Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: ”Gastronomic Cities” la Alba Iulia. Cinci bucătari din Spania, Grecia, Italia și România au făcut demonstrații LIVE de gătit

Publicat

YouTube video

Pentru prima dată, Alba Iulia a fost gazda evenimentului tradiţional al proiectului Gastronomic Cities (oraşe gastronomice). Albaiulienii au avut ocazia vineri, 5 septembrie să vadă ”live„ o demonstraţie de gătit, prezentată de cinci bucătari, din Italia, Spania şi Grecia, alături de Cosmin Toma- unul dintre participnții la concursul Top Chef. Aceştia au oferit un spectacol gastronomic inedit , gătind în faţa spectatorilor reţete care i-au consacrat. Într-o ambianţă restrânsă, participanţii au putut să se destindă şi să savureze puţin din preparatele bucătarilor.

Primul care a spart ”gheaţa” a fost chiar Cosmin Toma, care a preparat o reţetă numită ”Ghiveci de flori comestibile”. Cu ingrediente precum dovlecel, castravete, ardei, iaurt şi măsline şi busuioc, iscusitul bucătar a arătat că ceea ce este aspectuos este şi foarte gustos fără a mai pune la socoteală faptul că prepararea nu a durat mai mult de 20 de minute.

Colegul său de ”scenă”, Miguel Cobo, din Briviesc-Burgos a adus pe plaiurile celeilalte capitale gustul şi savoarea unei mâncări specifice spaniolilor. Acesta a gătit ”Ceafă de vită îmbibată în sos propriu”. Acesta a gătit în stil tradiţional folosind două sosuri concentrate, cartofi, măr, suc de sfeclă roşie care i-a încântat pe degustori.

Următorii bucătari au fost Francisco Beltran Aldoma (L’Hospitalet) – Chef și profesor la Centrul de Formare HORECA din L’Hospitalet, Stefano Isidori (Fermo) – Chef și profesor la Centrul de formare HORECA din Fermo (Italia), Alkiviadis Virvilis (Korydallos, Grecia) – Chef la restaurantul Papagalo Verde.

Francisco Beltran Aldoma (L’Hospitalet) – Chef și profesor la Centrul de Formare HORECA din L’Hospitalet a folosit ca ingredient special ananas cristalizat cu ghimbir cu supă cremă de țelină. Nu mulți au fost cei care au gustat din preparat, dar cei care au avut parte de acest ”privilegiu”, au fost plăcut surprinși.

Evenimentul nu putea să aibă loc fără mâncarea grecească. Printr-un preparat de fructe de mare și piure de fasole, Alkiviadis Virvilis (Korydallos, Grecia) – Chef la restaurantul Papagalo Verde le-a arătat albaiulienilor gustul tradițional grecesc.

Nici mâncarea italienească nu a lipsit de la  demonstrația ”live”.  Stefano Isidori (Fermo) – Chef și profesor la Centrul de formare HORECA din Fermo (Italia) i-a surprins pe cei prezenți prin paste subțiri făcute de casă cu sos de roșii, usturoi, condimente și carne, care mai demult se conserva în grăsime.

Ultimul, dar nu cel din urmă, care le-a arătat albaiulienilor cum se prepară mâncarea în Spania a fost Isabel Alvarez din Burgos – Spania. Acesta a gătit un preparat tradițional spaniol cu fasole, carne, cârnați. A încheiat evenimentul într-un mod așteptați de toți participanții.

FOTO-VIDEO: Raul KNALL

YouTube video

YouTube video

Orașele participante în cadrul proiectului Gastronomic Cities alături de Alba Iulia au fost: Burgos (Spania) – în calitate de coordonator de proiect, Fermo (Italia), Korydallos (Grecia) și L’Hospitalet (Spania). Proiectul finanțat în cadrul programului Comisiei Europene URBACT II se dorește a fi unul inovator și urmărește exploatarea potenţialului gastronomic al oraşelor partenere, în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică.

Îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale este un alt obiectiv vizat. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentanți HORECA (hotel, restaurant, catering), producători și bucătari locali, care pot contribui la dezvoltarea turismului prin promovarea gastronomiei și a produselor locale, și care au beneficiat de activități de schimb de bune practici în cadrul vizitelor de studiu din orașele partenere.

„Europa se remarcă prin cultură, educație, istorie, dar poate cel mai delicios mod de a cunoaște Europa ca turist este prin tradiții culinare de excepție. Obiectivele turistice nu pot exista fără oamenii locului, fără cei care leagă turistul în mod personal prin ospitalitate și « bucate alese ». Fără a avea o tradiție în domeniul turismului, orașul Burgos – coordonatorul proiectului Gastronomic Cities, devine capitala gastronomiei în Spania anului 2013, din acel moment numărul de turiști crescând considerabil. La Alba Iulia numărul de turiști este în creștere, lucru îmbucurător pentru noi care ne arată că investițiile din ultimii ani nu au fost în zadar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax