Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Piața din centrul orașului Alba Iulia, finalizată la „Sfântu` Așteaptă”. Muncitorii stau la umbră, comercianții în nămol

Publicat

IMG_9855 Au trecut cinci luni de când piața agroalimentară din centrul municipiului Alba Iulia trebuia să fie finalizată, iar la cum stau lucrurile vor mai trece încă pe atât până când se va termina șantierul și deranjul din zonă. Lucrările au avansat, însă în luna august s-au oprit, din nou.

Șantierul ține loc de umbră pentru cei câțiva muncitori care nu par să se agite cu munca sau cel puțin asta părea să se întâmple joi, la ora 13.00. Între timp, comercianții stau cu picioarele în nămolul din piața provizorie amenajată în parcarea Electrica. Problema cea mai deranjantă este că nimeni nu prea poate face mare lucru. Primăria a început să aplice penalități, dar se pare că nici asta nu îl sperie pe constructorul care le spune oamenilor din zonă că nu are bani de materiale.

Piața agroalimentară din centrul orașului Alba Iulia, unde se execută lucrări de modernizare, trebuia să fie finalizată în data de 8 martie anul acesta, însă cu toate acestea lucrările sunt departe de a fi terminate.

IMG_9859 Cei care trec prin zonă sau care își desfășoară activitatea în perimetrul pieței pot observa că șantierul e mai mult gol. Se pare oamenii au fost informați de constructor că nu mai are bani să termine lucrările și ce motiv mai bun putea să invoce decât că Primăria Alba Iulia nu i-a virat banii.

Reprezentanții Primăriei spun că instituția și-a achitat toate datoriile contractuale față de constructor și pe lângă asta au început aplicarea de penalități, mai exact firma are de plătit 0,01% pe zi din valoarea contractului care este de aproximativ 2,7 milioane de lei.

„Într-o vreme nu foarte îndepărtată exista o vorbă în popor care zicea Din ăștia să trăiască, dar să nu se înmulțească. Acesta este rezultatul legii care revede că singura obligativitate este să ai prețul cel mai mic la licitație” spune Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Aceeași problemă a ridicat-o și primarul Micea Hava în urmă cu câteva luni când spunea că astfel de legi în care doar prețul contează au făcut ca firma „să își bată joc de noi”.

IMG_9893 În mijlocul acestei probleme stau însă comercianții, singurii care au într-adevăr de suferit. La câțiva metri de șantier, în Piața Consiliului Europei, stau întinse, de mai bine de jumătate de an, tarabele celor care așteaptă să se finalizeze lucrările pentru a avea un spațiu decent unde să își vândă marfa.

Pe timp de vară se adăpostesc de soare sub niște prelate improvizate, iar în momentul în care plouă întreaga piața se inundă, motiv pentru care fiecare și-a construit un podium din lemn pentru a nu sta cu picioarele în nămol și bălți.

Nu se gândesc ce vor face la iarnă, pentru că speră ca până atunci să fie finalizată piața promisă anul trecut.

Potrivit proiectului, noua piață, a cărei valoare se ridică la suma de 2.764.897,89 lei cu TVA, va avea o suprastructură din stâlpi şi planşee casetate din beton armat impermeabilizat, prevăzut cu luminatoare şi deschideri pentru ventilare naturală şi lumină naturală.

Accesul autovehiculelor va fi restricţionat cu barieră, cu excepţia autovehiculelor de aprovizionare şi intervenţie. Perimetrul pieţei va fi delimitat printr-un inel carosabil din asfalt cu alveole de aprovizionare, spaţii verzi şi şapte locuri de parcare. Platforma pieţei va fi structurată în două zone principale: pentru fructe şi legume şi o subdiviziune pentru seminţe şi flori.

Zona va avea utilităţi şi echipamente corespunzătoare desfacerii mărfurilor şi ambalajelor (mobilier specific, fântâni cu apă potabilă, spaţii pentru depozitarea mărfurilor şi ambalajelor, pastrarea şi închirierea cântarelor, locuri pentru cântare de control, bazine pentru spălarea legumelor şi fructelor, spaţii pentru materiale de curăţenie şi întreţinere, punct PSI).

Clădirea administrativă va fi renovată la exterior şi grupurile sanitare publice vor fi modernizate. Reţelele de alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, hidranţi exteriori vor fi de asemenea modernizate. Zona va fi iluminată şi decorată cu plante verzi şi flori.

Planurile par frumoase, dar va mai dura până când se și vor vedea în realitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. MCM

    joi, 18.08.2016 at 17:33

    De ce mama supararii platesti o lucrare pana nu-i gata receptia ei ?
    Dai toti banii inainte si dupa aceea te uiti in zare dupa el….
    Toarna omu’ fundatia – in termen- faci inspectie de calitate si daca’i ok totul atunci dai banutul raspectiv.
    Pune omu’ pilonii-in termen- inspectie de calitate , abia atunci platesti – daca’i ok .
    Pune acoperisul – in termen- inspectie CTC , si daca’i cazul mai dai ceva….
    Si tot asa…
    Da’ noooo… de ce sa faca asa ?
    Firma de apartament , situatia financiara neverificata , parc de utilaje neverificat , specialisti canci , personal muncitor cules de pe unde se poate , portofoliu de lucrari neverificat …..si tot asa…
    Astia nici nu aveau voie sa participe la licitatie….
    Decat daca era cu dedicatie…..ca prostii care vand si cumpara o fac si daca’i pui in rahat..
    Primaria sa traiasca , n’asa ?

  2. Mioara

    joi, 18.08.2016 at 21:23

    Tot astazi se montau borduri. La intrarea in piata dinspre hala de lactate, bordurile sunt atat de inalte incat cu greu le treci cu piciorul dar cu un carucior pentru cumparaturi, nici pomeneala, dacat daca il cari in brate! Oare acelasi proiectant le-a prevazut asa, cel care la inceputul lucrarilor a „citit” proiectul invers, astfel ca ce au lucrat pana la un moment dat, a trebuit demolat ? De ce a fost nevoie de hidosenia aia din betoane, cand se puteau folosi materiale mai usoare, care ar fi permis poate, incheierea lucrarilor la timp?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax