Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Începe a XVII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Patru zile de spectacol autentic românesc, la Alba Iulia și Jidvei

Publicat

IMG_0991 La început de toamnă, la Alba Iulia se numără vocile de aur. Devenit deja o emblemă a județului Alba, Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” vine și anul acesta în întâmpinarea noilor talente. Evenimentul ajuns la a XVII-a ediție se va desfășura în perioada 14–17 septembrie 2017, la Alba Iulia și Jidvei și adună 36 de concurenți.

VEZI: Preselecția pentru Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2017. LISTA celor 36 de concurenți selectați

Inițiat și susținut de compania Jidvei în urmă cu peste un deceniu și jumătate, festivalul-concurs se înscrie în linia unor demersuri care au devenit parte a filosofiei companiei, în centrul cărora se regăsește dorința de a contribui la conservarea și promovarea valorilor și tradițiilor naționale.

Timp de patru zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și pe scena Pieței Centrale din localitatea Jidvei, vor evolua în concurs soliști vocali și instrumentiști, precum și artiști îndrăgiți ai folclorului românesc, în secțiunea de recitaluri care va încheia fiecare seară. Concursul va fi transmis în direct la TVR3 și la Radio România Cluj, iar recitalurile vor fi înregistrate și transmise ulterior în cadrul emisiunii de televiziune „Tezaur Folcloric” de la TVR1.

IMG_0987 Concursul se derulează pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști. Repertoriul concurenților va pune în valoare specificul zonei etnofolclorice pe care o reprezintă, iar interpretarea cântecelor alese va dezvălui cu siguranță publicului noi talente.

An de an, Festivalul a crescut atât prin prisma valorii interpreților prezenți în recital și a concurenților care au evoluat în concurs, cât și datorită preocupării și eforturilor constante ale organizatorilor de a inova și de a ridica standardele de exigență. Ediția de anul acesta a adus un important element de noutate prin publicarea, odată cu Regulamentul, a grilei de evaluare și, implicit, a criteriilor de jurizare.

„Pentru ediția de anul viitor, ediția cu numărul XVIII, care se va desfășura în contextul excepțional al celebrării celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, pregătim deja alte elemente de noutate, menite să-i aducă pe tinerii interpreți mai aproape de acea dimensiune a tradiției, care a sprijinit și a modelat istoria, dând colectivității forța necesară realizării unor acte de excepție”, a spus Ioana Maria Ardelean, directorul Festivalului.

IMG_0986 Astfel, anul viitor, o secțiune specială a Festivalului va fi dedicată cântecului patriotic, tinerii interpreți fiind îndrumați, încă de acum, spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul Festivalului, cele mai emoționante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre eroii noștri și despre mândria de a fi român, precizează organizatorii.

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

Joi, 14 septembrie 2017, ora 18.30: Alba Iulia – prima zi de concurs şi recitaluri

Vineri, 15 septembrie 2017, ora 18.30: Alba Iulia – a doua zi de concurs şi recitaluri

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, ora 18.30: Alba Iulia – Gala Laureaţilor și recitaluri

Duminică, 17 septembrie 2017, ora 18.30: Jidvei – Ecoul Galei Laureaţilor și recitaluri

Vezi integral 14-17 septembrie: Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția a XVII-a, la Alba Iulia și Jidvei. PROGRAMUL evenimentului

JURIUL FESTIVALULUI

Președintele juriului: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, Universitatea din Craiova, realizator emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

Membrii juriului: Dr. Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni foclorice la Televiziunea Română; Dr. Maria Tănase Marin – producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română; Alexandru Pal – dirijor, director al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alba Iulia; Ioana Maria Ardelean – interpret de folclor, director al Festivalului; Conf. univ. dr. Zinaida Bolboceanu – Artistă a Poporului, șef secție Canto popular Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova; Prof. Aurel Mustățea – secția Canto Popular, Școala de Artă, București; Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni TVR Cluj; Violeta Ianculescu – realizator evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune; Sergiu Cipariu – profesor, interpret de folclor Sebastian Stan – interpret de folclor, laureat al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2010
PREMIILE FESTIVALULUI – 2017

Marele Premiu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”: 9.000 lei
Locul I solişti vocali: 7.500 lei
Locul I solişti instrumentişti: 7.500 lei
Locul II solişti vocali: 6.500 lei
Locul II solişti instrumentişti: 6.500 lei
Locul III solişti vocali: 5.500 lei
Locul III solişti instrumentişti: 5.500 lei
Premiul Cramei Jidvei: 5.000 lei
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului”: 4.500 lei
Premiul de Popularitate: 2.500 lei
Mențiuni 1: 2.000 lei

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax