Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Preselecția pentru Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2017. LISTA celor 36 de concurenți selectați

Publicat

collage Marți, la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia a avut loc preselecția pentru Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Au fost selectați 36 de tineri instrumentiști și soliști vocali din toată țara, dintr-un număr total de aproape 70 de participanți. În acesta an, Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția a XVII-a se desfăşoară în perioada 14-17 septembrie, la Alba Iulia și în localitatea Jidvei. Festivalul aduce împreună generația tinerilor interpreți, aflați în plină afirmare, și generația personalităților de marcă a folclorului românesc, adevărate modele de strădanie și dăruire.

Lista concurenților care vor participa la Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția 2017:

  1. Simona Alexandru
  2. Alexandra Maria Antal
  3. Manuela Bălan
  4. Nicolae Alexandru Balu
  5. Alexandru Marin Bărăștean
  6. Andrada Betej
  7. Ioan Alex Călin
  8. Andrei Câmpean
  9. Alexandra Chira
  10. Ionuț Cocoș
  11. Claudia Elena Colniceanu
  12. Coralia Maria Costea
  13. Roxana Croitoru
  14. Mihaiță Dolhascanu
  15. Geanina Gavrilă
  16. Călin Hăndăbuț
  17. Antoanela Alina Lungu
  18. Larisa Lup
  19. Laurențiu Gabriel Marian
  20. Simona Mazăre
  21. Florin Mihalache
  22. Constantin Oancea
  23. Stelian Păun
  24. Alexandru Pop
  25. Daniel Ștefan Pop
  26. Vasile Răzvan Popa
  27. Ștefan Ramba
  28. Roxana Rozovlean
  29. Vlăduț Sărmaș
  30. Ștefan Ionuț Șerban
  31. Emanuel Ionuț Silaghi
  32. Roxana Suciu
  33. Daniel Țîrlea
  34. Ioan Alexandru Trif
  35. Tudor Vârciu
  36. Iulia Vătafu

Evenimentul se înscrie în linia unor demersuri care au devenit parte a filosofiei Jidvei, în centrul cărora se regăsește dorința de a contribui la conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști, fiind deschis interpreților amatori ai folclorului muzical din întreaga țară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 32 de ani.

Iniţiat şi susţinut de către conducerea companiei Jidvei, Festivalul s-a impus, de-a lungul timpului, ca reper printre evenimentele de profil din țară, prezentând toate argumentele unei competiţii remarcabile atât în ceea ce privește organizarea, cât și în ceea ce privește standardele de exigență și selecție. An de an, Festivalul a crescut nu doar prin prisma valorii concurenților care au evoluat în concurs, dar și datorită preocupării constante a organizatorilor de a ridica standardele de exigență, de a stabili criterii riguroase de evaluare a tinerilor interpreți.

Prin îmbunătățirea constantă a criteriilor de selecție și evaluare și prin formularea clară a acestora, s-a realizat în ultimele ediții o reorientare a repertoriului de concurs. Ediția cu numărul XVI a marcat introducerea obligativității concurenților de a indica un număr suplimentar de cântece pe care le cunosc și le pot interpreta, tocmai pentru a-i încuraja spre lărgirea repertoriului și deschiderea orizontului de abordare a unor cântece autentice, reprezentative pentru zona etnofolclorică de unde provin.

Ediția de anul acesta aduce un alt element de noutate prin publicarea, odată cu Regulamentul, a grilei de evaluare și, implicit, a criteriilor de jurizare atât în cadrul preselecției, cât și în cadrul concursului, concurenții putând să își pregătească astfel mult mai temeinic evoluția în cele două etape.

Pentru ediția de anul viitor, ediția cu numărul XVIII, care se va desfășura în contextul excepțional al sărbătoririi celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, organizatorii pregătesc deja alte elemente de noutate, menite să-i aducă pe tinerii interpreți mai aproape de acea dimensiune a tradiției care a sprijinit și a modelat istoria, dând colectivității forța necesară realizării unor acte de excepție. Astfel, anul viitor, o secțiune specială a Festivalului va fi dedicată cântecului patriotic, tinerii interepreți fiind îndrumați, încă de acum, spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul Festivalului cele mai emoționante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre mândria de a fi român.

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea companiei JIDVEI, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc. Prin evoluţia sa de-a lungul anilor, Festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi respectul pentru tradiție păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente și prezentate, an de an, tradiţii şi talente din toate zonele folclorice ale țării și, de curând, și din afara acesteia.

La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc, în fiecare an, mai multe generaţii de interpreţi tineri – în concurs – și personalităţi artistice de marcă – în recitaluri. Iar prin repertoriul abordat de către concurenţi, sunt prezenţi pe scenă, în faţa publicului, mari solişti care au slujit cântecul românesc, cu ani şi ani în urmă.

Folclorul trece, de ani buni, prin schimbări și preschimbări considerabile și începe să își piardă, din ce în ce mai mult, caracterul ritual şi funcţiile pe care le avea în comunitatea sătească. Mai mult, vechile zone folclorice, bine conturate odinioară, încep să-şi piardă individualitatea şi caracterele particulare.

Festivalul „Strugurele de Aur” beneficiază de colaborarea cu specialişti şi practicanţi din domeniul folclorului muzical, din domeniul managementului cultural-artistic şi, totodată, de o amplă organizare și promovare la nivel național prin intermediul unor instituții mass-media de prestigiu. Toate aceste aspecte contribuie, an de an, la buna orientare a repertoriului concurenţilor din toate zonele sau sub-zonele etno-folclorice din România spre piese autentice, valoroase din punct de vedere folcloric și artistic, precum și reprezentative pentru zona din care provin participanții.

În acelaşi timp, Festivalul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de muzică de calitate, prin repunerea în circulaţie a unor piese extrem de valoroase din diferite zone ale ţării.

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă, totodată, o invitaţie de a ne apropia, cu speranţă, respect şi demnitate, de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală, regăsite în mod fericit aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină cu gesturile onorante întreprinse cu smerenie şi generozitate de inițiatorii și susținătorii acestui festival, familia Necșulescu.

Reluarea continuă şi definitivă a acestui eveniment devenit tradiţie, fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, poate fi exprimată printr-o sintagmă plină de simplitate și mărinimie: a scoate satul în lume, aducând lumea în sat.

De la bun început, acest eveniment cultural cu finanțare privată, prin particularitățile sale care l-au ajutat să se distingă de alte evenimente și festivaluri de gen, a câștigat un loc aparte în rândurile iubitorilor de folclor și ale tinerilor preocupați de păstarea tradițiilor, portului și cântecului popular, mobilizând numeroși tineri interpreți și reprezentând, pentru mare parte dintre aceștia, o rampă de lansare într-o carieră artistică de succes.

Unicitatea acestui festival este conferită şi de organizarea amplă, complexă, cu implicare naţională, şi de eforturile consistente ale organizatorului și ale partenerilor acestuia. Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi aprecierea valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi în organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologiei, al culturii tradiţionale româneşti și din instituțiile cu secții de profil folcloric (centre culturale, radio, tv, academii de muzică, ansambluri și orchestre profesioniste etc.).

Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, „Solişti vocali” şi „Solişti instrumentişti”, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară.

PREMIILE FESTIVALULUI – 2017

Marele Premiu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” – 9.000 lei

Locul I solişti volocali – 7.500 lei

Locul I solişti instrumentişti – 7.500 lei

Locul II solişti volocali – 6.500 lei

Locul II solişti instrumentişti – 6.500 lei

Locul III solişti volocali – 5.500 lei

Locul III solişti instrumentişti – 5.500 lei

Premiul Cramei Jidvei – 5.000 lei

Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” – 4.500 lei

Premiul de Popularitate – 2.500 lei

Mențiuni1 – 2.000 lei

Programul de desfăşurare a concursului

Alba Iulia – Prima zi de concurs şi recitaluri – Joi, 14 sept 2017 – ora 18:30

Alba Iulia – A doua zi de concurs şi recitaluri – Vineri, 15 sept 2017 – ora 18:30

Alba Iulia – Gala Laureaţilor și recitaluri – Sâmbătă, 16 sept 2017 – ora 18:30

Jidvei – Ecoul Galei Laureaţilor și recitaluri – Duminică, 17 sept 2017 – ora 18:30

sursa: jidvei.ro

foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax