Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Doi artiști de valoare, Alexandru Tomescu și Eduard Kunz, o vioară Stradivarius și un pian, la Alba Iulia. Concert pentru restaurarea casei Enescu

Publicat

alexandru tomescu, eduard kunz, alba iulia Duminică seara, un regal al sonatelor lui Enescu a avut loc la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Timp de două ore, catedrala s-a transformat în sala Filarmonicii din Berlin, cu un public numeros din toate părțile, după cum a afirmat violonistul Alexandru Tomescu. În călătoria muzical – culturală pe care o parcurg pe Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz în Turneul internaţional Stradivarius „Enescu Experience 2015” care se desfășoară în Republica Moldova, Franţa și Alba Iulia a fost unul dintre orașele din țară unde corzile vioarei Stradivarius Elder – Voicu au fost „întinse la maxim”.

Turneul Internațional Stradivarius, aflat la a opta ediţie, este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

În acest an, Turneul Internațional Stradivarius, „Enescu Experience” este dedicat unei cauze sociale și de interes public, respectiv restaurării Casei Enescu de la Mihăileni- Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional, unde a spus violonistul Alexandrul Tomescu că „s-ar putea descoperi și un geniu”.

Sute de albaiulieni au fost spectatorii unui concert inedit susținut de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz la Catedrala Romano – Catolică „Sfântul Mihail”. Sonate ale lui George Enescu au fost interpretate pe vioara Stradivarius Elder-Voicu de artistul român, alături de pianistul rus Eduard Kunz.

Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihăileni și edificării acolo a unui Centru Cultural Internaţional. Astfel la finalul concertului cei care au vrut să ajute ca acest vis să devină realitate au putut dona orice sumă într-o machetă a casei lui Enescu de la Mihăileni, realizată de Fundația Pro Patrimonio.

Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor după mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.

Pentru că au fost ropote de aplauze la finalul concertului, cei doi artiști s-au întors în fața publicului albaiulian de trei ori pentru a-i mai încânta cu încă o operă a lui Enescu, Hora Unirii și o baladă.

YouTube video

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câştigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini”sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.

câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa şi în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .

Eduard Kunz -pianist inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului.

A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova şi mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova.

Eduard Kunz a obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiţii internaționale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007.

Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă.

Programul turneului este următorul:

26 mai – București „Sala Radio”

28 mai – Craiova „Filarmonica de Stat Oltenia”

29 mai – Braşov „Filarmonica de Stat Braşov”

30 mai Baia -Mare- Catedrala Catolică.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax