Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Salon județean de icoane la Sebeș. Cinci artişti din județ și-au expus lucrările la casa de cultură

Publicat

IMG_3333_resize Într-un cadru festiv, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Sebeș a fost deschis, miercuri, salonul judeţean de icoane. Aproape 100 de creaţii ale unor artişti din judeţul Alba au putut fi admirate la Casa de cultură din Sebeş. 

Peste 100 de persoane din Sebeș și nu numai au fost interesate de această expoziție de icoane și au admirat cu drag munca celor cinci iconari care si-au expus lucrările. La eveniment au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă şi viceprimarul Adrian Bogdan.

Expoziția a fost deschisă cu un concert de colinde susținut de Grupul „Primavera” (prof. Marinela Popa) și de Corina Ofelia Corpodean.

“Ochiul și sufletul au avut alinare la Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș, prin intermediul unei expoziții de icoane marca Artrad Valea Frumoasei și a unui recital de colinde susținut de grupul ”Primavera” sub îndrumarea prof. Marinela Popa și mai apoi Corina Ofelia Corpodean cu a ei surpriză, Mihai Beschiu.

Expozanții ne-au încântat cu ”ferestrele către Dumnezeu”, icoanele, în fața cărora te vezi mic, neputincios și că în orice ai face o rugăciune și un Doamne Ajută face mult.

Ei, iconarii se pun în fața sticlei, a bucății de lemn, spun rugăciunea lor, a iconarilor, se ”scutură” de tot răul ce-i înconjoară și se apucă de lucru. Ce iese mai apoi? Ceva… ce nu găsești cuvinte să exprimi, un gen de: ți-e capul plin de vorbe, dar nici una nu-ți iese pe gură”, transmit organizatorii.

Președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel,a ţinut să îi felicite pe iconari, pe colindători și nu în ultimul rând pe organizatorii acestui eveniment. „Avem aici o tradiție, tradiția continuă, de ce nu și în alte zone din județ să înceapă o tradiție; este important că avem iconari valoroși”, a spus Dumitrel.

“Ne bucurăm că avem posibilitatea că în această perioadă a sărbătorilor de iarnă să venim și să ne mai încărcăm cu aceste frumuseți pe care ni le oferă acești iconari”, a declarat primarul Alexandru Dăncilă. Edilul a mulțumit celor care au pus la dispoziție aceste icoane și în prag de sărbătoare a urat tuturor Sărbători Fericite.

La această expoziție au fost prezentate 81 de icoane realizate de Nicu Muntean (Vinerea), Maria Colhon (Sebeș), Florin Poenariu (Laz), Marilena Suciu (Alba Iulia) și Ioan Fulea (Petrești).

Marilena Suciu a expus 25 de icoane pe lemn neobizantine, Maria Colhon – icoane pe sticlă, ea având rădăcinile, acolo la Laz, de unde vine și Florin Poenariu.

Nicu Muntean, țăranul din bătătură fără ”școli” cum zice chiar el, a venit cu o varietate de cruci, medalioane cu serafimi și îngeri, sculpturi, mai bine zis rădăcini, care în viziunea lui au ieșit obiecte culte care tămăduiesc. Ioan Fulea, învățător din Petrești nu are activitate constantă într-ale icoanei, dar îi place să picteze și se simte mai aproape de Dumnezeu când o face.

Au expus și elevii de la Vinerea care aparțin de Centrul de Cultură ”Augustin Bena ” din Alba Iulia.

Au mai participat la vernisaj Constantin Șalapi – director al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Daniela Floroianu – director al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, Dragoș Șușman – preot, Dori Susan – președintele Arttrad Valea Frumoasei.

Partenerii evenimentului au fost Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și ART TRAD, Valea Frumoasei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax