Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Izvorul Tămăduirii. Zeci de credincioși au participat la slujba de sfinţire a apei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

IMG_7400 Zeci de credincioşi din Alba Iulia au participat, vineri, la slujba de sfinţire a apei, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, de la Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă. Agheasma Mică va putea fi folosită tot timpul anului. Potrivit credinţei populare, gospodarii stropesc cu apă sfinţită grădinile, livezile şi animalele din curte, pentru a le proteja şi a avea un an bogat în recolte.

Slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mică are loc de mai multe ori pe an, cu diferite ocazii. De Bobotează, în ianuarie, se oficiază Agheasma Mare. Despre apa sfinţită se spune că are proprietăţi deosebite, vindecă boli, întărește sănătatea şi aduce liniştea în casă.

De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele

IMG_7305 Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.
După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”. Astfel, s-a reținut în popor că scopul urmărit prin „aiasmă” este de a alunga „arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău.

Sfinţirea cea mică a apei se săvârşeşte oricând este nevoie, în biserică sau în casele credincioşilor, potrivit creştinortodox.ro. În biserică, agheasma mică se sfinţeste la începutul fiecărei luni calendaristice, iar pe la casele credincioşilor, oricând este nevoie, mai ales în zile in care se ţine post (de obicei, miercuri sau vineri). De asemenea, Agheasma mică se sfinţeşte şi în ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii.

IMG_7326 După cum spune chiar rugăciunea rostită în cadrul slujbei de sfinţire, aghiasma are puterea de a alunga duhurile necurate din casele creştinilor şi de a curăţi mintea de gândurile cele rele de peste zi.

Cu această apă sfinţită, preoţii stropesc spre sfinţire credincioşii, biserica şi casele acestora. Unii preoţi obişnuiesc să binecuvinteze cu aghiasma credincioşii, dupa sfintele slujbe.

În vechime, mai ales pe la sate, preoţii stropeau casele şi curţile credincioşilor la începutul fiecărei luni. „Cu aghiasma se stropesc: casa şi lucrurile din ea, curtea şi grădina, maşinile, vitele, ogoarele, viile şi livezile, pentru a le feri Dumnezeu de rele”.

Fiind folosită numai în cantităţi mici, agheasma nu trebuie să fie înmulţită şi nu se strică niciodată. Daca agheasma capătă însă un miros neplăcut, din cauza vasului în care a fost păstrată şi nu mai poate fi folosită, aceasta se varsă într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.

Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.

Cu apă sfinţită se stropesc grădinile şi livezile

Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

Legământul Juvenil

În această zi, în unele zone ale țării, tinerii adolescenți fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunțarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului și al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoțite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrățișarea frățească, ospătarea cu alimente rituale și dansul.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax