Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Opinci, tablouri și alte obiecte tradiționale la „Târgul Meșteșugarilor” din Albac

Publicat

YouTube video

Cultura și tradiția românească au fost promovate în acest sfârșit de săptămână la Albac. Meșteșugarii din țară s-au reunit la târgul dedicat lor pentru a prezenta o mică parte din lucrurile pe care le creează. Tablouri, opinci, păpuși, costume tradiționale, bijuterii sunt câteva din lucrurile care au fost expuse la „Târgul Meșteșugarilor.”

Pe lângă „Târgul Național de Turism Rural”, orașul Albac a găzduit în acest weekend „Târgul Meșteșugarilor”. Peste 40 de expozanți s-au adunat într-un cort special amenajat unde și-au expus produsele tradiționale pe ca chiar ei le realizează.

Printre cei prezenți am descoperit un fost profesor, Constantin Monoli, din Râmnicu Vâlcea care sculpta linguri de lemn. Obiectele pe care le realizează sunt speciale luând în considerare semnificația pe care o are fiecare, în funcție de modelul cozii. Cocoșul care alungă spiritele rele, bufnița – simbolul înțelepciunii sau motivul frânghiei de origine celtică sunt dor câteva dintre elementele de care se folosește Constantin în decorarea lingurilor. Prețurile diferă și ele în funcție de munca depusă și sunt cuprinse între 15 și 40 de lei. Pe lângă aceste linguri, pe masa meșteșugarului din Vâlcea am descoperit și un fus care costă 100 de euro.

Un alt meșteșugar a venit de la Cluj Napoca pentru a-și vinde opincile. Croitor de meserie, acesta nu a renunțat la obiceiul de a face opinci transmis din tată în fiu și, deși se plânge că vânzările nu merg prea bine, îşi urmează pasiunea cu zâmbetul pe buze. O pereche de opinci făcuți de el, costă în jur de 25 de lei. Pe lângă vechile încălțări, acesta face și căciuli de blană pentru bărbați pentru care preţul este de 150 de lei.

Anul acesta, la târg a ajuns și păpușa Barbie în varianta tradițională. Veturia Suciu, tot din Cluj Napoca, a adus la Albac cu o colecție de păpuși îmbrăcate în costume tradiționale, făcute manual de către mama sa. Prețul pentru o „Barbie țărăncuță” este de 40 de lei.

Cei pasionați de artă și religie au putut achiziționa de la târg icoane pictate pe sticlă sau pe lemn. Prețul acestora diferă în funcție de mărime și de muncă și începe de la aproximativ 50 lei și poate trece de 200 de lei.

Cei interesați de tablouri moderne au putut achiziționa cele făcute din ață. Munca depusă pentru realizarea unui astfel de tablou depășește 10 ore, iar prețurile variază și aici în funcție de mărime, între 60 de lei și 200 de lei.

Nu au lipsit de la târg nici borcanele cu miere naturală, costumele tradiționale, bijuteriile handmade sau vasele din lut.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac: 2.000 de vizitatori la ediţia din acest an. Vezi câştigătorii concursurilor de gastronomie şi pescuit | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax