Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Salvatorii de la UPU şi SMURD Alba premiaţi pentru munca depusă în 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de la înfiinţarea serviciului de intervenţie

Publicat

smurd

SMURD Joi s-au sărbătorit 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de SMURD la Alba Iulia. În cadrul evenimentului au fost acordate distincţii aniversare cadrelor medicale din cadru UPU Alba, Sibiu, Cluj şi Mureş, SMURD Alba, Mureş, Sibiu şi Cluj, colaboratorilor, medicilor şi paramedicilor de pe SMURD, angajaţilor din cadrul UPU Alba, dar şi autorităţilor locale şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Cine salvează o viaţă salvează o lume” este motto-ul sub care lucrează în echipă cei de la secţia UPU şi SMURD Alba.

Activitatea medicinei de urgenţă a început în 1994 cu 8 medici şi 6 asistenţi medicali. În 2009 a lut fiinţă SMURD Alba cu echipaje de prim ajutror la Alba Iulia şi Aiud. În prezent în judeţ funcţionează un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă în Alba Iulia şi cinci echipaje de prim ajutor în Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj şi Câmpeni.

Joi, de la 12.30m la Hotel Medieval din Alba Iulia s-au sărbătorit 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de la înfiinţarea SMURD Alba. La eveniment au fost prezenţi şi primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, reprezentanţi ai UPU şi SMURD Sibiu, Cluj şi Mureş, directori de instituţii locale, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi ISU Alba, dar şi angajaţi şi cadre medicale din cadrul UPU Alba, paramedici şi medici ai SMURD Alba.

Sunt îmbrăcaţi în uniforme roşii şi vin cu maşini de aceeaşi culoare, dotate cu aparatură care salvează vieţile multor oameni. Este vorba de medicii şi paramedicii de la SMURD Alba, care de 5 ani s-au alăturat celor de UPU. Împreună sunt un tot unitar, care vin în ajutorul celor aflaţi în suferinţă.

Activitatea medicinei de urgenţă a început în 1994 cu 8 medici, dr Aurel Crişna, dr Nicolae Volonciu, dr. Aureliana Volonciu, dr. Călin Potor, dr. Dorin Vaipan, dr. Carmen Popa, dr. Călin Gheorghiu, dr. Marius Şuluţiu, dar şi 6 asistenţi medicali, as Mariana Răsunoiu, as, Ibolya Bartha, as. Ioan Nemeş, as. Adrian Pârvu, as. Sabina Cărămăza. as. Voicu Adaş şi as. Claudiu Giurgiu.

IMG_0038 „Mă uit la toată sala asta şi văd o mulţime de oameni, cam câţi vin la noi într-o zi la urgenţă. Astăzi urgenţa s-a mutat aici. În urmă cu 20 de ani am semnat actul de naştere al acestui departament la început cu 8 medici, şi 6 asistenţi. Această secţie a crescut încet, încet ca număr de personal astfel încât astăzi am ajuns la aproape 100 de oameni. Între timp a crecut şi numărul de pacienţi. Media în ultimii trei ani a crescut la peste 40.000 de pacienţi/an.

În 2009 apare şi extinderea medicinei de urgenţă în prespital, respectiv Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare la Alba Iulia. Au apărut primele subunităţi de echipaje de prim ajutor la Alba Iulia, Aiud, apoi la Blaj, iar în 2012 la Sebeş şi Câmpeni.

Tot în 2012 în urma eforturilor depuse de Spitalul Judeţean, departamentul nostru, CJ, autorităţile locale am reuşit să operaţionalizăm şi echipajul de terapie intensivă. Să zic aşa „crem du la crem”, elita acestui departament”, a spus şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan.

YouTube video

„În acei ani de început nu aveam o acoperire suficientă a judeţului, pentru a răspunde într-un timp scurt şi eficient, ne-am străduit în parteneriat cu administraţia locală şi judeţene să asigurăm spaţiile necesare şi am făcut o subunitate la Câmpeni în 2008. La sfârşitul anului 2008 am intrat într-o colaborare cu Sebeşul şi am reuşit să înfiinţăm o subunitate de intervenţie şi acolo. Ambele s-au dovedit extrem de utile. Pentru circa 90.000  de locuitori, 1.500 de mp au îmbunătăţit timpul de răspuns şi calitatea intervenţiilor foarte mult”, a declarat şeful ISU Alba, Dorel Sofica.

Acesta a mai precizat că dacă în anii trecuţi durata timpului de răspuns la urgenţe era de 14 minute la incendii şi 10 minute la SMURD, acum s-a redus la jumătate. Astfel că un echipaj de pompieri ajunge la faţa locului în 8 minute şi sub 5 minute un echipaj SMURD.

Dacă în perioada 2006-2008 se ajungea la 160 de intervenţii, în acest an, Dorel Sofica spune că se va ajunge la aproximativ 5000 de cazuri, dintre care 4000 de cazuri sunt cele care solicită echipajele SMURD Alba.

YouTube video

Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Alba este un serviciu public de urgenţă care asigură intervenţia cu maximă operativitate pentru supravieţuirea victimelor accidentelor, cât şi pentru efectuarea manevrelor medicale menite să preântămpine agravarea acestora. Funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba din 16 octombrie 2009, prin echipaje ce încadrează ambulanțe pentru prim ajutor calificat și terapie intensivă mobilă.

Echipajele sunt formate, în funcție de tipul ambulanței, din medici sau asistenți medicali din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba și paramedici din cadrul I.S.U Alba, care au fost formaţi prin cursuri de prim-ajutor şi descarcerare.

Munca în echipă, unde fiecare membru al echipajului de intervenţie are un rol bine definit, promptitudinea, dăruirea, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul în acordarea asistenţei medicale de urgenţă reflectă ideea de unitate în lupta pentru viaţă şi duc la creşterea calităţii îngrijirii acordate în faza prespitalicească pentru ridicarea la nivelul standardelor europene.

Prin aceste demne calități și mânați de deviza ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!” au reușit membrii SMURD Alba să asigure un grad mai ridicat de siguranță a cetățenilor în cele peste 13 000 de intervenții la care au participat de la inaugurare și până astăzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax