Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Parcul Dendrologic din Alba Iulia: Peste 1.100 de specii de plante și o mulțime de curiozități. Află când se deschide micul paradis natural

Publicat

Amenajarea primului parc dendrologic din judeţul Alba, într-o zonă ferită de aglomeraţia oraşului, pe Valea Popii, mai durează aproximativ şase luni. Inițial, termenul de finalizare al lucrărilor era de 25 iulie, însă inaugurarea acestuia s-a amânat pentru primăvara anului viitor, din cauza condiţiilor neprielnice din iarnă. Proiectul a fost finanţat cu 2,66 milioane de euro din fonduri europene.

Ideea amenajării parcului dendrologic în zona Mamut aparţine inginerului silvic Nicolae Pătrânjan, originar şi Sebeş. A pus bazele acestui obiectiv încă de acum 11 ani, când în zonă existau aproximativ 50 de specii de plante. Acum, numărul lor a ajuns la aproape 1.100. De remarcat faptul că parcul este unul dintre puținele locații din țară și din Europa amenajat în mijlocul pădurii. Scopul inginerului Pătrânjan a fost încă de la început de a crea un spațiu peisagistic educativ pentru cei care îl vizitează. 

„Cine ia natura drept călăuză, niciodată nu greșește…”

… este proverbul care l-a îndrumat pe Nicolae Pătrânjan (70 de ani) să aibă răbdare, să străbată multe drumuri, să caute în Europa și nu numai diferite specii de plante, arbori şi arbuşti, pentru a le aduce mai aproape, în acest parc dendrologic. Acum în locaţia de pe Mamut pot fi admirate specii forestiere, ornamentale, de colecție sau specii rare și curiozități.

Între acestea se regăsesc: Arborele mamut „Sequoia”, Cunningham, Ginkgo biloba, Liriodendul (un arbore cu frunze în formă de liră) , mangolii (8 specii),  Liquidambar (2 specii) sau arbuști – Strugurii ursului (monument al naturii), Bujorul de munte, Tulichina. De asemenea, putem găsi și colecția de pini (18 specii), de brazi (8 specii), de molizi (6 specii) sau delarice (6 specii). Cea mai bogată colecție este cea de stejari (aproximativ 27 de specii) sau Berberisul (28 de specii). Un alt grup important care poate fi găsit în parc este cel de Cupressaceae (tuile) în asortizări de peste 30 de unități sistematice. Mai pot fi găsite plante cu frunze persistente precum Ilexul, Laurocireșul, Barberis-ul sau bambușii.

De remarcat este faptul că parcul are propria bază de producție (peste 90% din parc), iar semințele în principal sunt recoltate sau primite de la grădinile botanice și parcurile dendrologice din țară, în timp ce unele sunt aduse din străinătate. Circa 80% din ele sunt exotice, climatizate sau în curs de climatizare.

În interiorul parcului au fost amenajate alei pe o lungime de 1.891 de metri, pentru ca vizitatorii să se poată plimba. Pe parcursul traseului, sunt 21 de bănci de odihnă (10 dintre ele fiind dotate cu copertină),  trei puncte de belvedere (în prezent doar unul finalizat), două pepiniere, o fântână.

Ar mai trebui să fie montați stâlpi de iluminat pe toată întinderea aleilor, amenajate două magazii şi să fie găsită o soluție pentru alimentarea parcului cu apă potabilă.

Parcul va fi deschis publicului din primăvară

Parcul va fi deschis publicului abia în primăvară, când ar urma să fie finalizate lucrările de amenajare. Cel mai probabil, accesul va fi după următorul program: pe timpul verii, între orele 9.00 şi 19.00 (marți -duminică inclusiv) şi iarna, orele 9.00 – 17.00 (marți – duminică inclusiv). Un „traseu” prin parcul dendrologic ar putea dura până la două ore, însă este vorba despre timp pentru plimbare, relaxare și bineînțeles cunoașterea mai îndeaproape a unei mici părți din fiecare colț al mapamondului.

Zonă de agrement la un kilometru distanță

În stânga intrării în Parcul Dendrologic, putem observa un drum în curs de amenajare, care duce către zona de agrement. Este o locaţie ce cuprinde 56 de locuri de parcare, terasă, restaurant, toalete, pergole și copertine pentru picnic. Zona mai dispune de trei terase, locuri de joacă pentru copii și o fântână arteziană. Până la această zonă de agrement va fi amenajată o bandă de circulație auto, una pietonală și una pentru bicicliști, iar de la zona de agrement, către pădure, drumul va continua cu ultimele două benzi, pe o distanță de 5,5 kilometri. În principiu, ambele locații se vor deschide simultan, în primăvara anului viitor.

Detalii despre proiect

În vara anului 2011, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii din Municipiul Alba Iulia”.  Valoare totală a investiţiei este de 11.398.022,80 lei, la care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 3.920.074,50 iar cea proprie, a Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Alba Iulia este de 7.477.948,30 de lei.

Vezi AICI lucrările prevăzute în proiect.

Finalizarea proiectului era inițial anunţată pentru 25 iulie, dar, din cauza condițiilor neprielnice de lucru pe timpul iernii, s-a aprobat o prelungire cu șase luni a acestui termen.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ion

    vineri, 12.07.2013 at 20:49

    Tot respectul pentru colegi mei care au depus suflet si multa munca pentru acest proiect.

  2. alina serban

    sâmbătă, 13.07.2013 at 11:26

    de cand se poate vizita? doar dupa deschiderea oficiala?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax