|

FOTO-VIDEO: Incursiune în lumea obiectelor unicat, create de un tânăr arhitect din Alba Iulia și de prietena sa. Proiectul ”Viral” pentru Palatul Principilor

Bogdan si IoanaUn tânăr plăcut, mereu bine-dispus, Bogdan Goția (Gopo, cum îi spun prietenii) vine din lumea obiectelor unicat, întâi imaginate alături de prietena sa, Ioana Ciurea, și apoi produse împreună.  

Bogdan este un tânăr arhitect din Alba Iulia, stabilit la Cluj după terminarea Facultății de Arhitectură și Urbanism. Împreună cu Ioana, a creat Prototip Studio, un loc destinat ”regândirii spațiului și obiectelor”. Totul a pornit de la o pereche de căști din lemn.

”Acum 4 ani și ceva, după absolvirea studiilor, am avut ideea realizării primului produs. Apoi nu ne-am mai putut opri. Am început cu o pereche de căști din lemn pe care le-am creat pentru propriile nevoi, ne-a plăcut să lucrăm împreună și apoi ne-am imaginat cum ar fi să transformăm modul acesta de lucru într-un job full time. Și asta am făcut”, spune Ioana.

Ulterior, cei doi au evoluat spre design de mobilier și au primit chiar designul unei întregi cafenele. Dar, dincolo de asta, Bogdan consideră că Prototip Studio este un proiect integrativ care reunește cunoștintele și pasiunile pentru design, arhitectură, imagine, electronică, grafic design, muzică și new media.

6”Creăm spații, obiecte, amenajăm efemer unele spații existente și ne place de fiecare dată să simțim pulsul fiecărui proiect în parte, să empatizam cât mai mult cu oamenii pentru care lucrăm. Unele dintre cele mai reprezentative proiecte sunt: OO Eyewear, Base Headphones, The table, Lucs Lamp, Pavilion Expozițional pentru Muzeul de Istorie Argeș, design interior pentru Potpourri, Frescobar, Design interior pentru Muzeul Județean Argeș”, spune Bogdan.

Sau, altfel spus: căști din lemn, creionul de lemn după ureche, ochelari de soare din lemn, “share a chair” (un scaun rabatabil pentru două persoane). Multe dintre produsele lor pot fi găsite în librării (Cărturești) sau în magazine online specializate. O parte dintre ele pot fi găsite chiar și într-un magazin din Londra, ai cărui clienți s-au arătat încântați de produsele tinerilor români. Căștile din lemn au legătură cu o altă pasiune de-a lui Bogdan, muzica. Pentru prima dată, Bogdan a fost invitat în acest an ”să pună muzică” la Electric Castle.

3”Ne place să punem accentul pe aspectul senzorial al obiectelor, produselor sau spațiilor pe care le gândim, să stimulăm curiozități și simțuri. Accesul la un atelier de tâmplărie, și la o mașinărie de tip cnc ne-a dezvoltat apetitul pentru lucrul direct cu materialele, iar acest du-te vino între proiectarea digitală și munca de atelier ni se pare productiv. Tehnicile de producție implică procese clasice, dar și metode noi și tehnologizate. Spre exemplu, finisarea ochelarilor OO Eyewear este integral făcută manual, însă modelarea geometriei este realizată la un CNC. Pe de altă parte, în cazul căștilor Base realizate împreună cu Acoustic Density am folosit  de la procese simple până la printul 3d pentru realizarea unor piese custom” – Bogdan Goția.

Recent, cei doi împreună cu un alt prieten de-al lor, Mihai Veg, au depus un proiect în cadrul unui concurs de idei pentru revitalizarea Palatului Principilor din Alba Iulia, lansat de primărie împreună cu Institutul pentru Politici Publice.

”Am propus „Viral” ca un soi de strategie pe termen mediu pentru a repune Palatul Principilor pe o hartă actuală a orașului Alba Iulia. Dorim transformarea într-un catalizator social, cultural și un stimulator al creativității și economiei locale. Structuri temporare care să contrasteze cu peisajul actual, care să atragă privirile, să invite un public variat în şi pe lângă palat. Ne-ar plăcea ca structurile să îmbrace punctual şantierul de la cap la celălalt, să fie proiecții de film pe acoperiş, spații expoziționale la îndemană, pop-up shopuri care sa încurajeze creativitatea şi câte şi mai câte!”, a scris Bogdan Goția pe pagina de facebook.

Prototip Studio este Ioana Ciurea absolventă a Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București (a lucrat pentru What Architecture în Londra) și Bogdan Goția, arhitect, absolvent al Universității Tehnice din Cluj Napoca, secția Arhitectur (a lucrat în trecut și pentru Sotamaa, în Helsinki).

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=556390avatar Publicat de pe 30 martie 2017 şi actualizat pe 31 martie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, Foto, GALERIE FOTO - VIDEO, Video.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “FOTO-VIDEO: Incursiune în lumea obiectelor unicat, create de un tânăr arhitect din Alba Iulia și de prietena sa. Proiectul ”Viral” pentru Palatul Principilor”

 1. alexandrina
  avatar

  Foarte frumos ce fac acesti tineri, mai ales castile de lemn <3 . Insa mi se pare foarte aiurea propunerea pentru concurs ! E o exagerare descrisa frumos prin cuvinte pompoase. Nu ma refer la idee in sine, idea e buna (ideea de a face santierele mai frumoase ) . Doar ca nu poate fi ceea ce descriu ei. O structura de acest fel, autoportanta (ca sa nu afecteze cladiriele istorice) , care mai are si gradene si alte nebunii ("si cate si mai cate") , ar costa mult mai mult decat ar putea aduce ca profit ! DELOC sustenabil . Ca sa devina virala, ar trebui fabricata si implementata usor. Din pacate va trebui produsa la comanda , mulata pe fiecare cladire (nu poate fi produsa in serie, in functie de cladire si expertiza tehnica ) . Ar fi un prototip pt fiecare cladire, nu acceasi structura – nu poate fi vb. de "VIRAL " aici – nume deloc inspirat ! Si, in plus , ar putea exista proiectii de filme + spatii de vanzari si fara aceasta structura magica in timpul santierului, palatul ar face mult mai multi bani asa .
  ma scuzati, dar nu inteleg entuziasmul pentru aceasta idee….

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
 • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
 • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...
 • maya: greselile din HCL 224/2017 sunt prezente in HCL42/28.02.2017 si HCL 225/24.07.2017 privind functiile si...
 • maya: cred ca e blocat dupa cele 3 comentarii !

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI