Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Prima seară a Festivalului „Dilema Veche”. Peste 300 de oameni au râs și dansat cu „9G” și moldovenii de la Zdob și Zdub

Publicat

YouTube video

Prima zi a festivalului „Dilema Veche” s-a încheiat cu un concert oferit de formația din Republica Moldova, Zdob și Zdub, și cu un spectacol muzical și teatral de o oră. Primii care au spart „gheața” în Piața Cetății din Alba Iulia au fost cei trei actori Emilian Mîrnea, Florin Călbăjos, Petre Ancuţa din programul Noua Generație, cu spectacolul „Act Orchestra”. Peste 300 de persoane au dansat și au cântat împreună cu moldovenii de la Zdob și Zdub, și au râs alături de actori.  Spectacolul de seară a fost, de fapt, o trecere bruscă de la ”Edificiul Literaturii” al unui Cărtărescu marcat de personalitatea lui Kafka, la ”Bunica bate toba” a celor de la ”Zdob și Zdub”.

Orchestra a transformat concertul de vineri seara într-un spectacol de teatru, pentru că „luptele de culise sunt mai spectaculoase decât spectacolul din scenă. Instrumentele o iau razna, iar artiştii devin o prelungire a sunetelor”. Spectacolul „nu este concert, nici teatru muzical, nici improvizaţie muzicală, nici exerciţiu de actorie…dacă vrem să definim genul. Este doar un joc la care se râde…serios, cu 3 actori şi încă 20 de parteneri…sau instrumente muzicale.  O poveste plină de umor, cu trei personaje pornite pe (mereu) imprevizibilul drum al supremaţiei pe scenă. Un concert împachetat într-o poveste veselă, sonoră, ritmată ” spun membrii trupei.

Cei peste 300 de spectatori au venit pregătiți pentru un maraton muzical şi teatral de o oră, unde s-a trecut cu viteza luminii, de la Mozart la rock și la chansonete.

„Spectacol muzical care nu e Music Hall”  este un proiect realizat în cadrul programului „9G la TNB” (Noua Generaţie de creatori).Creaţia colectivă în regia lui Horia Suru, i-a avut ca  performeri pe Emilian Mîrnea, Florin Călbăjos, Petre Ancuţa. De costume s-a ocupat Alina Herescu.

YouTube video

Seara a continuat cu Zdob şi Zdub. Formaţia de rock-alternativ din Republica Moldova a încheiat prima seară a Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia. Trupa a luat naştere în 1994, din iniţiativa mai multor tineri din Străşeni, remarcându-se rapid prin francheţea şi comicul generate de versurile şi ritmurile melodiilor lor, mai ales după anii 2000.

Melodii precum „Ţiganii şi OZN” (2001), „DJ Vasile”(2003), „Mioriţa”(2004), „Bunica bate toba”(2005) au devenit adevărate hituri. Componenţa trupei nu a suferit mari modificări pe parcursul celor 20 de ani de existenţă, alături de Roman Iagupov (voce) şi Mihai Gîncu (chitară bas), au venit Sveatoslav Staruş (chitară, în 1996), Valeriu Mazîlu (trompetă şi cimpoi, în 2001), Victor Dandeş (trombon şi instrumente populare, în 2001) şi Andrei Cebotari (tobe, în 2000-2003, revenind în 2010).

Activitatea formaţiei a fost una intensă, lansând, până în prezent, nouă albume, dintre care cel mai recent, „Basta Mafia!” a apărut în 2012.

FOTO – VIDEO: Cristina NICOLA, Raul KNALL, Horațiu MUNTEAN

PROGRAMUL DE SÂMBĂTĂ 23 AUGUST

11.00 – Vernisaj expoziţie: “Devis Grebu – Cetăţean al lumii… tehnicilor picturale”

Loc: Framm’s

11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)

Loc: Strada Muzeului

11.30 – Lectură: Proză scurtă la cafenea

Invitaţi: Răzvan Petrescu, Radu Mareş, Alex Tocilescu, Lavinia Branişte

Loc: Carolina Café

12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă

Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

13.30 – Expoziţie foto Cosmin Bumbuţ – “Teleleu”

Loc: Galeriile de lîngă Poarta a III-a

15.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Strada Muzeului

16.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică

Loc: Strada Muzeului

17.00 – Dezbatere „New Narrative for Europe”, cu: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International)

Loc: Esplanada Obeliscului

19.00 – Proiecţie film: “Tatăl meu, Lucian Blaga”

Loc: Framm’s

20.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii

21.00 – Zoli Toth – “Bach to Showbiz”

Loc: Piaţa Cetăţii

22.30 – Concert Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică

Loc: Piaţa Cetăţii

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax