Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concert de muzică bizantină în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Publicat

Catedrala Reîntregirii a fost, joi seara, gazda unui concert de muzică bizantină. Concertul a fost susținut de Corul „Lumină lină” din Alba Iulia, condus de Prof. Protopsalt Laurenţiu Truță. Concertul, intitulat „Cântări din Postul Mare”, a avut loc cu începere de la ora 19.00.

În deschidere, Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vorbit despre autenticitatea muzicii bizantine. Melodiile interpretate au fost prezentate de Conf. Univ. Dr. Elena Chircev, bizantinolog și profesor al Catedrei de Paleografie din cadrul Academiei de muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Sub îndrumarea Prof. Protopsalt Laurențiu Truță, membrii grupului i-au cufundat într-o stare de lină rugăciune pe cei aproximativ 200 de oameni prezenți la concert. Grupate pe sărbători, cele 10 cântări interpretate, au culminat cu câteva fragmente din Prohodul Domnului. Aceasta din urmă  a fost cântată împreună cu un grup din clasa a VII-a a Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. Soliști au fost Prof. Protopsalt Laurențiu Truță, Laviniu Sabău, Ana Zăhărescu.

Corul, format din aproximativ 25 de membri, a interpretat o serie de cântări specifice Postului Mare, dintre care amintim:

„Astăzi s-a pironit pe lemn…” – gl. 6

„Doamne, femeia ceea ce căzuse…” – gl. 8

Prohodul Domnului – gl. 5 trifonic

La finalul concertului, Î.P.S. Irineu a mulțumit grupului de psalți pentru mica „licărire” adusă din muzica cerească. Grupul „Lumină lină” din Alba Iulia a fost înființat în anul 2001 și este condus de Prof. Protopsalt Laurențiu Truță, absolvent al Academiei de muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Laurențiu Truță este continuator al tradiției marelui protopsalt Vasilios Nonis (decedat în 2009), profesor al Conservatorului de Stat „N. Skalkotas” din Atena.

Serafim ARMANCA

Adina E. CURTA

FOTO: Serafim ARMANCA


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax