Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Noua stemă a judeţului Alba, varianta finală, supusă la vot în şedinţa CJ. Ce elemente reprezentative va conține emblema

Publicat

Discuţiile pe marginea stemei judeţului Alba ar urma să ia sfârşit odată cu parcurgerea unor etape ce au cuprins dezbatere publică, respectiv consultarea populaţiei, dar şi aprobare din partea comisiei judeţene de heraldică, privind modelul cel mai potrivit ce va reprezenta simbolic istoria şi particularităţile zonei. Consilierii judeţeni vor vota joi proiectul de hotărâre privind însuşirea proiectului de revizuire a Stemei Judeţului Alba şi abrogarea Hotărârii Consiliului Judeţean Alba din 25 aprilie anul trecut.

Propunerea de revizuire a stemei are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la 2/5 din înălţime faţă de partea de sus. Câmpul de jos este despicat în două câmpuri pe verticală – în primul câmp de sus, pe fond auriu, se află o coroană de oţel. În primul câmp de jos, pe fond albastru, se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru. În al doilea câmp din partea de jos, pe fond roşu, de află un brad verde pe un oval auriu.

În documentaţia proiectului se motivează că această variantă a fost acceptată în urma consultării populaţiei şi dezbaterii publice. În urma dezbaterilor a fost modificat proiectul anterior şi s-a eliminat din câmpul de sus hermina, iar primul câmp de jos este albastru în loc de roşu.

În forma actuală, elementele heraldice au următoarele semnificaţii: coroana reprezintă încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria dar și simbolul cuceririi independenţei de stat, premisă determinantă a Marii Uniri; legionarul roman reprezintă procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, iar bradul verde pe oval auriu reprezintă sigiliul lui Avram Iancu.

Reamintim că modificarea stemei judeţului Alba a provocat o serie de discuţii în contradictoriu între consilierii judeţeni, grupul PSD insistând pentru păstrarea culorilor naţionale, chiar dacă acestea sunt interzise în astfel de sigle şi a sigiliului lui Avram Iancu.

Citeşte şi Noua stemă a județului, versiunea PSD: Luptător dac, legionar roman și sigiliul lui Avram Iancu, cele mai reprezentative simboluri pentru Alba

„Se intenționează repunerea în discuție printr-un nou proiect a acestei tematici, modificarea stemei județului. PSD nu înțelege necesitatea schimbării stemei. Cui servește? Nu înțelegem necesitatea eliminării celor trei culori componente ale tricolorului național. Nu înțelegem această motivație potrivit căreia în astfel de sigle s-a invocat o interdicție prin lege de utilizare a culorilor steagului național. Cele trei culori componente ale steagului nu înseamnă că este afișat steagul național. Al doilea motiv, sigiliul lui Avram Iancu”, a declarat Dorin Sandea, la începutul lunii februarie.

Legat de simbolurile care apar pe stema judeţului, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a declarat, în ianuarie, că, pe lângă semnificaţiile istorice, motivul pentru care coroana legală trebuie să fie pe noua stemă  „Nu există oraş în lumea asta civilizată care să aibă legături cu Casa Regală şi care să nu utilizeze acest însemn. Coroana regală este cunoscută peste tot”.

Citeşte şi Tribunalul Alba a respins acţiunea PSD în contencios administrativ prin care a contestat noua stemă a judeţului

Reamintim că în 24 aprilie 2013 CJ Alba a aprobat proiectul stemei judeţului care avea doar elementele coroana regală şi legionarul roman, fără sigiliul lui Avram Iancu. Atunci, singurul care a votat împotrivă a fost consilierul judeţean PSD Dorin Sandea, care nu era de acord cu excluderea tricolorului.

În documentaţia proiectului aprobat în aprilie se motive că elementul “coroana plasată pe hermină semnifică în primul rând, încoronarea de la 15 octombrie 1922 a regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coroana de oţel, făurită la dorinţa Regelui Carol I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, reprezintă simbolul cuceririi independenţei de stat a României, premisă determinantă a Marii Uniri. Legionarul roman, care apare şi pe prima stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraş în care Legiune a a XIII-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi celelalte oraşe de pe teritoriul roman al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române”.

Tot atunci, președintele comisiei de modificare a stemelor din cadrul CJ Alba, Florin Roman și consilierul județean Simion Crețu au explicat de ce a fost nevoie de o revizuire a stemei opinând că demersul social-democraților de a se opune de la revizuire este pur politic. Cei doi au arătat că, o nouă lege din 2003 privind metodologia de elaborare și revizuire a stemelor introduce obligativitatea unităților-administrativ teritoriale de a revizui aceste steme. Mai mult, aceeași lege, interzice folosirea culorilor tricolorului și a altor însemne precum denumiri sau ani pe steme.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ovidiu

    marți, 25.02.2014 at 14:36

    Amatori ce fac sigle dupa ureche!!!

  2. alexandru

    miercuri, 26.02.2014 at 10:44

    buna ziua, mi se pare penibil ca in judetul care se afla pe locul trei pe tara la numarul de someri, consiliul judetean sa se preocupe de stema judetului.ar trebui sa plece toti acasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax