|

FOTO-VIDEO DOCUMENTAR: Portul tradițional din Feneș-Zlatna a fost reconstituit și redat comunității. Detalii despre întregul proces de realizare

DSC_1650JPGVechiul port tradițional din Feneș, un sat care aparține de orașul Zlatna, a fost reconstituit și redat comunității. După câteva luni în care au fost puse în aplicare meșteșugurile tradiționale care erau folosite acum un secol în industria casnică textilă, portul a fost realizat întocmai cum era purtat de oamenii din localitate în secolul XIX. Noile costume, realizate exact din materiile prime și cu modelele celor autentice, au fost prezentate comunității în cadrul unui eveniment care a avut loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016m la Căminul Cultural din Feneș. Cu aceeași ocazie au fost lansate o carte și un film documentar despre întregul proces de reconstituire a portului tradițional.

Evenimentul a fost prezentat de Petruța Pop, etnograf și inițiator al proiectului prin care a fost realizată reconstituirea. Ea a explicat în detaliu pașii care au dus la materializarea proiectului și i-a invitat pe scenă pentru a le mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea portului tradițional: Constantin Inel, director al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Lucreția Gordeș și Eugenia Croitoru din Feneș, care au cusut costumele și pieptarele, Tudor Ponoran și Nicoleta Doncuț, care au îmbrăcat costumele pentru a fi prezentate, Adina Curta, coautor al cărții, precum și pe primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, care a oferit tot sprijinul pentru realizarea proiectului.

DSC_1645JPGCartea lansată se numește Portul tradițional din zona Zlatnei și prezintă, în detaliu, întregul proces al realizării costumelor tradiționale, de la caracterizarea zonei, la prezentarea materiilor prime folosite în industria casnică textilă, a uneltelor, a procedurilor de obținere a diverselor pânze, până la realizarea și descrierea efectivă a componentelor costumului. Imagini amănunțite din timpul procesului de reconstituire au fost surprinse într-un film documentar, care poartă același titlu.

Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.

Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei a fost a IV-a ediție a proiectului de reconstituire a unui port tradițional din județul Alba, după ce un proces similar a avut loc, în ultimii trei ani, în comunele Pănade, Cergău și Gârda de Sus.

Vă invităm să vizionați filmul documentar Portul tradițional din zona Zlatnei, și câteva imagini:

Adina E. Curta

URL scurt: http://alba24.ro/?p=529724avatar Publicat de pe 13 noiembrie 2016 şi actualizat pe 13 noiembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, Cultura, Oameni.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Rika Fara Frika de Lege si Politica: pai ori cum peste o suta cincizeci de miloane ia directorul si sub el e nevasta...
  • Raul: Administratia sitului Natura 2000 ar trebui sa le interzica si porcilor mistreti sa mai scurme prin pamant si...
  • ioan: Domnilor cu aceasta idee extraordinară nu ajuta pietonii, nu esti in siguranta pe aceste treceri de pietoni!!!...
  • A.D.: Mi se pare incredibil ce se intampla. Bataie de joc. Oricum bulevardele se blocheaza total la orele de varf....
  • Ana: Este singura companie care nu a investit nimic in tehnologie. Normal, tehnologia costa. Ca in epoca de piatra...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI