Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: China a cucerit Alba Iulia prin artă: Evantaie, umbrele şi broderii tradiţionale, prezentate la Muzeul Unirii

Publicat

Pentru a patra oară, China a cucerit Alba Iulia prin artă. Joi, 29 martie 2012, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a fost vernisată expoziţia Artă şi măiestrie în China. Cu această ocazie sunt prezentate zeci de evantaie, umbrele şi broderii realizate prin tehnici tradiţionale chinezeşti.

Expoziţia de artă chinezească a fost vernisată în prezenţa profesorului Song Shaofeng, de la Institutul „Confucius” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, a reprezentanţilor Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză, secretarul Ioan Dobrică, preşedintele filialei Alba, Nicolae Bucur, vicepreşedintele filialei Alba, Alexandru Retegan, a viceprimarului oraşului Alba Iulia, Ioan Bogăţan şi a viceprimarului din Sebeş, Adrian Bogdan.

Această expoziţe este cea de-a patra de acest gen găzduită în spaţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia cu sprijinul Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză. Muzeul albaiulian va găzdui expoziţia în perioada 29 martie – 22 aprilie 2012.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Ambasada Republicii Populare Chineze în România, Asociaţia Română de Prietenie (Alba) cu Republica Populară Chineză, Asociaţia Prietenii Muzeului şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Directorul adjunct al Muzeului din Alba Iulia, Constantin Inel, a vorbit despre aportul expoziţiei chinezeşti în viaţa albaiulienilor: „Ceea ce vom vedea aici va aduce o completare a imaginii noastre despre ceea ce ştim despre civilizaţia extraordinară a Chinei şi pentru noi, ca Instituţie organizatoare, este o şansă deosebită să expunem asemenea lucrări, aceste compoziţii artistice, evantaie de hârtie pictată, umbrelele, un artefact deosebit de spectaculos din arta şi manufactura chineză şi broderia chineză care a ajuns azi la o cotă deosebită”.

Viceprimarul oraşului Alba Iulia, Ioan Bogăţan a transmis salutul Primăriei municipiului Alba Iulia şi bucuria pentru evenimentele care continuă relaţia de prietenie a oraşului cu China şi i-a invitat pe oaspeţi să viziteze Cetatea şi oraşul Alba Iulia.

Evantaie, umbrele şi broderii de mătase. Cum a fost descoperit preţiosul material?

Expoziţia prezintă evantaie chinezeşti, de la dimensiuni uriaşe la cele mai mici. Acestea sunt confecţionate din hârtie pictată, mătase, bambus, lemn parfumat, santal sau pene, într-o varietate uimitoare de modele şi culori, dintre cele mai interesante. Câteva exemple ar fi „Evantaiul cu 100 de măşti”, „Evantaiul cu nouă dragoni” sau cele cu scene de război reproduse pe fiecare segment al acestora.

A fost expusă şi o colecţie interesantă de broderii, ilustrate cu portrete umane, peisaje naturale, animale sau plante, care, toate, par să aibă puterea supranaturală de a adăuga o nouă dimensiune planului în care sunt reprezentate şi să prindă viaţă. Exponatele au atins corzile sensibile ale multor spectatori, care nu îşi mai opreau elogiile şi comentariile. „Aceste broderii sunt prea perfecte”, a opinat un vizitator.

De asemenea, cei interesaţi pot să observe şi o colecţie de umbrele şi pantofi chinezeşti. Expoziţia conţine atât obiecte vechi cât şi noi, fabricate manual, dintre care unele sunt foarte scumpe. „Obiectele folosite în fiecare zi, cum ar fi evantaiele sau umbrelele, au devenit artă. De aceea este greu de estimat preţul lor”, a explicat prof. Song Shaofeng.

Pentru că expoziţia aduce la Alba Iulia cel mai comercializat, cel mai dorit şi apreciat produs chinezesc, mătasea, Ioan Dobrică, secretarul Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză (foto centru), a povestit celor prezenţi cum a fost descoperit preţiosul textil.

Ioan Dobrică şi-a început povestea în mod spiritual şi cu umor: „China vrea să cucerească Alba Iulia, nu cu arme, antice, clasice, moderne, ultrasofisticate, ci prin artă, căci ars longa, vita brevis (arta rezistă în timp, viaţa e scurtă, aforism Hipocrate – n.a.). Mătasea a fost descoperită print-o întâmplare. Soţia Împăratului Galben, din preistorie, cu 10.000 de ani în urmă, bându-şi apa caldă, căci ceaiul încă nu era cunoscut (în China se bea mai mult apă caldă decât apă rece, mai ales în zonele subtropicale şi subecuatoriale), la un moment dat a picat un vierme. Atunci împărăteasa a observat un fir ciudat care ieşea din el, l-a luat în mână, a văzut că se întinde şi că e foarte frumos şi foarte rezistent. De aici a început prelucrarea mătăsii pe care eu îmi permit să o cataloghez ca a cincea mare descoperire a Chinei pe lângă vestitele patru: busola hârtia, tiparul şi praful de puşcă (care la chinezi era pentru distracţie, artificii, dar în Europa a fost dezvoltat într-un alt fel). Mătasea s-a dezvoltat, a fost din ce în ce mai căutată şi a fost primul mare bun de export al Chinei”.

Prietenie româno-chineză în judeţul Alba

Alexandru Retegan, vicepreşedintele filialei Alba a Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză, a prezentat activitatea Asociaţiei în judeţ. Aceasta a fost înfiinţată aici în anul 1999. De atunci, relaţiile româno-chineze ale judeţului au fost dezvoltate printr-o mulţime de parteneriate şi înfrăţiri.

Judeţul Alba este înfrăţit cu o provincie din China, Jiangsu, care este de două ori mai mare ca România ca teritoriu şi are 25 milioane de locuitori. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este de asemenea înfrăţită cu Universitatea de Vest din China, din capitala provinciei Jiangsu. Preşedintele Universităţii de Vest din China a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea albaiuliană. În acest moment există 4 studenţi albaiulieni care studiază în China, în domenii ca istoria, arheologia.

Oraşul Alba Iulia este înfrăţit cu capitala provinciei Jiangsu, iar în acest context, ambasadorul Chinei în România a vizitat de nenumărate ori oraşul. Municipiul Sebeş este înfrăţit cu un municipiu din provincia Jiangsu din China, Zhangye. De curând a fost înfiinţată o nouă asociaţie de prietenie româno-chineză, „Casa România-China”.

Prof. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa expoziţiei la Muzeul albaiulian şi a vorbit despre Institutul pe care îl conduce de mai bine de un an şi jumătate şi despre activităţile acestuia. Acesta a fost înfiinţat în 18 noiembrie 2007, anul în care Sibiul era Capitală Culturală Europeană:

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=136]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax