Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Proiectul „O viață dreaptă”: Jumătate dintre elevii de la mai multe şcoli din Alba Iulia, evaluaţi de kinetoterapeuţi, au cel puțin o afecţiune la coloana vertebrală

Publicat

IMG_1944 Jumătate dintre copiii claselor a VI-a de la mai multe școli generale din municipiul Alba Iulia prezintă deviații ale coloanei vertebrale, precum scolioza sau cifoza. Afecțiunile au fost depistate în cadrul proiectului denumit „O viață dreaptă”, desfăurat în perioada mai – iunie de Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba și școlile generale din Alba Iulia.

În perioada mai – iunie, Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis a derulat cea de-a doua campanie de informare și depistare precoce a cifoscoliozei la copiii de 12 – 13 ani (clasa a 6-a). Proiectul s-a desfășurat sub denumirea „O viață dreapta” , fiind realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba și Școlile Generale din Alba Iulia.

Beneficiarii proiectului au fost cei 550 elevi ai claselor a VI-a din școlile generale, vârsta optimă de depistare și tratare a acestei afecțiuni fiind cea de 12 ani. Dintre aceștia, 296 au prezentat acordul de evaluare semnat de părinți și 186 s-au prezentat la evaluare.

Dintre copiii evaluați următoarele afecțiuni au fost depistate: 8% dintre copii prezintă atitudine scoliotică, 49% prezintă scolioză, 51% cifoză, 28% lordoză, 9% spate plat și 33% platfus. În următoarea perioadă se vor întocmi scrisori către medicii de familie cu fiecare copil în parte pentru a putea să fie îndrumat către recuperare . Totodată se vor prezenta rezultatele pe fiecare școală pentru ca medicii să poată să ia măsurile necesare.

La o mare parte dintre copiii evaluați au fost găsite tulburări de statică vertebrală, precum și deficiențe fizice ale piciorului. Dorim conștientizarea importanței kinetoterapiei în viața copiilor . Totodată prin proiectul <O viață dreaptă> se dorește prevenirea agravării afecțiunilor descoperite la acești copii pentru a nu deveni adulți cu probleme de spate”, a transmis Adela Neamțu, kinetoterapeut în cadrul proiectului și membră Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Proiectul s-a desfășurat cu succes. Au fost evaluați foarte mulți copii la care s-au găsit deficiențe ale coloanei. Doresc să transmit mulțumiri Inspectoratului Școlar Alba pentru sprijin, celor 8 școli unde s-au efectuat evaluări, pentru colaborare, kinetoterapeuților Adela Neamțu și Mircea Ordean pentru implicarea activă în cadrul proiectului precum și celor 12 voluntari studenți la kinetoteraperie care s-au implicat cu un deosebit entuziasm în acest proiect. Rezultatele proiectului, chiar dacă sunt negative, ne ajută să conștientizăm deficiențele coloanei existente la copii și să le tratăm din timp”, a spus Dragoș Medrea, președinte Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Proiectul a fost finanțat de Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis, specialiștii kinoterapeuti și informarea de specialitate fiind asigurate de o firmă privată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax