Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Rămăşitele pământeşti a cinci partizani anticomunişti ucişi de fosta Securitate au fost găsite de arheologi în Munţii Apuseni

Publicat

oseminte apuseni_3 Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au anunţat, marţi, că au identificat rămăşiţele pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.

Acţiunea de investigaţii arehologice a început luni, la Bistra, în Munţii Apuseni şi va continua până miercuri, 2 septembrie.

Iniţiativa s-a derulat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) şi a avut drept obiectiv căutarea, descoperirea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale celor cinci persoane.

Activităţile din teren se desfăşoară în colaborare cu Primăria comunei Bistra, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda.

Cercetările sunt efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale menționate (Cosmin Budeancă, Horațiu Groza, Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă, Constantin Vasilescu).

Fenomenul rezistenţei armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Cluj şi Turda, iar dintre acestea, cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale – Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofiţer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei, mai transmit reprezentanţii IICMER.

Activitățile care prevăd deshumarea și recuperarea rămășițelor pământești ale victimelor se vor desfășura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar şi ai altor instituţii ale statului.

Cele cinci persoane ucise de agenţii de la Securitate sunt Ioan Cigmăian, Petru Decean, Iosif şi Elena Maier, Lucian Mitrofan.

Vezi detalii despre cei cinci şi contextul rezistenței armate anticomuniste AICI.

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax