Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd realizată în Sântimbru. Proiect al Ministerului Mediului privind poluarea cu nutrienți

Publicat

IMG_5005 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat la Alba Iulia conferința ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, având ca temă reducerea poluării apelor și solului cu nutrienți proveniți din surse agricole. În județul Alba, în cadrul proiectului a fost construită o platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere în valoare de 1.180.000 lei, în localitatea Sântimbru.

La evenimentul de miercuri au participat prefectul Gheorghe Feneșer, director Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, Mihaela Mih-Dehelean, Manuela Udroiu de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, primarul din Sîntimbru, Ioan Iancu Popa și directorul SGA Covasna, Ioan Ilaș.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează în cadrul proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” o amplă campanie de conștientizare pe plan național, având ca scop îmbunătățirea practicilor în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți are ca obiectiv acordarea de sprijin Guvernului României pentru implementarea Directivei Nitrați a Uniunii Europene. Acest sprijin se acordă prin implementarea a trei componente. Prima componentă se referă la investiții, construcția de platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd, pentru achiziționarea de echipamente pentru managementul eficient al gunoiului de grajd, construcția de canalizări/stații de epurare la scară mică și construcția de instalații pilot pentru producerea biogazului. Cea de-a doua componentă se referă organizarea de training-uri și cursuri de pregătire pentru întărirea capacității instituționale a autorităților centrale, locale și regionale care se ocupă de implementarea și monitorizarea Directivei Nitrați. A treia componentă se referă la organizarea unei campanii de informare și conștientizare a publicului, începând de la nivel național până la nivel local, a declarat Manuela Udroiu, specialist achiziții Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Vrem să facem niște lucrări de întreținere a albiilor care trebuie făcute acum. Avem localități, vă dau exemplu comuna Câlnic, unde există un pârâu, iar pe cursul acestui pârâu aproximativ 80 de gospodării. În acestea avem peste 70 de bovine, porcine fără număr și bineînțeles că dejecțiile, inevitabil, toate merg spre pârâul respectiv. Undeva la 3 kilometri în aval avem o fermă piscicolă. Cei de la fermă, nu știau de ce în fiecare an tone de pește se întorceau cu burta în sus și au cam uitat să înoate. Eu cred că trebuie rezolvată de urgență această problemă”, a declarat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer.

YouTube video

Mi-aș dori ca atât Agenția de Protecția Mediulu cât și Garda de Mediu să aibă o activitate umpic mai susținută și aici mă refer la acțiunile de control, nu neaparat în a veni cu amenzi. Consider că activitatea de prevenție, în acest moment, este esențială, a mai precizat Gheorghe Feneșer.

În județul Alba, în localitatea Sântimbru a fost construită o platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere. Recepția lucrărilor a avut loc în data de 21 ianuarie. Anul trecut au fost livrate utilajele necesare operării platformei, respectiv un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat gunoi și o vidanjă. Valoarea investiției a fost de 1.180.000 lei.

Regiunea de  Centru a României a beneficiat în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”   de investiții   de peste 18.000.000 lei  pentru  localitățile Sîntimbru (județul Alba), Crăiești și Gornești (județul Mureș),  Odorheiu Secuiesc (județul Harghita), Dumbrăvița, Prejmer, Hălchiu și Șercaia (județul Brașov), Ozun și Cernat (județul Covasna).

Problematica nutrienților în România are o anumită vechime din punct de vedere al studiilor făcute de cei de la agricultură, cei de la ape și de la gospodăria comunală. Ce se poate spune că dacă în anii 90 erau concentrații destul de mari, atât în sol, atât în ape, la sursă și pe sistemul de alimentare cu apă/canalizare, fapt care a și generat acest tip de proiecte de control al poluării cu nutrienți, astăzi în 2014-2015 putem să spunem că s-a schimbat puțin situația. Directiva UE care a impus o atenție deosebită de a avea preocupări pe linia reducerii poluării și impactului acestor poluanți. În România au fost demarate acțiuni de monitorizare și putem spune astăzi că există o tendință de scădere a concentrației de nutrienți în sol. Sigură ca anumite cauze problema care încă mai dăinuie este folosirea gunoiului de grajd și folosirea și gestiunea neadecvată a gospodăriei din sate și comune.

Gunoiul de grajd ridică probleme pentru că nu avem încă niște platforme care să asigure colectarea, depozitarea lor, în regim de control, de a nu se scurge în sol, de a nu polua solul, subsol și apele freatice. În gospodărie încă nu am reușit să schimbăm mentalitatea românilor din mediul rural, în care latrina este nu prea departe de fântână, în care gunoiul de grajd este depozitat nu într-un sistem care să protejeze pământul sau apa.

În diferite zone ale țării căutăm să conștientizăm, să sensibilizăm, să informăm factori de decizie, experți ai instituțiilor descentralizate de mediu, ape, sol, agricultură, sănătate publică, astfel încât aceste informații să fie transmise în teritoriile pe care le gestionează, la primari, la factorii de decizie din mediul rural. Avem 9 milioane de români în mediul rural și apa din fântână poate să le afecteze sănătatea, a declarat prof. Vladimir Rojanschi, Universitatea Ecologică București.

Pericolele infestării apelor cu nutrienți

Nitraţii și nitriții sunt substanțe folosite preponderent în agricultură, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzător, acestea ajung în pânza freatică și, de aici, în apa din fântânile comunale. Consumul de apă infestată cu aceste substanțe  reprezintă o amenințare extrem de gravă la adresa sănătății: scade rezistenţa generală a organismului și, în cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax