|

FOTO „Statu la vase”, obiceiul de la Şugag, unic în ţară. 18 perechi de tineri căsătoriţi au primit cadouri, în a doua zi de Paşti

17861557_1355149487906707_5618867147594194793_n„Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti, s-a desfășurat luni, în a doua zi de Paşti, la Şugag. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an au primit, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie. Anul acesta, 18 perechi de tineri căsătoriți, îmbrăcați în costume populare, au avut ocazia să primească daruri.

Citeşte şi MESAJE de PAŞTE FERICIT 2017: Cele mai frumoase urări și felicitări pentru cei dragi, colegi şi cunoscuţi, de Sărbătoarea Învierii

Evenimentul s-a desfăşurat începând cu ora 11.00, în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.

Așa au făcut și cele 18 perechi de tineri, care s-au căsătorit în anul pascal 2016 – 2017: Delia şi Petru Bogdan, Bianca şi Dumitru Alexandru, Maria şi Petrică Aloman, Amalia şi Ciprian Căpîlnar, Dana şi Vasi Căta, Nicoleta şi Petru Cernat, Ana şi Daniel Todescu, Daniela şi Mihai Căta, Ioana şi Cristian Iacob, Simona şi Ioan Jinariu, Simona şi Marius Mihăilă, Elena şi Dorin Nicoară, Cristina şi Luci Opriţa, Mariana şi Ioan Podean, Paraschiva-Elena şi Petru Uscatu, Simona Marilena şi Constantin Pogan, Marinela şi Ioan Roman, Delia şi Cristian Ţepeş.

Aceștia s-au adunat începând cu ora 11.00, în curtea Bisericii Ortodoxe din comuna Șugag.

De la ora 13.00 se va da startul distracției pentru toți tinerii din localitate, fie ei căsătoriți sau nu. Programul pregătit pentru invitaţi include un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, cu interpreţii Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuţ. De la eveniment nu vor lipsi nici formaţia de fluieraşi ai Căminului Cultural Şugag.

Bătrânii localităţii povestesc că acest obicei este foarte vechi şi că fiecare dintre ei a participat la el după ce s-a căsătorit.

Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.

Marius Moga, instructor de arte vizuale la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, povesteşte că în zonă trăiesc familii de oieri foarte bogate şi “făloase”, iar obiceiul a fost întrerupt deoarece familiile tinere nu au mai dorit să stea la vase în a doua zi de Paşti.

Obiceiul a fost reînviat în 2008, după aproape 20 de ani de când nu a mai fost organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Marius Moga spunând că în prima fază au fost doar câteva familii care au acceptat să participe la “statul la vase”, dar că acum foarte puţine mai refuză acest lucru.

Moga mai povesteşte că, potrivit obiceiului, înainte tinerii primeau vase de lut, însă în prezent acestea s-au “transformat” în vase de sticlă, porţelan sau inox necesare în gospodărie. Şugag este o localitate de oieri, astfel că vasele sunt foarte importante în gospodăria tinerilor, afirmă Marius Moga.

Marius Moga a povestit că, înainte cu doar câţiva ani de a fi întrerupt obiceiul, familiile care “stăteau la vase” ajunseseră să primească chiar şi maşini de spălat, foarte rare în acea perioadă şi care se fabricau la uzina din Cugir.

Evenimentul a purtat marca Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a primăriei și bisericii ortodoxe din Șugag.

Foto: Facebook

URL scurt: http://alba24.ro/?p=560661avatar Publicat de pe 17 aprilie 2017 şi actualizat pe 19 aprilie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, BREAKING NEWS, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Marian: De ce s-a pus jos la 00:18′ – 00:28′?
  • ionut: Aplicatia de la DSU merge ca vremea, cum vrea si cand vrea.. Cu parere de rau M.A.I ati dat „x” cu...
  • moderatorul de serviciu: @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură
  • Ilie: ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste...
  • om: Ca nu* si-au primit banii.

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI