este cercetat penal în urma unui accident rutier petrecut joi după-amiaza, în oraş. În timp ce conducea un moped, a intrat în maşina ce circula în faţa sa. Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, însă mopedistul era sub influenţa alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, în 22 februarie, în jurul orei 16.00, poliţiştii din Cugir au intervenit pentru soluţionarea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, produs pe strada Victoriei din oraş.

Un mopedist în vârstă de 56 de ani, din Cugir, nu a păstrat o distanță suficientă faţă autoturismul ce circula în faţa sa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma testării conducătorilor auto cu aparatul etilotest, pentru mopedistul vinovat de producerea accidentului a rezultat valoarea de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, REŢINUT de Poliţie. A distrus uşa unui local din oraş şi a provocat scandal

Publicat

Un tânăr de 31 de ani din Cugir a fost reţinut, joi, de poliţişti, în urma unui scandal pe care acesta l-a provocat la un local din oraş. Nu este la prima problemă cu legea, a mai fost cercetat de Poliţie şi anul trecut.

Potrivit IPJ Alba, Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Cugir au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un bărbat de 31 de ani, din Cugir, car este bănuit de comiterea infracțiunilor de  distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta ar fi provocat, luni seara, un scandal în incinta unui local public din Cugir şi ar fi distrus uşa de acces în local.

Bărbatul nu este la prima faptă de natură penală, în cursul anului 2017 fiind cercetat de poliţişti pentru săvârşirea de infracţiuni cu violenţă şi împotriva patrimoniului.

De asemenea, acesta a mai fost sancţionat contravenţional, pentru provocarea de scandal în diferite locuri publice din Cugir.

Urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate