Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Nuntă moțească cu „ștaif” și tradiții la Scărișoara. Patru perechi de nași, 42 de domnișori de onoare și păpușa mireasă pe capota unui SUV

Publicat

YouTube video

nunta moteasca Nuntă moțească cu „ștaif” și tradiții în Apuseni. Așa se poate descrie unul dintre cele mai importante evenimente ale unui cuplu din Scărișoara, care sâmbătă a avut pe lângă nuntași, și turiști dornici să vadă care sunt tradițiile la o nuntă în Munții Apuseni. Dacă la oraș, s-a demodat celebra păpușă îmbrăcată în mireasă pusă pe mașina mirilor sau coșurile cu flori puse în fața pozelor, dar purtate și de doi tineri în fața alaiului, aici în Apuseni tradiția este încă „vie”. Un alt obicei pentru nunțile moțești sunt și numărul mare de nași și domnișori de onoare, lucru bifat și de cuplul din Scărișoara, mai exact patru perechi de „părinți spirituali” și 21 de perechi de domnișori de onoare.

Sâmbătă, la Scărișoara a fost motiv de sărbătoare pentru doi miri, părinții acestora, nașii, nuntașii, dar și pentru turiștii veniți din toate colțurile țării la Târgul Național de Turism Rural de la Albac, și care au avut ocazia să vadă o nuntă moțească „ca la carte”. Alaiul a ajuns la mirească acasă cu mașini împodobite, 21 de domnișori de onoare puși la patru „ace”, 4 perechi de nași asortați, muzicanți și omul de bază al unei nunți, vornicul, care au fost întâmpinați de socrii mici.

Cu toate că a fost o nuntă ca la țară, nu a lipsit eleganța, asta pentru că nașele și nașii au fost asortați din punct de vedere al vestimentației,  și nici originalitatea, mașinile cu care au venit nașii aveau inscripționate „Nașii noștri”, iar plăcuța de înmatriculare a fost înlocuită cu „Ely și Cris”. Buchetul miresei cu trandafiri de un albastru ce îți „fura” privirea, s-au asortat cu cele două coșulețe cu trandafiri albaștri și albi care au fost puși în fața mirilor la poze.

IMG_1151 Mașina mirilor a fost „accesorizată” cu celebra păpușă îmbrăcată în mireasă, care a fost așezată pe capota unui jeep. Nici cele 21 de perechi de domnișori de onoare nu s-au lăsat mai prejos, fetele fiind îmbrăcate în costume populare, iar băieții la costume.

Din piept nu au lipsit florile, iar dacă la oraș mai nou se poate corsajele, la Scărișoara părinții mirilor, dar și domnișorii de onoare au avut prinși cu ace de gămălie, tradiționalii trandafirii albi artificiali.

Pentru că obiceiul spune că nu se intră în curtea miresei, până când nu se bea o gură de rachiu din plosca vornicului, așa s-a întâmplat și la Scărișoara. Aici nașii au fost așezați la o masă împreună cu mirele și au așteptat ca vornicul să aducă mireasa.

YouTube video

Nu e nuntă fără strigături, iar cântecele specifice mirilor, cel al fecioriei sau al miresei nu au lipsit din programul muzicanților. Și cum nu este nici sărbătoare fără joc, domnișorii de onoare au „bătut” pământul cu învârtite.

Înainte de a pleca din curtea miresei, cuplul a făcut poze cu părinții, frații, surorile, nuntașii în fața casei și bineînțeles cu cele două coșuri împletite cu trandafiri, așa cum pe vremuri, și la oraș mai „purta” obiceiul.

O tradiție care la oraș nu se obișnuiește, dar la moți încă se păstrează constă într-o ”contribuție„ pentru miri de la nuntași. Mai exact diferite sume de bani strânse de vornic de la cei prezenți în curte, într-o farfurie, ca să fie primii care pun „temelia” la bunăstarea însurățeilor.

Și pentru că toate nunțile se termină cu distracție până în zorii zilei, așa vor petrece și moții noștri. Iar dacă credeți că au ales un restaurant cu aranjamente speciale, efecte de lumini și artificii, atunci vă spun că nuntașii de la Scărișoara și-au pregătit pantofii de joc pentru cort.

Mai exact aceștia au pregătit o nuntă în natură, într-un cort amplasat în curtea mireului, unde se vor ține muzica, dansul și masa. Ely și Cris au vrut să respecte până la cele mai mici detalii, nunta tradițională din zona Munților Apuseni.

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Amuzanta

    duminică, 07.09.2014 at 20:25

    Sa fie intr-un ceas bun! Cred ca se vcor distra si ei cand vor vedea pozele :)) Sa pui pe verdeata si voal si hartie creponata impetita -anii 80-90 si in plus baloane…Dar in gustul omului nu te poti…baga. Iar unora dintre fericitii purtatori de cravata albastra, asortata doamnelor—-cred ca le-a intrat minunatul accesoriu la apa. Cu toate acestea ne bucuram ca inca se mai practica unele obiceiuri uitate de mult la oras…si le uram tinerilor casa de piatra, nasilor sa boteze multi fini iar rudelor acestora numai bine! Cu mentiunea ..ca MULT nu inseamna si calitate. Cand vorbeste lumea de eveniment…nu inseamna ca vorbeste de bine 😉 🙂 🙂

    • Gheo

      duminică, 07.09.2014 at 20:34

      De acord cu cele mai sus mentionate. Alai mare, sa traiasca la multi ani! sa se bucure de ce au si unii de ceilalti! Atentie insa fratilor! Pe viitor, cei care nu stiu – daca nr de inmatricualre al masinii nu e Ely&Cris-e ilegal sa circuli cu nr acoperit de autocolante. Dar in creierii muntilor….politia probabil era in concediu :)) :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax