Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Paradă extraordinară cu călăreți și torțe, la „Sărbătoarea Libertății” de la Blaj. Peste 1.000 de oameni s-au alăturat „coloanei”

Publicat

YouTube video

Așa cum ne-am obșinuit de câțiva ani, la Blaj are loc în aceste zile „Sărbătoarea Libertății”, iar unul dintre punctele culminante ale evenimentului a fost parada cu călăreți și torțe, desfășurată vineri seara, începând cu ora 20.30. În acompaniamentul fanfarei de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, mii de oameni au participat la o paradă excepțională a torțelor. 

„Marșul lui Iancu” a fost tonul de plecare de la kilometrul 0 din Blaj, iar imediat după fanfara din Alba Iulia, care a condus parada, a urmat „Avram Iancu” pe calul său alb. Alți călăreți din Tiur s-au succedat, după care au pășit în „coloană” cel puțin 1.000 de oameni din Blaj, care cu sau fără torțe în mâini, și-au dorit să duccă mai departe tradiția acestei parade.

Dacă grupul de călăreți a fost urmat de primarul Blajului, Gheorghe Rotar, alături de președintele Consiliului Județena Alba, Ion Dumitrel și fiul primarului din Blaj.

Este a șasea oara când se organizează un astfel de eveniment la Blaj. Administrația locală și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor.

Organizatorii și-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei s-a aflat Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârșia.

Seara s-a încheiat cu plimbarea fanfarei de la centrul de cultură „Augustin Bena” prin parcul „Avram Iancu”, iar melodia „Trecea Fanfara Militară”, din repertoriul lui Dan Spătaru, a fost ultima interpretată de membrii fanfarei.

FOTO-VIDEO: Cătălin CRĂCIUN

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax