Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Cum sunt întâmpinaţi călătorii, în Gara CFR din Alba Iulia. Imagini dezolante surprinse la „Poarta feroviară” din Cealaltă Capitală

Publicat

20170627_114702 Călătorii și turiștii care aleg să vină la Alba Iulia cu trenul trebuie să fie pregătiți de o adevărată aventură. Încă de la sosirea în Stația CFR, pe noul peron reabilitat, oamenii se trezesc „izolați” între linii, deoarece tunelul de acces este închis temporar pentru lucrări, iar singura cale de „scăpare” o reprezintă un ocol de aproape 200 de metri. În interiorul clădirii, o parte din tavan a căzut recent, iar necesitatea unor lucrări urgente de modernizare se face simțită la tot pasul. Am putea spune că situația este explicabilă având în vedere că ultima renovare a stației a fost acum mai bine de 10 ani. Anul viitor, la Centenarul Marii Uniri, prin „poarta feroviară” a orașului ar putea trece mii de turiști.

Potrivit statisticilor, țara noastră are o reţea de cale ferată de aproape 11.000 de kilometri, a opta cea mai mare din Uniunea Europeană, după Germania, Franţa, Polonia, Italia, Marea Britanie, Spania şi Suedia, însă doar câteva sute de kilometri sunt modernizaţi.

Gara din Alba Iulia a fost construită în 1868, an în care s-a dat în folosinţă prima cale ferată din Transilvania, pe ruta Arad – Alba Iulia, astfel că albaiulienii au fost printre primii ardeleni care au beneficiat de transportul feroviar.

Primul tren de marfă a sosit la 8 decembrie 1868, pentru ca peste numai două săptămâni primul tren de persoane să vină la peronul gării din Alba Iulia. Construit iniţial din două corpuri de clădire identice, legate printr-un vestibul, edificiul gării a fost extins şi renovat în anii 1922, 1929 şi 2003, scrie Sorin Arhire, expert în reconstituiri istorice, pentru edu.kindergraff.ro.

Citește și Gara din Alba Iulia, veche de 149 de ani. Albaiulienii au fost primii ardeleni care au beneficiat de transport feroviar

YouTube video

Ultima reabilitare a Stației CFR din Alba Iulia a fost finalizată acum mai bine de 10 ani. În noiembrie 2016 a fost „botezată” de către reprezentanții Ministerului Transporturilor drept „euro-gara”, în condițiile în care termenele de recepție au fost depășite cu opt luni, iar stația nu mai avea sală de așteptare.

Lucrările de reabilitare au început în 2003 din fondurile CFR. Un an mai târziu, gara a fost inclusă într-un program derulat din fonduri externe (Credit Suisse First Boston International) în valoare de aproape 30 de miliarde lei vechi. Firma care a câștigat licitația, SC „Concefa” SA Sibiu, a fost declarată câștigătoare în urma unei licitații, iar proiectul a fost realizat de către Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate.

Proiectul a vizat toate cele trei corpuri ale clădirii și a constat în recompartimentarea și modernizarea spațiilor comerciale, a caselor de bilete, finisaje și amenajări interioare, reabilitarea instalațiilor, modernizarea sistemului de informare a cetățenilor, etc. După „recompartimentare”, au dispărut sălile de așteptare, lucru considerat „normal pentru o euro-gară” de către fostului secretar de stat de atunci, Constantin Dascălu.

În prezent, Stația CFR din Alba Iulia îi întâmpină pe călători și turiști cu imagini care nu fac cinste în vreun fel unui oraș european curat și civilizat. Chiar dacă în zona peronului au loc lucrări de reabilitare a liniei de cale ferată, în interiorul clădirii o parte din tavan a cedat recent după o ploaie mai puternică, iar necesitatea unor lucrări urgente de modernizare se face simțită la tot pasul. Personalul de administrare încearcă să mențină zona curată și igienizată, un lucru mai ușor de zis decât de făcut. Locul este frecventat de persoane fără adăpost sau cerșetori, mulți dintre ei veniți din alte județe. Pe partea cu peronul, două panouri moderne pe care sunt afișate plecările și sosirile stau în contrast cu un ceas vechi pentru care ora exactă e mereu aceeași.

Vezi și FOTO ȘTIREA TA: Pericolul te paște la tot pasul dacă pleci cu trenul din Gara Alba Iulia. Tavanul a început să cadă

20170627_114214 Imediat lângă Stația CFR, panoul inițial de informare cu privire la lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a coridorului IV Pan – European, pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Coșlariu – Simeria a fost „înghițit” practic de vegetație, iar lângă acesta a mai fost amplasat încă un panou. Valoarea totală a proiectului este de 3.175.625.540,58 lei, dintre care contribuția UE este de 1.683.467.885,90 lei, iar contribuția statului de 1.492.157.564,68 lei.

Potrivit informațiilor trecute pe panouri, lucrările ar trebui să fie finalizate la sfârșitul acestei luni.

După ce au trecut de peron și clădirea stației CFR, fie că vor să se urce într-un mijloc de transport în comun sau într-un taxi, călătorii trebuie să fie atenți la craterele și „capcanele” din asfalt. „Peticite” pe alocuri cu beton, gropile apărute ca după un bombardament sunt prezente aproape la tot pasul în parcarea din fața clădirii.

YouTube video

Revoltați de cum arată zona sunt și taximetriștii, care sunt nevoiți să primească clienții turiștii în asemenea condiții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax