Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Accident cu patru maşini şi 15 victime. Scenariul unei demonstraţii „live” prezentată de pompierii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

10632570_10203643389183091_826809544723933723_n Sirene, agitaţie şi circulaţia blocată, joi, de la ora 11.00, în Alba Iulia. Un accident rutier „s-a produs” în zona benzinăriei LukOil – Gară. Au fost implicate patru autoturisme, 14 persoane au fost rănite, dintre care cinci au necesitat descarcerarea, un pasager a decedat şi un copil a suferit leziuni. Acesta este, pe scurt, scenariul unui exerciţiu demonstrativ oferit, de Ziua Pompierilor, albaiulienilor, care au venit cu mic cu mare, să vadă ce presupune intervenţia într-un accident atât de complex. La faţa locului au acţionat pompieri, paramedicilor, poliţiştilor, jandarmilor, dar şi două echipe de specialişti de la E.On Gaz şi Electrica. De asemenea a fost ridicat şi un cort de prim ajutor, pentru victimele descarcerate, iar pentru cei care au suferit leziuni uşoare, voluntarii de la Crucea Roşie le-au acordat îngrijiri medicale.

Scenariul exerciţiului a presupus gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident rutier în zona benzinăriei Luk Oil, în care au fost implicate patru autoturisme.

La ora 11.00, un angajat al benzinăriei a sunat la 112 şi a anunţat că un accident în care sunt implicate patru autoturisme a avut loc pe Bulevardul Ferdinand I, în zona Benzinăriei LukOil. De la unul dintre autoturismele implicate în accident, oprit în stâlpul de reclamă al benzinăriei, a început să iasă fum și exista riscul aprinderii scurgerilor de carburanți și propagarea incendiului la stația de combustibili.

Pompierii au intervenit cu patru autospeciale, SMURD a acţionat cu şapte echipaje, dar au fost şi ambulanţe, poliţişti şi jandarmi.

Toţi cei angrenaţi în acest exerciţiu au încercat să arate, cât mai aproape de realitate, ce presupune descarcerarea unor persoane, care sunt imobilizate în maşină, prevenirea unei posibile explozii într-o benzinărie, dar şi câtă „migală” este necesară pentru a salva vieţi omeneşti.

Şi-au jucat rolul pe care îl au în fiecare zi, cât se poate de serios şi în exerciţiul demonstrativ de Ziua Pompierilor oferit albaiulenilor, care, cu mic, cu mare, au venit să vadă cu ochii lor ce înseamnă munca în echipă a mai multor structuri pentru salvarea victimelor, prevenirea altor accidente, dar şi a unei explozii.

„Este forma perfectă de a verifica capacitatea perfectă a tuturor structurilor, care au atribuţii de a interveni în situaţii de urgenţă. Aceste exerciţii cu efective în teren şi cu tehnică ne ajută să verifică atât concepţia noastră de intervenţie, planurile, pregătirea personalului şi funcţionarea tehnicii de intervenţie. A fost un scenariu complex în care am încercat să vedem atât partea de intervenţie la stingeri, incendii, descarcerare, partea de descarcerare şi asistenţă medicală, trierea şi organizarea evacuării victimelor către centrele medicale. În continuare UPU Smurd, organizează transportul către Spitalul Judeţean de Urgenţă, care preiau victimele.

Am creat un scenariu pentru un număr mare de victime, pentru a vedea punerea în practică atât al planului roşu, cât şi al celui alb, la nivelul spitalelor. După ce facem un scurt bilanţ o să vedem, felul cum la nivelul spitalului s-au preluat şi s-au organizat ridicarea capacităţii de intervenţie. A fost util pentru participanţi ”, a spus şeful ISU Alba, Dorel Sofica.

La acest exerciţiu au participat:

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba;

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba;

– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Alba Iulia;

– Inspectoratul de Poliție al Județului Alba;

– Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba;

– E-On Gaz S.A;

– Crucea Roșie Alba ;

– S.C. Electrica S.A.;

– Apa CTTA Alba;

– Serviciul de Ambulanță al Județului Alba;

– Poliția Locală Alba Iulia.

UPDATE: ISU Alba a transmis detalii despre situaţiile operative din scenariul exerciţiului:

Situaţia operativă generală:

Pe fondul efectuării unor lucrări de reparații la pasarela peste calea ferată de la intrarea în municipiul Alba Iulia, traficul auto este îngreunat, fapt ce poate duce la crearea de blocaje și creșterea riscului de accidente rutiere. Traficul auto este foarte intens mai ales dimineața și la prânz, datorită curselor regulate ale operatorilor de transport a persoanelor care fac naveta. Pe fondul unor accidente rutiere, crește și riscul de producere a incendiilor la autovehicule, incendii care se pot propaga la benzinăria LukOil, situată chiar la baza pasarelei. În cadrul benzinăriei există un rezervor tip Skid pentru GPL auto care duce la creșterea riscului de producere a unei explozii. În apropiere pe str. B-dul Ferdinand este hotelul Mariss. Pe strada Viilor sunt case de locuit la distanță mai mică de 50 m de benzinărie.

Situaţia operativă specială 1:

În data de 11.09.2014 în jurul orei 10.55, s-a produs un accident rutier în zona benzinăriei LukOil de pe b-dul Ferdinand. La ora 11.00, un angajat al benzinăriei transmite prin SNUAU 112 că în accident sunt implicate 4 autoturisme. Sunt aproximativ 15 victime. Un autoturism este oprit în stâlpul de reclamă al benzinăriei, 2 autoturisme sunt tamponate, iar unul este răsturnat pe trotuar. Din autoturismul oprit în stâlpul de reclamă la partea din față iese fum și există risc de aprindere a scurgerilor de carburanți și propagării incendiului la stația de benzină. Se impune activarea Planului roșu.

Situaţia operativă specială 2:

La ora 11.10, echipajele SMURD și de intervenţie ale Detaşamentului Alba Iulia sosesc la faţa locului. În urma recunoaşterii, cdt. GIS constată că scurgerile de carburant s-au aprins, incendiul se manifestă la compartimentul motor al autoturismului și s-a propagat la stâlpul de reclamă și copertina benzinăriei. În autoturism au fost 4 persoane din care 3 s-au evacuat și au diferite leziuni, șoferul este cu contuzii. În autoturismele tamponate au fost 6 persoane, sunt 2 încarcerați, una este în stare inconștientă pe capota autoturismului, fiind proiectată prin parbriz, celelalte 3 s-au evacuat. În autoturismul răsturnat au fost 3 persoane din care numai conducătorul auto este în autoturism. Pe trotuar au fost 2 pietoni care au fost răniți în urma răsturnării autoturismului. În urma accidentului sunt 15 victime, din care 5 sunt în stare gravă. Se impune declanșarea Planului Roșu de Intervenție.

Situaţia operativă specială 3:

Pe fondul aglomerării circulației în zona Partoș la pasarelă șoferul unui microbuz ce transporta 15 de copii nu a respectat distanța față de autovehicolul din față și în încercarea de evitare a accidentului a intrat cu microbuzul în bordura de beton de pe marginea drumului în Partoș. În urma accidentului nu persoane rănite, microbuzul a suferit avarii la direcție și nu mai poate porni. Se impune organizarea acțiunii de preluare a copiilor și asigurarea cazării temporare până la preluarea de către alt mijloc de transport.

Situaţia operativă specială 4:

În urma accidentului, sunt 15 victime ce trebuie transportate la spital. Resursa de aviație SMURD Tg. Mureș nu este disponibilă. Capacitatea UPU SMURD Alba este de 8 victime simultan și se impune activarea Planului Alb la nivelul Spitalului de Urgență Alba.

Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

La exerciţiu au participat reprezentanţi ai autoritățiilor publice locale și ai instituţilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, generate de acest tip de risc.

Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul și colaborarea bună între toate forţele participante”.

FOTO: Daniel BLOSS, Lucian CRAIU

 

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax