Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Au fost aduse moaştele Sfintei Filofteia la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

În acest weekend, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia este în sărbătoare, odată cu pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea. Totodată, la Catedrala Încoronării au fost aduse, de la Curtea de Argeș, moaștele Sfintei Filofteia, patroana spirituală a copiilor, a tinerilor și a mamelor, ocrotitoarea celor săraci, tămăduitoarea celor bolnavi.

Delegația a fost primită, vineri după-amiaza, de ÎPS Irineu şi un sobor de preoţi. S-au închinat la moaştele sfintei, iar apoi, cu acestea, au înconjurat catedrala, alături de credincioşi. Sfintele moaşte vor rămâne, spre închinare, până luni dimineaţa.

Sfânta Muceniţă Filofteia şi-a încredinţat sufletul Domnului, la o vârstă fragedă, doar 12 ani. A trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Numele său se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”.

YouTube video

A fost martirizată de tatăl sau, la doar 12 ani. Una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Însă, Filofteia întâlnea în drum mulţime de săraci şi, fiind milostivă împărţea din ea săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui. Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi orbit de furie scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe faţă. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior şi a murit.

Istoria arată că moaştele Sfintei Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au şi ars oraşul. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, probabil până în 1396. După înfrângerea armatelor creştine la Nikopole, crescând ameninţarea turcă, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană.

Sfânta este pomenită de Biserica Ortodoxă pe 7 decembrie (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţită la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a două zi, când s-a făcut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi), scrie crestinortodox.ro.

Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, din cauza stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate. În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Moaştele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt blestemaţi cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaşte.

Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În tradiţie, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţă lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea  Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni (20-22 octombrie 2017) – la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia:

Vineri, 20 octombrie

Ora 16.30 – Primirea delegației ce va însoți racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, în fața clopotniței Catedralei arhiepiscopale

Ora 16.45 – Procesiune cu sfintele moaște în jurul Ansamblului Catedralei arhiepiscopale

Ora 17.00 – slujba Privegherii (Vecernia mare cu Litie și Utrenia cu Ceasul I) și Acatistul Sfintei Mucenițe Filofteia

Sâmbătă, 21 octombrie

Ora 8.30 – Acatistul Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea

Ora 9.30 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în sobor arhieresc, pe esplanada din faţa Catedralei arhiepiscopale

Ora 18.00 – Vecernia mare cu Litie şi Acatistul Sfintei Muceniţe Filofteia

Duminică, 22 octombrie

Ora 8.30 – Utrenia

Ora 9.30 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Ora 18.00 – Vecernia mare cu Litie şi Acatistul Sfintei Muceniţe Filofteia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax