Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concertul „Jazz Standards” cu trupa Café Noir a deschis luna jazzului în Artcafé Downtown

Publicat

Începând cu orele 20.00, la Artcafé Downtown din Alba Iulia, s-a cântat jazz. Trupa Café Noir a susţinut un concert de jazz clasic cu influenţe blues şi swing, la pian, chitară, violă, contrabas, tobe şi voce. Publicul, de toate vârstele, a umplut spaţiul cafenelei cu mult timp înainte de probele de sunet ale concertului.

Trupa Café Noir are 5 membri: Ovidiu Pârjol (clape), Marius Coş (chitară), Doina Cocîrţă (voce), Liviu Cernat (violă), Levente Szõcs (contrabas), Jerry (tobe).

Ovidiu Pârjol a povestit, în introducerea concertului, puţin din istoria jazz-ului. Jazz-ul provine, ca gen muzical, de la blues, stiluri caracteristice, la vremea respectivă, muzicienilor de culoare. Etimologic, cuvântul „jazz” este un derivat al lui „jas”, termen din argoul comunităţilor americane de culoare, care însemna „spirit”, „energie”. Primele trupe de jazz au apărut în anii 1910 în New Orleans, însă stilul nu era încă popular. În anii 1920, muzica jazz a devenit „mainstream” (comercială), iar între anii 1920-1960 aceasta şi-a trăit „epoca de aur”. În perioada următoare, stilul a început să primească influenţe din alte ramuri muzicale, devenind mult mai divers (electro-jazz, acid-jazz etc). Din acest motiv, există persoane care consideră că jazz-ul şi-a încheiat existenţa în anii 1960.” Spirit, energii, asta înseamnă „jazz”. Trebuie să o şi dovedim”, a mai spus Ovidiu Pârjol.

Concertul, intitulat „Jazz standards”, a oferit publicului melodii clasice, pe un ritm al tobelor swing, care în anii ’30 era considerat „the new thing” (noutatea), dintre care „Unforgettable”, „Dream a little dream of me” sau „L.O.V.E.” de la Nat King Cole.

În finalul concertului, după o scurtă pauză, muzica live a continuat printr-un jam session, la care au putut participa, alături de Café Noir, şi persoane din rândul publicului.

Vă prezentăm un videoclip Café Noir din timpul concertului „Jazz Standards” şi câteva fotografii:

Foto: Vali CIONTEA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. alex

    vineri, 02.03.2012 at 11:47

    pe viitor poate o sa mai scrieti despre ei, de stiut faptul ca pe solista o cheama doina cocirta, nu elena, din cate stiu eu 🙂

  2. Cami

    vineri, 02.03.2012 at 15:33

    Faina interpretarea, enervanta vanzoleala…Traim in Balcani si nu o sa dezmintim asta curand.

  3. jerry

    vineri, 02.03.2012 at 16:08

    cum iau acces la poze 🙂 daca va rog 🙂 ( Jerry- Caffe Noir)

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 03.03.2012 at 07:30

      peste cateva zile o sa le punem pe facebook si o sa le poti lua

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax