Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Primăria Blaj dotează spitalul din oraş cu aparatură de un milion de euro. Unitatea sanitară va avea şi 16 medici rezidenţi noi

Publicat

IMG_4355 Administrația publică din Blaj cumpără, din bugetul propriu, aparatură de peste un milion de euro pentru Spitalul Municipal, pentru a asigura un act medical superior pentru cei 50.000 de locuitori pe care îi deservește.

Primăria municipiului Blaj și Spitalul Municipal Blaj au organizat joi, 24 martie, o conferință de presă la care au participat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, managerul Spitalului Municipal Blaj, dr. Mihai Nemeți, directorul medical al Spitalului Municipal Blaj, dr. Ioana Maria Suciu-Voina, directorul financiar contabil al Spitalului Municipal Blaj, ec. Iacob Suciu, medicul specialist oftalmolog, dr. Lyudmyla Katan și medicul specialist ortopedie traumatologie, dr. Răducu Daniel Petrache.

Decizia a fost luată ca urmare a finalizării anul acesta a celor mai importante proiecte de infrastructură. Potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar, la Blaj, lucrările de infrastructură terană și subterană sunt aproape de finalizare.

„Marile investiții atât de necesare în urmă cu câțiva ani se vor finaliza anul acesta. Vom putea spune din acest punct de vedere că vom avea un oraș la cheie. Împreună cu echipa din Primărie și cu Consiliul Local am decis să ne îndreptăm așadar atenția spre domenii importante vieții noastre de zi cu zi. Sănătatea a fost alegerea noastră firească inclusiv datorită siguranței că echipa de conducere a unității spitalicești va maximiza efortul financiar al comunității blăjene”, a afirmat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Citește și Spitalul Municipal Blaj, PRIMUL din județul Alba acreditat de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS)

Spitalul Municipal Blaj a semnat deja contracte cu 16 tineri medici rezidenți care vor începe să profeseze în următoarea perioadă la Blaj. Dacă în prezent media de vârstă a medicilor specialiști este de 48 de ani, în scurt timp aceasta va scădea cu aproape 10 ani, potrivit reprezentanţilor primăriei. „Pentru a putea sprijini spitalul, pe lângă dotare, încercăm să venim și cu un sprijin de 150 de euro pentru fiecare medic rezident”, a spus primarul municipiului, prezent la o conferință de presă.

Investiția în aparatură realizată din bugetul propriu al Primăriei Municipiului Blaj este egală cu investițiile de care a beneficiat unitatea din partea ministerului de profil în ultimii 20 de ani. Aceasta a fost aprobată în Consiliul Local, iar spitalul va organiza licitaţiile pentru achiziţionarea aparaturii. Majoritatea vor fi cumpărate în acest an, iar plata se face în rate, timp de doi ani.

Spitalul Municipal Blaj are în prezent 277 de paturi și funcționează cu 8 specialități. Acesta a fost înființat în 1965 iar din 1984 a fost construit un pavilion nou unde în prezent se află și sediul administrativ.

Din punctul de vedere al populației deservite, aceasta este una relativ stabilă material, dar cu un procent relativ mare al persoanelor de peste 65 de ani. Populația este predispusă îmbolnăvirilor specifice climei, boli de plămâni, boli cardiovasculare, renale, tumori, fracturi, traume etc.

Pentru partea de diagnosticare, Spitalul Municipal Blaj va achiziționa un computer tomograf în valoare de peste 200.000 de euro, un aparat radiologic mobil C ARM de 50.000 de euro pentru sala de operații ortopedie și traumatologie alături de un turn artroscopic în valoare de peste 70.000 de euro.

Un alt sector care va primi o atenție specială va fi blocul operator care va fi dotat cu un aparat laparoscopic pentru operații chirurgicale acestea scurtând durata de spitalizare a bolnavilor cu peste 70 la sută.

Dotarea secției de boli interne este de asemenea prioritară urmând a fi instalat un sistem centralizat de monitorizare non stop pentru pacienții cu probleme cardiace.

Secția de oftalmologie care până în prezent putea oferi doar consultații pacienților va beneficia în curând de un tomograf în coerența optica și de un laser retinian ambele asigurând necesarul pentru viitoarele intervenții chirurgicale.

„Considerăm că printr-o dotare la nivelul cel mai înalt cu aparatură performantă vom ține pasul atât cu medicina modernă, dar și cu alte unități medicale importante din țară în ceea ce privește performanța în îngrijirea medicală, în investigații și tratamente moderne de înalt nivel care să permită pacienților din Blaj și de pe Valea Târnavelor să fie investigați și tratați fără a se deplasa la alte spitale”, a declarat managerul Spitalului Municipal Blaj, dr. Mihai Nemeți.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a transmis că după ce se va finaliza această investiție în aparatură, se va avea în vedere mansardarea clădirii spitalului nou, pentru ca toate secțiile spitalului să  funcționeze într-un singur corp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax