Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: A patra duminică de PROTESTE împotriva poluării, la SEBEŞ. Oamenii nu renunță la dreptul lor la sănătate și la un mediu curat

Publicat

DSC_0818 Al patrulea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan a avut loc duminică, 1 februarie, la Sebeș. După trei săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor, oamenii s-au strâns din nou în parcul din faţa Primăriei Sebeş, pe ninsoare, pentru a-și revendica dreptul lor la sănătate și la un mediu curat.

Organizatorii protestului au transmis pe rețeaua de socializare Facebook că au făcut notificări către Primărie și Jandarmerie pentru toată luna februarie.

Protestatarii s-au strâns din nou duminică, 1 februarie, de la ora 14:00, în parcul din fața Primăriei Sebeș. Pe ninsoare, aceștia au pornit în marș spre Kronospan, cu slogane de genul ”Sebeșul nu te mai vrea, pleacă în Austria”. Față de data trecută, când s-au strâns circa 1.200 de persoane, numărul celor au înfruntat vremea urâtă și au ieșit la protest s-a redus la jumătate. Cei peste 500 de protestatari au încheiat marșul în fața companiei Kronospan, în jurul orei 16:00.

YouTube video

Ca și la celelalte proteste, măsurile de siguranță și ordine publică au fost asigurate de Jandarmeria Alba. Nu au fost semnalate incidente.

”Știm că lucrurile se mișcă încet, știm că mulți îți doresc sa se rezolve cât mai repede, așa ar fi normal având în vedere faptul că multe nereguli au ieșit la suprafață și mai urmează să iasă”, au precizat organizatorii protestului.

Citește și ONG-urile care susţin protestul împotriva Kronospan: „APM Alba a dezinformat opinia publică privind concentraţia de formaldehidă”

Reamintim că proteste similare au avut loc în 11, 18 și 25 ianuarie la Sebeș. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”. La ultima manifestare, din 25 ianuarie, au participat circa 1.200 de persoane.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Pe de altă parte, reprezentanții Kronospan au transmis într-un comunicat, joi 29 ianuarie, informații privind Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebeș SRL.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi https://www.insp.gov.ro/)”, se mai precizează în comunicat.

studiu kronochem timisoara Totodată, Kronospan a făcut publică pagina de semnături a studiului, spunând că principala critică adusă studiului de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv efectuarea studiului de către o societate privată.

”După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integrantă din Institutul Naţional de Sănătate Publică”, transmit reprezentanții Kronospan, precizând totodată că acuzele care le-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi.

”Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronospan Sebes SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite”, au mai transmis reprezentanții Kronospan.

”Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe”, se mai precizează în comunicatul.

Pe această cale, Kronospan a lansat o nouă invitație la dialog, ce va avea loc luni, 2 februarie, începând cu ora 10:00 la sediul companiei. La întâlnire sunt invitați reprezentanții autorităților locale și județene precum și reprezentanții mass media. În cadrul întâlnirii, Kronospan va prezenta studiul asupra stării de sănătate a locuitorilor din Sebeş, în original.

În urma protestului de duminică, reprezentanţii Asociaţiei “Prima Natura” au transmis un comunicat de presă, în care relatează următoarele:

“Duminică 01.02.2015 a avut loc cel de-al patrulea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeş județul Alba. La marș au participat aproximativ 1.000 de persoane care au continuat să ceară autorităților să ia măsuri urgente pentru oprirea poluării.

Reamintim ca pe platforma Kronospan există 8 rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehidă, 2 rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzina și alte substanțe chimice foarte periculoase și care deservesc Fabrica de formaldehidă de 30.000 t/an. Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare.

Nici istoricul companiei Kronospan nu este tocmai curat, în trecut au avut loc incidente cu deversări de formaldehidă neanunțate în momentul producerii lor, dar recunoscute ulterior.

În data de 29.01.2015, Compania Kronospan a emis un comunicat de presă cu titlul ,,Kronospan acuză o campanie de manipulare cu tehnici de dezinformare securiste”.

Referitor la acest comunicat facem următoarele precizări:

Kronospan Sebeș ne-a chemat să participăm în data de 02.02.2015, la ora 10, în fața Prefectului de Alba și a presei locale, fără ca Prefectul de Alba să fie înștiințat, fapt pentru care considerăm că s-au folosit de Instituția Prefecturii;

Ulterior, reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș SA au revenit cu un alt comunicat în care pe lângă reprezentanţii ONG-urilor şi presa locală au fost invitaţi şi reprezentanții autorităților locale și județene, schimbând locația, de la Prefectură la sediul SC Kronospan Sebeș SA.

Considerăm că reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș încearcă să manipuleze și să dezinformeze opinia publică, introducând în acest joc și anumite instituții ale statului român.

Suportul autorităților locale se pare ca este îndreptat mai mult către investitori, nu în favoarea populației care are dreptul să afle informații despre existența unor amenințări la sănătatea ei.

Deși se cere suspendarea activității în urma neregulilor descoperite până acum, nereguli care obligă polulația să trăiască într-un stres permanent, intimidările de tot felul la care sunt supuși unii dintre participanții la marșurile de protest, dapășirile concentrației maxime admise de formaldehidă si PM10 nerecunoscute de APM deși s-au înregistrat şi lipsa unui studiu de impact asupra sănătății polulației din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu, toate acestea constituie abateri grave și necesită un răspuns si o clarificare cât mai rapidă din partea autorităților competente a situaţiei din Sebeș. Mai mult decât atât, funcționarea unor astfel de fabrici cu emisii toxice nu afectează doar oamenii ci s-a constatat că în zona Sebeș apicultorii au avut de suferit mari pierderi de albine din cauza poluării.

Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 8 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.”

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Foto-video: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax