Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Profestori de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia s-au specializat în Portugalia. Curs pentru utilizarea noilor tehnologii în predare

Publicat

068În urmă cu un an, 21 de cadre didactice şi instructori militari de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au început activităţile de formare profesională în cadrul Proiectului Erasmus + KA1 „Împletind tradiţia cu inovaţia, implementăm calitatea europeană în şcoală”. În această lună, proiectul a ajuns la final.

Ultima mobilitate a cadrelor didactice a avut loc în perioada 2-10 octombrie 2016 în Portugalia, prin participarea prof. Dorina Filipescu şi Simona Mureşan la un curs de formare în domeniul utilizării noilor tehnologii în actul de predare-învăţare-evaluare, organizat de CREF Education la Sesimbra: „Stimulating creativity and innovation/Mobile devices in education”.

162„Trăim în societatea postmodernă a secolului XXI în care tinerii utilizează noile tehnologii (laptop, tabletă, notebook, smartphone) în diferite scopuri: socializare, comunicare rapidă, documentare, investigare, relaxare. De aceea, pentru această generaţie, în cadrul procesului instructiv-educativ, devine imperativă utilizarea noilor tehnologii, a platformelor educaţionale şi, implicit, a unor noi metode/instrumente de predare-învăţare, împletind armonios tradiţia cu modernitatea. Acest curs ne-a demonstrat nouă, profesorilor, cum accesul la internet în şcoală, elaborarea lecţiilor cu ajutorul unor aplicaţii on line precum Mentimeter, Kahoot,Quiziz, Lino, Mobizen, Popplet, Tagxedo, Prezi, MyHistro, Wikispaces etc. vor putea facilita instruirea tinerei generaţii, vor permite centrarea activităţii pe elev, dezvoltându-i imaginaţia şi creativitatea, vor stimula munca în echipă şi evaluarea diferenţiată a elevilor. În acest sens, e nevoie de o dotare în prealabil a sălilor de clasă sau a unor cabinete/laboratoare cu tablă interectivă, videoproiector, tablete/laptopuri/smartphonurile elevilor şi, bineînţeles, acces la internet”, transmit reprezentanţii Colegiului.

Cursurile teoretice au fost urmate de ateliere de lucru pentru profesori, în vederea dobândirii competenţelor de elaborare a diferitelor activităţi de învăţare cu aceste mijloace didactice.

Organizatorii au pregătit vizite în şoli în care procesul de învăţământ se bazează pe noile tehnologii. Spre exemplu, în Setubal, la Şcoala Gimnazială „Manuel Martins” au descoperit o „clasă a viitorului”: sala de clasă era organizată pe domenii de activitate, pe grupe de interes: Prezentare/Planificare, Creaţie/Imaginaţie, Descoperire/Investigaţie, Colaborare/Ajutor, Dezvoltare/Analiză, astfel încât elevii puteau fi împărţiţi în echipe de lucru; fiecare centru de interes dispunea de un laptop, o tablă interactivă şi materialele necesare, în funcţie de domeniul de cercetare.

Cursul de perfecţionare s-a finalizat cu realizarea şi prezentarea unei secvenţe didactice în care se utilizează noile tehnologii şi cel puţin două dintre aplicaţiile descoperite pe parcursul formării.

„Putem afirma acum la final, că toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului constituie o adevărată experienţă intelectuală şi interculturală dobândită alături de oameni pasionaţi de profesia de dascăl, care au manifestat dorinţa de a împărtăşi şi a afla cât mai multe din experienţa altora şi nu în ultimul rând receptivi la perspectiva aplicării noului în procesul instructiv educativ.

Orăşelul primitor de pe malul Oceanului Atlantic, Sesimbra, ne-a îmbogăţit pe fiecare dintre noi: am cunoscut locuri pline de pitoresc, tradiţii şi obiceiuri, am legat noi prietenii cu colegi profesori din alte colţuri ale lumii, am descoperit că simplitatea, naturaleţea şi modestia sunt cheia fericirii şi comunicării în orice cultură, că în viaţă trebuie să-ţi învingi temerile şi să-ţi depăşeşti limitele pentru a fi mai bun şi, nu în ultimul rând, am învăţat să fim „profesori ai viitorului” într-o Europă fără frontiere”, au mai transmis reprezentanții Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax