Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAB

Publicat

20150505_123524 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a acordat marți, titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului. ÎPS Andrei Andreicuţ a contribuit la fondarea UAB și a fost arhiepiscop ortodox de Alba Iulia până în 2011, an în care a preluat funcţia de la Cluj, iar în Cealată Capitală a devenit arhiepiscop ÎPS Irineu.

Festivitatea a avut loc începând cu ora 12.00, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în cadrul Simpozionului Internațional “Ethosul misionar al Bisericii în post-modernitate”(Alba Iulia, 4-6 mai 2015).

”Un titlu de Doctor Honoris Causa pentru un om special. Un om care a pus umărul la înființarea acestei instituții în anul 1991, iar Universitatea din Alba Iulia a început cu două specializări, Teologie Ortodoxă respectiv Istorie. Datorăm foarte mult lucruri cei care suntem acum aici, cei care am preluat frâiele instituției, cei care muncim în această instituție și în special cei care vă formați aici, în special preoții ortodocși care sunt absolvenți de Alba Iulia și care fac cinste acestei instituții și bineînțeles fac cinste și celor care îi pregătesc. Astăzi nu facem altceva decât să mulțumim unui ctitor de școală, să mulțumim unui om care s-a implicat și și-a dedicat o mare parte a vieții Albei Iuliei, instituției noastre și nu vreau să spun mai multe cuvinte decât <<Bine v-ați întors în casa pe care ați ctitorit-o Înaltpreasfinția voastră>>”, a transmis rectorul Universității 1 Decembrie 1918, Daniel Breaz.

YouTube video

Decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Ioan Emil Jurcan, a prezentat Laudatio. ”Eu cred că aplauzele dumneavoastră țin loc de <<Laudatio>> și este chiar mai mult, este un gând de suflet pe care voi l-ați pus astăzi în palmele voastre și l-ați reverberat peste zidurile acestei cetăți. Pentru mine este astăzi unul dintre momentele de sensibilitate sufletească. Este o zi specială a școlii noastre și o cinste și pentru Universitatea din Alba Iulia, o universitate care a început cu două puncte de referință specifice acestui oraș, cu istoria și cuspiritualitatea. Două secții care au început printr-o binecuvântare de ierarh. În vremea destul de tulbure a începutului, a restructurării unei gândiri românești și prin insistența lui și a altor oameni de suflet s-a punctat pe harta culturii românești o universitate minunată, iar pe harta Patriarhiei, una din școlile de teologie cele mai serioase, care nu și-a propus niciodată să aibă număr mare ci intensitate și profunzime”, a transmis pr. Emil Jurcan.

La ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa au fost prezenți dintre oficialitățile locale primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

20150505_124810 ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti. După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).

În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991). La această facultate predă (ca profesor) disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”. Din aprilie 2000, a fost şi decan al facultăţii, iar, din 2008, este decan onorific.

AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax