Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Regal folcloric la Alba Iulia pentru peste 1500 de „suflete” de români. Lansare de album cu muzică tradiționlă din Apuseni

Publicat

YouTube video

Vineri, Alba Iulia a fost îmbrăcată în „straie populare”, de artiști consacrați din țară, dar și de tinerii interpreți de muzică populară. Au cântat pentru peste 1500 de „suflete” de români prezenți în Piața Cetății, care nu au plecat acasă până la ultimul interpret. Timp de șase ore Piața Cetății din Alba Iulia a fost „gazda” unui regal de muzică populară, „Suflet de român”, organizat de Uniunea Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, Dumitru Fărcaş, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicolea Furdui Iancu sunt doar câția dintre interpreții de muzică populară care i-au „uns” pe suflet pe albaiulienii prezenți cu cântecele lor. Gazda spectacolului a fost prezentatoarea TV, Iuliana Tudor.

În cadrul taberei, maestrul Ioan Bocșa, a lansat și un album, împreună cu ansamblul Icoane, „Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia, Galda” , care cuprinde cântece folclorice reconstituite.

Piața Cetății a răsunat, vineri seara, începând cu ora 19.00 de cântece folclorice din toate colțurile țării, pe acompaniamentul orchestrei „Codru de România”, condus de taragotistul Nelu Gabor și dansurile Ansamblului Folcloric„Doina Arieşului” din Câmpia Turzii.

Pentru că la zi de sărbătoare, și ținuta trebuia să fie un adecvată, de la cei mai mici și până la cei mari, straiele populare au fost purtate cu mândrie. Cei peste 1500 de spectatori care au venit la spectacolul de muzică populară „Suflet de român”, nu s-au săturat de cele șase ore de ascultat folclor și aplaudat, care au fost ca un „leac” pentru sufletul lor de român.

„Suflet de român”, un spectacol a trei generații de cântec popular, a adus pe scena din Alba Iulia, și tineri interpreți de muzică populară din toată țara precum  Oana Bozga, Alexandru Brădăţan, Bogdan Toma, Adina Popa, Traian Stoiţă, Codruţa Rodean, Raul Ananie, Teodora Zărnescu, Sebastian Stan, Emilia Dorobanţu, Andreea Haisan, Iulia Bucur, Olimpia Lucian Guzu, Răzvan Năstăsescu, Daniel Pop, Cătălin Haşa, Vlăduţa Lupău şi Maria Roşu.

Aceștia au plecat din Alba Iulia, cealalată capitală de suflet a românilor, cum a numit-o Ionuț Fulea, cu un „buchet” mare de aplauze din partea publicului.

La fel și ceilalți artiști consacrați ai muzicii populare au dus cu ei de aici de la Alba Iulia, dragostea publicului, care au venit cu mic cu mare să îi asculte. Seniorii cântecului popular care au adus folcolorul mai aproape de albaiulieni au fost Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicolea Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Constantin Enceanu, Traian Jurchelea, Viorica Macovei, Adriana Stanca, Alexandru Pugna, Roxana Reche.

UAIFMR a vrut ca prin acest spectacol, oamenii să nu uite că tradiția, folclorul și cultura românească trebuie păstrată până la ultima generație.

Spectacolul de muzică populară a fost încheiat de maestrul taragotului, Dumitru Fărcaș, care a ridicat în picioare și cu bătăi de palme albaiulienii, care au rămas să îi asculte cântul.

Tot vineri, la Sala Unirii din Alba Iulia, maestrul Ioan Bocșa a lansat albumul „ ”Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia, Galda” înregsistrat împreună cu cei 63 de membri ai Ansamblului „Icoane”. În prezența prietenilor din copilărie, a unor interpreți de muzică populară, a președintelui UAIFMR, Ionuț Fulea și a celebrei producătoare TV, Elise Stan, Ioan Bocșa a povestit cum a reușit să dea „culoare” prin ceteră, gordună, contră sau lovituri în podea unor cântece folclorice vechi.

Prof.univ.dr. Ioan Bocșa a spus că acest CD cuprinde „cele mai realizate piese cu caracter rituos din 700 cele mai reprezentative , care au primit o haină de sărbătoare. Le-am înnobilat față de starea în care le-am găsit când le-am cules de pe teren”. Interpretul de muzică populară a spus că a încercat să nu se înlăture de latura folclorului, și de asemenea că pentru acest material discografic a început să „culeagă” cântece de seceriș, cătănie, de mireasă, bocet, cântec  funebru, colinde de pe teren, de la bătrâni, care încă și le amintesc vers cu vers, de câțiva ani.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. AOTEAROA

    sâmbătă, 30.08.2014 at 15:03

    IONUT,ai nreusit sa ne demonstrezi ca ===OMUL E CEIA CE FACE ,NU CEIA CE ZICE!!!==Esti un om practic,felicitari parintilor tai si satenilor lor[si ai tai]Oameni dintr-o bucata.Nu ti-a fost teama de volumul imens de munca,nu te-ai ferit de greu==AI LUAT TAURUL DE COARNE===uitati-va ce primar a pierdut SEBESUL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax