Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Concert extraordinar susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal”, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Publicat

corul madrigal catedrala incoronarii Corul Național de Cameră „Madrigal”, simbol al măiestriei interpretative corale românești, a susținut marți după-amiază un concert extraordinar la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Sute de persoane au ascultat cu admirație interpretarea distinsului cor, care a prezentat un concert ce a cuprins frumusețea și simplitatea muzicii bizantine, a muzicii religioase clasice și contemporane românești și internaționale.

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, sute de albaiulieni au venit la Catedrala Încoronării pentru a asculta, cu începere de la ora 18.00, un concert extraordinar susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal”, etalon mondial al muzicii corale camerale. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa.

YouTube video

IMG_6727 „În acest oraș s-a plămădit cultura națională, s-a dăltuit limba română, s-a apărat credința ortodoxă și ființa noastră etnică, de aceea este atât de potrivit ca aici să răsune cântări sacre, patriotice și folclorice, spre bucuria vrednicilor înaintași, spre bucuria martirilor și eroilor noștri autohtoni.

Dintre toate instrumentele care emit sunete știm că vocea umană este cea mai dotată să pătrundă, să impresioneze, să exalte. În ea se află capacitatea de transmitere afectivă, ea este glasul sufletului omenesc, ea este cel mai prețios dar cu care Dumnezeu l-a înzestrat pe om. Astfel de voci superbe avem noi în Catedrala Încoronării și a Reîntregirii, voci reunite în Corul Madrigal, dirijat cu iscusință și cu însuflețire de doamna Anna Ungureanu. Ascultând armonii fine și purificatoare, în mod cert noi vom simți că șovăielile dispar, nedumeririle se iluminează și influențele demonice se risipesc”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia.

YouTube video

IMG_6777 În curtea Catedralei Încoronării, organizatorii au pregătit un ecran pentru cei care nu au mai avut loc în lăcașul de cult. Astfel, câteva zeci de persoane au putut să urmărească și să asculte live concertul susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal”.

Corul „Madrigal” este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

În anul 2003, Corul Național de Cameră „Madrigal” a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Vezi şi CALENDARUL EVENIMENTELOR la Alba Iulia în 2016: Festivaluri, concerte, concursuri și spectacole

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax