Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Model special de zăbală, de influență tracică, descoperită în 2014, exponatul lunii februarie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

IMG_2090 Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au prezentat, miercuri, exponatul lunii februarie. Este vorba despre o zăbală, obiect de influență tracică, descoperit la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți.

„Piesa provine dintr-o pasiune a unui cetățean, Tudor Ponoran, care are ca hobby detecția de metale. Descoperirea nu este unică și nu este unică la nivelul județului Alba. Detecția metalelor sau rezultatele lor au repopulat sau reconfigurat cunoașterea istorică pe anumite segmente. Piesa face parte dintr-un ansamblu de cinci depuneri și nu știm dacă a fost un mormânt sau doar o chestie comemorativă în amintirea unor cinci indivizi”, a spus arheologul Cătălin Borangic.

Spre deosebire de zăbalele simple, cea descoperită la Bulbuc are o serie de caracteristici speciale. În primul rând are o bară dublu pe lângă cea articulată, se dublează sub bărbie, a explicat arheologul.

YouTube video

„Toate aceste caracteristici fac din ea un mecanism extrem de sever cu calul. Ca să probăm acest lucru, împreună cu colegul Marius Barbu de la Deva am reconstituit o astfel de zăbală și am montat-o pe un cal. Trebuie să vă spun, cu toată mila pentru bietul animal, a înțepenit de durere în momentul când l-am oprit”, a mai declarat Cătălin Borangic.

Astfel de zăbale asigurau războinicilor călăreți un control deplin al calului pe care îl călăreau. „Cea mai mică acțiune a căpăstrului îl oprea în galopul cel mai rapid”, a mai explicat arheologul.

„Cel mai util ar fi să se facă și o cercetare arheologică pe zona respectivă. Zona în care s-a făcut descoperirile este o zonă foarte accidentată din păcate și fondurile sunt întradevăr derizorii. Muzeul a propus deja locația respectivă să fie clasată ca sit arheologic. Este destul de la modă în acest moment să se întâmple asemenea descoperiri și statul să nu aibă nici posibilitatea și nici inițiativa fizică în a le localiza, delimita foarte bine și bineînțeles proteja. Noi tot sperăm ca <cenușăreasa> aceasta, cultura, să fie altfel tratată la nivel național”, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii.

Obiectul a fost descoperit în 2014, la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax