Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz „veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl „Principia”

Publicat

Trei statui noi pot fi admirate de vizitatori în Cetatea Alba Carolina, în cadrul sitului arheologic „Principia” din Piața Cetății. Turnate în bronz, creaţii originale, statuile îi reprezintă pe împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, respectiv un soldat legionar roman şi fac parte dintr-o serie de cinci astfel de obiecte care vor îmbogăţi zona istorică în scurt timp.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, doar chipurile statuilor sunt replici, inspirate din surse istorice. De asemenea, cele trei statui sunt reprezentative pentru elementele de îmbrăcăminte imperiale romane sau cele ale legionarilor romani, în cazul statuii soldatului.

Alături de celelalte două statui, care urmează să fie amplasate în zonă şi care îi vor reprezenta pe împăraţii romani Traian şi Hadrian reprezintă obiecte de decor care vor îmbogăţi situl ce prezintă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, dar și un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care vor fi expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor. Situl ce este protejat de o construcţie din metal şi sticlă se află în șantier până în luna septembrie, când va fi deschis publicului larg pentru vizitare.

Citeşte şi FOTO: PORTIC ROMAN de intrare în Lapidarium, proaspăt amplasat în situl Principia din Piața Cetății. Obiectivul va putea fi vizitat din SEPTEMBRIE

Alegerea acestor personalităţi ale civilizaţiei romane pentru a întregi peisajul istoric din Piaţa Cetăţii a fost bazată, potrivit aceleiaşi surse, pe faptul că în zonă majoritatea inscripţiilor descoperite de arheologi sunt cu referire la aceşti împăraţi. Propunerea de amplasare a acestor statui a aparţinut reprezentanţilor Muzeului din Alba Iulia.

Împăratul roman Lucius Septimius Severus a marcat accederea la putere a provincialilor din perioada de referinţă, având ascendență neromană (s-a născut în Provincia Africa, într-o familie de cavaleri, cu origini berbere). A fost imperator în perioada anilor 193-211  şi a murit în Britannia. Căsătorit în anul 185 cu siriana Iulia Domna, pune bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea celor doi fii ai săi, Caracalla şi Geta, la rangul de auguşti.

În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, iar atribuțiile senatului sunt drastic limitate. În timpul său, Dacia cunoaşte o remarcabilă înflorire economică și edilitară. Este cel care a ridicat la rang de municipiu al doilea oraş roman Apulum, numit Municipium Septimium Apulense, după ce, în anii 160, primul oraş roman Apulum, din zona Partoş de acum a fost numit Municipium Aurelium Apululense, de către Marcus Aurelius.

Fiul lui Septimius Severus, Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut sub numele Caracalla sau Caracala, a fost împărat roman în perioada 211-217.

Porecla Caracalla derivă de la denumirea celtică a unei mantale purtate în Galia. La moartea tatălui său, în 4 februarie 211, Caracalla a devenit coîmpărat, alături de fratele său, Geta.

Ura dintre cei doi frați a dus, în februarie 212, la asasinarea lui Geta în palatul din Roma, urmată de uciderea a 20.000 de susținători ai acestuia. Caracalla a continuat politica lui Septimius Severus de întărire a autorității imperiale, având ca principal sprijin armata.

Bun comandant militar, Caracalla a efectuat în 213 o călătorie în Dacia, în cadrul programului său militar de întărire a fruntariilor europene ale Imperiului Roman. Prezența i-a fost atestată de inscripții numeroase și câteva fragmente statuare găsite la Apulum (Alba Iulia) şi Porolissum (Moigrad, Sălaj).

Caracalla și-a pus titlurile „pacator” și „nume praeseus”, declarându-se un Alexandru al Orientului. A fost asasinat în aprilie 217, în timpul campaniei militare din Mesopotamia.

Castrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei, construit în zona fostei așezări dacice Apoulon. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocată din Vindobona, actualul oraș Viena. Legiunea avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.

Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis.

Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul. În medie, stadiul lucrărilor la întregul proiect la ajuns la 56%, cel mai avansat fiind drumul roman „Via Principalis”, situat între Piața Cetății și Poarta a III-a.

Pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro).

Situl a fost identificat în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte.

Citeşte şi FOTO: Castrul Roman „PRINCIPIA”, din Piața Cetății, va fi inaugurat în prima parte a lunii septembrie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Lucian

    sâmbătă, 19.07.2014 at 21:15

    193 nu 1923 mai sus…

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 20.07.2014 at 00:54

      @Lucian, corectat. multumim

  2. toma

    luni, 04.05.2015 at 10:15

    …,,Ura dintre cei doi frați a dus, în februarie 212, la asasinarea lui Geta în palatul din Roma, urmată de uciderea a 20.000 de susținători ai acestuia.,,
    Deci dupa ce isi asasineza fratele, dupa un adevarat genocid, acest imparat INTERZICE, chiar si pronuntarea numelui de Geta, si-i sterge numele din toate inscrisurile vremii. Cei ce nu se conformau fiind pedepsiti foarte aspru, vezi ,,soarta,, celor 20 000.
    In acest moment, coincidenta ar spune unii, numele de GET, dispare si el din scrierile vremii. Asemanarea dintre numele GETA si GET-DAC, pronuntie asemanatoare, devine o amenintare pt. oricine le pronunta, cu atit mai mare pt. cine le scria.
    Unde au disparut GETO-DACII ? E intrebarea ce se pune de mult timp si la care nu s-a gasit un raspuns plauzibil.
    Ar putea fi asta, raspunsul ?
    Si totusi, istoria consemneaza aparitia, in preajma acelor ani, a uni nou popor GOTII.

  3. toma

    luni, 04.05.2015 at 10:41

    Era sa uit, o intrebare pt. edilii nostrii:

    Avem Garda Austriaca ce defileaza saptaminal in Cetate, avem statui ale ,,cuceritorilor,, romani, avem statui iezuite . avem clopote, piramide etc pe cind ruinele bisericii lui Hierotheus prima biserica de rit bizantin-ortodox din Transilvania, aproximativ anul 1000, zac acoperite cu pamint.

    Unde sint statuile lui Horea, Closca si a lui Crisan, dar a lui Avram Iancu ? caci ei sint ,,localnici,,.Nu-i asa ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax