Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: HALBA Fest 2015. Cel mai mare festival al anului din Cetatea Alba Iulia s-a transformat într-o paranghelie

Publicat

IMG_1845 Prima seară de concerte la Alba Fest 2015 a strâns mii de albaiulieni și turiști în Piața Cetății. În deschidere, pe scenă a urcat formaţia Mahala Rai Banda. Apoi Goran Bregovic, alături de trupa sa, Wedding and Funeral Orchestra au mutat Balcanii în Cetatea Alba Carolina, pentru o seară.

Mii de albaiulieni și turiști au asistat la spectacolul susținut la Alba Iulia cu ocazia Alba Fest 2015. Zona din Piața Cetății, unde a fost instalată scena, mult prea mică pentru un concert atât de mare, a devenit un adevărat furnicar. Toată cetatea s-a transformat într-un loc de paranghelie- o hALBAngelie- cum spuneau chiar unii dintre cei care așteptau altceva de la cel mai mare festival al anului de la Alba Iulia. Nu din punct de vedere al concertelor și trupelor care au evoluat pe scenă ci al organizării zonelor cu tarabe și mâncare și băutură. Mii și mii de oameni căutau să-și găsească un loc bun de unde să poată urmări concertele și să bea o bere. Foarte mulţi au urmărit concertul de pe scările Sălii Unirii, din zona muzeului Principia, unii câțărați chiar și pe monumente. Lume multă înghesuită pe toată pietonala din zona Pieții Cetății și statuia lui Mihai Viteazul.

IMG_0009 Și șanțurile cetății au fost pline, mai ales acolo unde a fost amenajată zona de food court. Peste tot unde se vindea un mic, o clătită sau orice altceva de mâncare s-a stat chiar și câte o oră la coadă. Zona de mici și grătare a fost amenajată în șanțurile cetății în fața Catedralei Reîntregirii iar dalele de zeci de milioane de euro s-au colorat cu mici sau mari pete de grăsime.

YouTube video

alba fest aerian Bregovic şi trupa sa de muzicieni au mutat Balcanii la Alba Iulia, pentru o seară. Concertul a întârziat cu o oră un alt moment mult așteptat – spectacolul de artificii, programat pentru ora 22,15.  Artiştii au cântat atât melodii mai noi, de pe ultimele albume, cât și piesele consacrate din anii ’90, toate în aplauzele spectatorilor.

Citește și PROGRAMUL ALBA FEST 2015: Weekend cu concerte, spectacole de stradă şi focuri de artificii la Alba Iulia, de Zilele Municipiului

Concertul trupei Mahala Rai Banda a început de la ora 19.30. De la ora 21.25, pe scenă a urcat Goran Bregovic şi trupa sa.

YouTube video

_DSC9385 Goran Bregovici, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni din Balcani, chitarist și compozitor, s-a născut în Sarajevo, la 22 martie 1950. Muzica sa conține în majoritate piese cu influențe sârbești, bulgărești, grecești și românești. Artistul a susținut, de-a lungul carierei sale, peste 150 de concerte live. Succesul muzicii pe care o compune și o interpretează a depășit granițele țării balcanice pe care o reprezintă.

Cele trei momente fundamentale ale vieții pe care le exprimă muzica ce poartă semnătura sa sunt, după cum el însuși a mărturisit în nenumărate rânduri, nunta, înmormântarea și… marșul militar. Trompeta este instrumentul său preferat.

Goran Bregovic a concertat de multe ori în țara noastră. Prima oară a făcut cunoștință cu publicul bucureștean în 1998. A revenit în 2001, pentru un nou concert, iar în 2003, a efectuat un turneu, în perioada 20-27 aprilie, împreună cu trupa Wedding and Funeral Orchestra în cinci orașe ale țării: Timișoara, Cluj, Iași, Brașov și București.

 

IMG_1812 Formaţia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. Piesele lor au apărut pe compilaţii internaţionale, precum Bucovina Club (Germania), Balkan Bangers and Gypsy Beats (Marea Britanie), Balearic Bisquits (Danemarca), Balkanology (Africa de Sud), Rough Guide to Eastern Europe (Marea Britanie), Rromanu Suno (Serbia), Balkan Beats (Germania), Barrio Latino (Franta), Bar Gypsy (USA).

„Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele doua sate, cu riffuri minunante de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice”, îi descrie un cronicar al ziarului britanic „The Independent”.

După concert, organizatorii au pregătit un spectacol de artificii sub genericul ”Alba Carolina 300”. Focul de artificii a întârziat cu o oră față de program. After-party-ul continuă în Club Stage, alături de Moving Elements și Adrian Lup.

Vezi și FOTO-VIDEO: Gabriel Cîndea, CÂȘTIGĂTORUL ediției 2015 a festivalului concurs „VOCILE CETĂȚII”, la Alba Iulia

Citește și În WEEKEND: ALBA FEST 2015. Detalii „din culise” despre evenimentul de la Alba Iulia. Ce au pregătit organizatorii

Citește și SÂMBĂTĂ: Club Stage continuă tradiţia cu Alba Fest – Official After-Party. „Gazdele” petrecerii, Moving Elements & Adrian Lup

Foto-video: Raul KNALL

sursa foto imagini aeriene: Lucian Craiu, Facebook Primăria Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

20 Comentarii

20 Comentarii

  1. lupu sur

    sâmbătă, 06.06.2015 at 23:36

    Bataie de joc.Nu cere nimeni un program nemtesc dar macar ardelenesc putea fi.De ce se mai anunta un program daca nu se respecta? Pt. ca asa avrut maria sa gregorici? Noua ne-au adormit nepotii in brate asteptand artificiile promise si platite din banii nostri de contribiabili.Pacat ca se intampla asa ceva.

    • Fas

      duminică, 07.06.2015 at 05:23

      Ete na, din taxele dumneavoastra de pensionar nu stiu ce artificii a cumparat primaria …Zicala asta „din banii mei” este deja expirata . Va dati seama cam cat % din populatia judetului reprezinta taxele pe care le achitati ?

      • lupu sur

        duminică, 07.06.2015 at 08:53

        Mai Fas, nu conteaza venitul pe care il ai.Impozitul la finante este acelasi pentru toata lumea.Conteaza respectul pentru contribuabil.Si apropo s-ar putea sa am opensie cat pote nu osa ai tu vreodata salariu.Asa ca tot un FAS ramai.

        • VAVA

          duminică, 07.06.2015 at 09:18

          Nomenclaturist ceva ……????? De va laudati asa tare cu pensia……….?????

          • lupu sur

            duminică, 07.06.2015 at 12:41

            Nu m-am laudat,ci am vrut sa inteleaga Fas ca impozitul pe venit nu are legatura cu impozitul pe propietate platit la ad. fin care merge la bugetul primariei.Si daca crezi ca un om cu o facultate,un institut petrolier, cu 28 de ani de munca in desert si tari straine,departe de familie este nomenclaturist,imi pare rau.Mi-am castigat banii cinstit prin multa munca.Nu am trait din banii parintilor,iar pensia chiar daca este in$ o investesc in acest oras,asa ca pot sa am un punct de vedere si pretentia sa fim respectati toti contribuabili in aceasi masura,nu dupa scoala si venit.Si cata pensie am in dolari nu va spun,cs sa nu ma laud,iar cea de la statul roman……..mi-rusine sa o numesc pensie.

  2. gdo

    duminică, 07.06.2015 at 01:30

    Asa este din pacate..pe langa un program anemic…cu 3 evenimente intr-o zi..nici macar acestea nu au putut fi respectate…dezamagire totala..

  3. maria

    duminică, 07.06.2015 at 02:27

    De ce nu a respectat distinsul programul? Care este scuza lui? As dori sa ma lamureasca cineva, daca se poate. Nu am fost pe faza cand a trebuit.

    • Marcela

      luni, 08.06.2015 at 17:43

      A inceput omul cu o palinca din Ardeal si a uitat de program. O lipsa totala de respect fata de publicul care-l apreciaza si astepta altceva de la un asa „profesionist”. Daca-i puneau fiola la intrarea in scena, se anula concertul. Nu mai zicem ca pentru el muzica lautareasca romaneasca inseamna Florin Salam (cum l-a si pomenit la inceputul concertului). Execrabil. Eu personal am fost dezamagita total. N-am rezistat mai mult de 2 melodii si jumatate sa-l ascult. Ma intreb cat ne apreciaza d-nul Hava, daca a facut o seara speciala dedicata populatiei romales. Sau o fi inceput campania electorala si isi numara voturile pentru mandatul urmator?

  4. Daniel

    duminică, 07.06.2015 at 02:43

    DOAR nu v-ati asteptat sa cante Bregovic piese din repertoriul lui Fuego, asta inseamna muzica balcanica. Alba inca odata isi demonstreaza limitele jurnalistice, ( titlul rautacios), dar si limitele orasulu, Hava e fraier ca ofera orasului astfel de evenimente, abia asteapta carcotasii sa isi frece mainile si sa povesteasca.

    • cosmin

      luni, 08.06.2015 at 09:26

      Domnii sun mari fani Furdui Iancu și Veta Biriș ..e greu cu nemulțumiții..mie mi-a plăcut și cred ca și la cei ce au umplut Cetatea la refuz

      • moderatorul de serviciu

        luni, 08.06.2015 at 12:13

        @cosmin, nu este vorba de concerte, este vorba de organizarea tarabelor din santuri. Citeste atent

  5. paul

    duminică, 07.06.2015 at 05:52

    Bataie de joc cu festivalul din anul acesta. Rusine domnu Hava

  6. cineva dezamagit

    duminică, 07.06.2015 at 07:46

    Intrebari: Muzica tiganeasca la sarbatoarea orasului? de ce? suntem tigani???? tiganii reprezinta Alba Iulia??? mahalaua reprezinta orasul asta fumos? nu avem alte valori????

    • danielaz

      duminică, 07.06.2015 at 11:25

      total de acord.

  7. daniela

    duminică, 07.06.2015 at 08:39

    A fost foarte frumos! S-a oferit si altceva decat binecunoscutele concerte prafuite ale unor muzicieni de doi bani ca Horia Brenciu care pe scena doar vorbeste si urla, neavand nici o melodie proprie.
    Dar ce sa-i faci asta e nivelul slagarist al unor concetateni ca voi cei ce carcotiti

  8. gheo

    duminică, 07.06.2015 at 10:10

    titlu rautacios, a mai spus cineva, deci nu are rost sa repet, dar comentariile…. hmmm. imi aduc aminte acum cativa ani, de ziua internationala a rromilor au fost doua concerte la alba iulia – vali vijulie si ternipe. pt. cei care nu stiu, ternipe este una dintre cele mai cunoscute trupe gipsy din lume. la primul concert au asistat 40.000 de oameni (si e oameni pe bune, pt. ca aprox. jumatate erau romani verzi), la cel de al doilea maxim 500 de persoane. facand paralela de rigoare cu editia zilelor orasului din acest an, a venit mahalarai banda, o alta formatia extrem de apreciata si goran bregovici si problema este fapul ca au intarziat artificiile si stilul de muzica. probabil ca daca era, ca si in alti ani, o paranghelie in care micii sfaraiau langa scena, iar pe scena se cocotau toape in curu` gol, poate si un manelist ceva, totul era ok. cu parere de rau, dar ne (ne egal noi albaiulienii, dar si noi romanii) meritam soarta, cu varf si indesat.

  9. danielay

    duminică, 07.06.2015 at 11:21

    Asa este, am fost cam dezamagita de sarbatoarea de anul asta, pana la urma sunt zilele orasului ptr toata lumea nu doar ptr unii. Mie nu-mi place Goran B, chiar deloc, dar am zis hai fie, dar macar copii au asteptat artificiile, 1 ora intarziere !? Mi-e greu sa cred ca a fost chiar o intarziere, probabil a fost dirijata. Nu sunt o fana a teoriilor conspirationiste, dar probabil ca pleca toata lumea dupa artificii si de-aceea le-au amanat. Dezamagitor.

  10. anonim

    duminică, 07.06.2015 at 17:10

    Va meritati soarta
    Sa l mai alegeti si la anul

  11. Cetatean albaiulian

    luni, 08.06.2015 at 08:18

    Ce era sa faca Hava? Sa vina pe scena si sa-l dea afara pe Bregovici doar pentru a vedea voi artificiile? Limitaților!!! Vedeti artificiile astea de cateva ori pe an si inca sunteti disperati dupa ele.

    Imi pot da seama cata cultura zace-n voi cand va deranjeaza asemenea lucruri NESEMNIFICATIVE. Mergeti la primarie si faceti reclamatie domnului Hava sa vedeti ce sututi in fund o sa primiti.

    In orasul asta cam asa functioneaza lucrurile pentru clasa sociala limitata:
    Hava nu ne face nimic, vrem sa ne faca.
    Hava ne face un festival, ce naşpa-i.
    Anul acesta de ce ne face un festival asa de mic? Fura banii?

    Ne dă ceva? Nu vrem, de ce ne dă? NU SUNTEM MULTUMITI CA NU NE DA.

    Nu ne dă nimic. Vrem să ne dea. NU SUNTEM MULTUMITI CA NE DA.

    Cam asa e la romanul imbecil care veşnic e nemultumit.

    • lupu sur

      marți, 09.06.2015 at 00:24

      Imbecil esti tu,pupincuristule.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax