Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Problemele din sistemul sanitar al județului Alba. Numărul infecţiilor din spitale, raportat la DSP, s-a dublat. Soluţii şi opinii

Publicat

YouTube video

IMG_0661 În vederea identificării problemelor din sistemul sanitar județean, dar și pentru a găsi soluții, reprezentanții administrațiilor locale şi manageri de spital din județul Alba s-au întâlnit joi cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea și prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi. Timp de mai bine de 2 ore, s-a discutat despre posibilități de finanțare, metode de colaborare și proiecte viitoare la spitalele din județ.

„Au fost alegeri și am vrut să fie prezenți și primarii sau viceprimarii aleși în acest mandat care nu au mai luat parte la întâlnirile noastre. Ne-am întâlnit să vedem cam ce planuri avem pentru următorii patru ani legat de sănătatea din județul Alba. Aș vrea ca primarii să înțeleagă nevoia de investiție în sănătate. Aș vrea să-i rog de acum pe cei care încep un nou mandat să aibă gânduri mai bune pentru sănătate și să ne gândim ca în proiectele noastre de buget să prindem sume de bani necesare pentru a moderniza spitalele, a le moderniza, pentru ca medicii să vină și să muncească în spitalele noastre” a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, la începutul întâlnirii.

Acesta a precizat că s-ar bucura dacă spitalele ar găsi soluții de colaborare între ele, să facă în așa fel încât pacienții să fie mulțumiți de tratamentele primite, indiferent de spital, iar la Spitalul Județean Alba să ajungă pacienții care au nevoie de investigații speciale.

Președintele CJ le-a dat și un sfat reprezentanților administrației locale: „Nu politizați consiliile de administrație din spitale. Este mai bine să lucrezi cu specialiști, cu oameni care știu și care nu au nicio urmă de mânjire politică”.

YouTube video

La prezidiu a fost prezent și noul director DSP Alba, Alexandru Sinea care este de părere că scopul acestei întâlniri și al celor prezenți este a asigura servicii medicale de cea mai bune calitate și menținerea stării de sănătate a populației la un nivel cât mai ridicat. Acesta vorbit și despre posibilități de finanțare în sănătate și a venit și cu exemple pe diferite programe.

Nu în ultimul rând, a vorbit despre infecțiile nosocomiale din spitale și spune că în ultimul an numărul infecțiilor raportate s-a dublat.

„Numărul infecțiilor nosocomiale, raportate la DSP Alba, a crescut, aproape s-a dublat, acest lucru este de bun augur în sensul în care ne dorim o cât mai bună raportare a acestor infecții. Vreau să precizez că legislația europeană permite un procent de 7% din totalul numărul celor internați. De exemplu în Elveția se raportează unde la 7%. Procentul mic de raportare la care se situează județul Alba, de 1,6% nu este tocmai lăudabil”, spune Sinea.

Și prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a fost prezent la întâlnire și le-a dat câteva sfaturi și sugestii celor prezenți.

„Un sistem sanitar, fie că este la nivel național sau județean, are nevoie, părerea mea, de patru lucruri: De o viziune, de o finanțare, are nevoie de resurse umane și are nevoie de educație, atât în zona pacienților cât și în zona personalului. Atâta timp cât toată lumea își va da mâna și va înțelege oportunitatea zonei pe care o reprezintă, putem așeza un sistem sanitar la nivelul județul Alba care să vină cu răspunsul pe care atât pacienții cât și personalul care lucrează în aceste unități le au”, spune Marius Sepi.

Reprezentatul Sanitas este de părere că trebuie pus pe același palier și pacientul și salariatul.

„Salariatul pe care noi, sindicatele, îl reprezentăm, trebuie să înțeleagă că trebuie să dea pacientului ceea ce a învățat în scoală, și nu să își bată joc, dar și pacientul trebuie să înțeleagă că nu trebuie să plece de acasă cu capsa pusă pe spital, pe doctor, asistenți sau infirmieră cu tot felul de idei preconcepute”, a mai precizat acesta.

YouTube video

Fiecare participant la întâlnire a fost invitat să  își spună părerea despre sistemul sanitar sau să vină cu soluții pentru a rezolvarea problemele existente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. chirurgul orb

    vineri, 08.07.2016 at 00:29

    3 persoane la fel de intelectuale cu acelasi QI hotarasc soarta judetului nostru.Incredibil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax