Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: EXPLOZIE controlată la REFRACTARA. Clădire înaltă de 32 de metri PUSĂ LA PĂMÂNT în TREI SECUNDE

Publicat

IMG_1253 Luni, în jurul orei 13.00, cea mai mare hală de la fosta fabrică „Refractara” din Alba Iulia a fost pusă la pământ. Este vorba despre o operaţiune de explozie controlată prin care imobilul înalt de peste 30 de metri a fost demolat. Clădirea a „dispărut” într-un nor de praf şi într-un zgomot asurzitor, în mai puțin de 3 secunde, cu ajutorul a 44 kilograme de explozibil.

Citește și INGINERIILE FINANCIARE care au falimentat RESIAL Alba Iulia. Cum s-a făcut praf cea mai mare fabrică de cărămidă refractară din Europa de Est

Decizia de a demola clădirea face parte din acţiunile demarate în ultima perioadă de lichidatorul judiciar al firmei ce deţine fabrica Resial (fosta „Refractara”) prin care doreşte să elibereze terenul de ultimele imobile pentru a vinde prin negociere directă terenul de la ieşirea din Alba Iulia spre Cluj, pentru a recupera creanţele societăţii.

Luni a fost pusă la pământ clădirea înaltă de 32 de metri, hală industrială-simbol al fostei fabrici ”Refractara”, odinioară „mândria” oraşului. Firma care s-a ocupat de demolarea clădirii este din Hunedoara, subcontractant al unei societăţi din Arad care a preluat acţiunile de eliberare a terenului de imobile. În acţiunea de luni, au fost utilizate 44 kilograme de explozibil.

Anul acesta, lichidatorul a hotărât să demareze procedura de negociere directă pentru aceste bunuri, după ce au fost unele discuţii pentru preluarea terenului liber de construcţii şi a clădirii administrative şi a balastierei.

În octombrie, a fost pus la pământ turnul de apă şi coşul de fum de pe platforma industrială, o operaţiunie spectaculoasă, care a confirmat, la propriu, sfârşitul acestei fabrici la Alba Iulia.

Citeşte şi FOTO – VIDEO | SPECTACULOS: Turnul de apă şi coşul de fum de la fosta fabrică „Refractara” DEMOLATE cu material exploziv

Resial (fosta “Refractara”) avea în urmă cu 10 de ani circa 2.000 de angajaţi. Fabrica s-a închis în 2005, după care a ajuns în faliment. Pe vremea comunismului, era cea mai mare fabrică de produse refractare din România şi una dintre cele mai mari din Europa.

Fabrica avea trei hale industriale și spații de birouri, a căror suprafață totală era de 30.000 de metri pătrați, și un teren de 17 hectare.

Platforma industrială Resial a fost cumpărată în 2007 de la societatea falimentară Resial SA Alba Iulia de omul de afaceri italian Ariganello Pasqualino, prin intermediul firmei Trustul de Construcţii Industriale SRL pentru suma de aproximativ 10 milioane de euro. Pentru că nu a putut valorifica platforma şi în condiţiile unor credite mari la bănci, firma italianului a ajuns, în 2010, în insolvenţă.

În 2013, fosta platformă industrială a fost scoasă la licitaţie, la valoarea de 5,8 milioane de euro. Lichidatorul judiciar Euroconsult SPRL din Arad a scos la vânzare terenul şi activele rămase nedemolate de proprietar. Este vorba despre sediul administrativ al firmei, un atelier tâmplărie, o seră şi un poligon cu linie macara, un atelier, o staţie betoane şi una de compresoare, dar şi fostul restaurant cu specific italian, Nettuno. Valoarea totală a bunurilor scoase la vânzare depăşea 7 milioane de euro, fără TVA. Ulterior, a ales procedura negocierii directe.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax