Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO| Festivalul Cetăților Dacice: Luptă între daci și romani pe Dealul Măgulice de la Ighiu. În această seară se dă bătălia finală

Publicat

YouTube video

Zeci de oameni au venit sâmbătă pe Dealul Măgulice de la Ighiu să vadă confruntarea dintre daci și romani. La cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice dacii și romanii au marcat și în acest an evenimentul într-un mod cu adevărat triumfal, printr-o bătălie în care au fost implicate taberele participante. Le-a luat o oră romanilor, până să cucerească castrul Apoulon al dacilor și să le ia femeile. În seara asta de la ora 22.00 se va da lupta finală, iar atunci vom afla cine sunt mai puternici, dacii sau romanii. În timpul spectacolului unul dintre  luptători a fost rănit în zona ochiului de o sabie.

Timp de o oră, cei prezenți la bătălie au avut ocazia să vadă pe viu reconstituirea unei lupte din anul 106. În luptă au intrat aproape 200 de daci și romani, care fac parte din trupele de reenactment din România și din Polonia și Bulgaria, prezente la festival, precum Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Goths’ Village Association of Maslomecz, Barbarii din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii Apoulonului, Sarmis.

Confruntarea dintre daci și romani a fost destul de serioasă. Astfel că s-a lăsat și cu sânge. Unul dintre dacii taberei poloneze a fost rănit în zona ochiului, dar se află în afara oricărui pericol.

Înainte ca Dealul Măgulice de la Ighiu să se transforme într-un uriaș câmp de luptă între daci și romani, Nimfele Daciei de la Zalău au fost cele care le-au deschis „apetitul” romanilor pentru luptă.

Printre săgeți, sulițe, scuturi și săbii, unul dintre soldații romani a fost capturat de daci. Trupele romane s-au retras, dar au revenit pe câmpul de luptă să își salveze soldatul. Din păcate nu au reușit să îl scape din mâinile dacilor, astfel că ursitoarele au venit și i-au „rupt” firul vieții.

Daci și romani au căzut pe câmpul de la luptă de la Ighiu, iar cei care au pus mâna pe castrul Apoulon și pe femeile dacilor au fost soldații romani. Începând cu ora 22.00, se dă lupta finală de pe Dealul Măgulice.

Programul Festivalului Cetăților Dacice la Ighiu continuă cu:

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului

Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18:30 Demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian

Trupele de reenactment care participă la festival:

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului

Legiunea a XIII-a Gemina e o trupă de reenactment, constituită în 2012, în urma câştigării unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Rolurile „militare” sunt îndeplinite de 45 voluntari. Scopurile principale ale trupei sunt conştientizarea de către publicul larg a valorii patrimoniului antic aflat în judeţul Alba şi în municipiul Alba Iulia, precum şi promovarea turistică a zonei. Cele mai importante prezenţe ale „Gărzii de la Apulum” au fost la Alba Iulia, Cluj și București, prin spectacole în cadrul unor evenimente și târguri cu specific turistic.

Cât despre Lupii Apoulonului, aceștia constituie trupele de daci. Lupii Apoulonului sunt parte a unui proiect în plină desfăşurare, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii. Aduc istora aproape de public, prin prezentare de echipamente antice, demonstrații militare și tactice, ateliere de meșteșuguri și jocuri pentru copii. Compusă din voluntari, trupa adună la un loc elevi, studenţi, oameni simpli, dar şi specialişti, uniţi de pasiunea pentru istorie antică, într-o încercare mai puţin convenţională de a redescoperi frumuseţea istoriei. Grupul de reenactment dacic denumit Lupii Apoulonului reconstituie războinici daci din zona cetăţii de la Apoulon, așadar din apropierea noastră, de la Piatra Craivii, din perioada de efervescenţă a civilizaţiei dacice.

Terra Dacica Aeterna

A fost înfiinţată în iunie 2007, la Cluj-Napoca și prezintă costumaţie şi armament specifice celor din secolele I-II d.Hr. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Din 2007 și până azi a avut peste 130 de participări la manifestări specifice. Este prima asociație din lume care reconstituie pe baze științifice aspecte ale civilizației dacice și sarmatice. Totodată, e prima asociație din România care a introdus conceptul „lecția de istorie vie”. Este prima asociație care a construit un atelier de arheologie experimentală daco-romană, în care se produc obiecte, se experimentează tehnici antice. Grupul participă de șapte ani la evenimente internaționale dedicate istoriei antice și colaborează cu o serie de grupuri similare din Europa și SUA.

PRO Antica Leg XIIII GMV

Goth’s Village Association of Maslomecz

Hellas Barbarians & Roma Association

Grup de reenactment al anilor 1-3 î.Hr., Asociația PRO Antica vine din Polonia și e o legiune romană care are ca scop păstrarea şi înţelegerea vieţii romanilor. Scopul asociaţiei este de promovare a civilizaţiei romane şi de a arăta impactul ei asupra istoriei. Membrii asociaţiei provin din diferite culturi și se dedică arheologiei experimentale. Asociaţia întreprinde o serie de activităţi precum: reconstituiri ale taberelor de legionari, demonstraţii de lupte, gastronomie romană, lecţii pentru copii, toate având ca temă Roma antică.

Legio I Italica & Cohors Thracum

Trupele sosesc din Bulgaria și vor fi compuse din legionari, soldați, meșteșugari și sclavi. Vor readuce în mijlocul publicului de la Ighiu vechile meșteșuguri, ateliere de olărit și de prelucrare a fierului. De asemenea, vor organiza manevre militare, marșuri și exerciții de luptă.

Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău

Vor prezenta echipamente antice romane și dacice, vor reconstitui manevre militare ale armatei romane și ale triburilor de daci liberi, aliați cu războinici germanici și sarmați. Totodată, îi vor implica pe spectatori în etapele de antrenament și vor pune la cale scene de luptă dintre cohorta romană și triburile de daci.

Sarmis

Cei 9 arcași ai grupului Sarmis din București sunt recunoscuți, în țară, pentru abilitățile lor extraordinare în tirul cu arcul. La Ighiu, aceștia vor face demonstrații de tragere, cu implicarea publicului.

Nimfele Daciei

Nimfele Daciei vin de la Zalău și sunt un grup de dans care evocă atmosfera antichității din Dacia Carpathica. Prin dans si teatru, grupul contribuie la promovarea sitului arheologic de la Porolissum și a Festivalului Roman de la Zalău. Fetele au participat an de an la festivalul „Natale di Roma”, precum și în alte festivaluri și proiecte importante. Cât despre costumele lor, putem spune că respectă întru totul vestimentația femeilor dace, așa cum e evidențiată cel puțin pe columna lui Traian. Aceste veșminte erau făcute din fibre naturale, de origine animală sau vegetală. Importantă e și muzica lor, care o respectă pe cea din antichitate, care avea maximum 4 sunete, culese din folclorul românesc. Cât despre dansuri, ele sunt inspirate de dansurile populare românești și din aria locuită, în antichitate, de triburi din Azerbaidjian.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax