Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Garda Romană de la Apulum a făcut o mini-demonstrație, în Piața Cetății, în avanpremiera lansării oficiale

Publicat

YouTube video

Legiunea a XIII-a Gemina s-a arătat albaiulienilor pentru prima dată miercuri, 24 octombrie, la ora 13.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, în avanpremiera lansării ei oficiale, ce va avea loc vineri, 26 octombrie, în aceeași locație. Istoricii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, alături de primarul Mircea Hava, au vorbit despre semnificaţia Gărzii pentru Alba Iulia și despre proiectul „Ținutele Istoriei II”, prin care a fost posibilă achiziția uniformelor.

După trei luni de pregătire și antrenamente, legionarii din Garda Romană de la Apulum sunt pregătiți de „luptă”. Aceștia au făcut o scurtă demonstrație a talentului lor de legionar roman miercuri, când au mărșăluit la comanda în limba latină a centurionului. Vineri, aceștia vor fi prezenți în formație completă (de 12 membri) și vor arăta cum se derula, în urmă cu aproape 2.000 de ani, o luptă de gladiatori, lupte între romani și barbari, dar și o paradă militară.

În prezent, Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum are în componență 12 legionari: 1 centurion, 2 signifieri și 9 milites.

De acum înainte, soldații romani vor fi prezenți la evenimente și sărbători istorice pe tot parcursul anului (1 Decembrie, festivaluri etc).

Miercuri, în Piața Cetății a fost organizată o conferință de presă de prezentare a proiectului „Ținutele Istoriei II”, la care a participat echipa, formată din istoricii Tudor Roșu, George Bounegru, Liviu Zgârciu, Radu Ota, directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu și primarul Mircea Hava. „Vom încerca să facem un plin, un tot, împreună cu Garda Cetății, la Alba Iulia, și vom vedea că vor veni tot mai mulți oameni”, a spus primarul Mircea Hava.

Proiectul „Ținutele Istoriei II”, prin care a fost posibilă alcătuirea Gărzii Romane de la Apulum a fost câștigat de Muzeul Național al Unirii în luna martie, iar prin finanțarea de aproape 60.000 lei, au fost achiziționate costumele și echipamentele soldaților.

Echipa de proiect este formată din dr. Tudor Roșu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu, Rareș Diodiu.

În continuarea proiectului, sunt vizate mai multe activități posibile: construirea unui sat roman în cadrul orașului, participarea la evenimente – Festivalul Cetăților Dacice, Zilele orașului etc – creșterea numărului de legionari, realizarea de tehnică de luptă specifică – baliste, catapulte -, programe în școli sau înființarea unui festival dedicat moștenirii romane a orașului/județului.

Vedeți mai jos, în video, mini-demonstrația făcută de Garda Romană de la Apulum, dar și declarațiile celor prezenți la conferința de presă.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: FOTO-VIDEO: „Apulum victor!” Lupte cu gladiatori, lupte între romani și barbari și paradă militară cu Garda Romană, în Piața Cetății | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax