Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 1.000 de contestaţii „adunate” la FISC Alba, în cinci zile. Luni, coadă până la ieşirea din sediul de la Finanţe

Publicat

finanate, oameni La o săptămână de la „declanşarea” haosului privind deciziile de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012, luni la Camera 1 a AJFP Alba coada a fost aproape de uşa de intrare în instituţie. Oamenii au venit de la primele ore ale dimineţii să depună în continuare contestaţii pentru deciziile de ANAF. În perioada 5 – 9 ianuarie, au fost înregistrate 1.054 de contestaţii.

În Alba Iulia, au fost emise astfel de somaţii pentru 15.700 de locuitori. Una dintre soluţiile la care contribuabilii pot apela în această situaţie este contestaţia care trebuie depusă la Camera 1 de la sediul Finanţelor din Alba în 30 de zile de la primire.

Miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern trebuie votată ordonanţa de urgenţă care prevede anularea plăţii contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii.

În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Situaţia pe localităţi arată astfel: Alba Iulia – 15.784, Aiud – 8.228, Blaj – 4.632, Cîmpeni – 7.670, Cugir – 3.726, Sebeş – 6.324, Zlatna – 1.812. Pentru copii sub 18 ani, au fost emise 2.040 astfel de decizii, respectiv 839 în Alba Iulia, 259 la Aiud, 195 la Blaj, 262 la Cîmpeni, 145 la Cugir, 289 la Sebeş şi 51 la Zlatna.

Luni, purtătoarea de cuvânt a AJFP Alba, Iulia Mireştean a a declarat că în perioada 5-9 ianuarie au fost depuse 1.054 de contestaţii.

În condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există vreun temei legal prin care aceste decizii de impunere să fie suspendate, cei în cauză au la dispoziţie varianta contestaţiei ce va fi depusă la autoritatea fiscală în termen de 30 de zile de primirea înştiinţării.

Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.

Reamintim că situaţia a “explodat” prima dată în judeţul Alba, pentru că este prima zonă, din punct de vedere alfabetic, în care au fost distrbuite deciziile, după ce au fost tipărite de Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea

Potrivit AJFP Alba, acestea au fost emise în baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013, pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).

Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.

Citeşte şi Peste 300 de contestaţii, în 48 de ore, la FISC în Alba. ABERAȚIILE ANAF: Lucrezi o zi , plătești ca pentru un an. Somații pentru STUDENȚII BURSIERI

Potrivit AJFP Alba, s-a început cu anul 2012 pentru că atunci Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate – În baza OP ANAF nr 2130/2013, – şi obligaţiile de plată au fost calculate automat, prin programul realizat de ANAF în cursul anului 2014.

Aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:

– investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit)

– premii şi câştiguri din jocuri de noroc

– operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal

– alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.

AICI mai multe informaţii despre situaţiile de acest gen: FOTO – VIDEO : EXPLICAŢII de la FISC pentru cei peste 48.000 de locuitori din ALBA care au primit SOMAŢII de PLATĂ. Cum poți contesta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax