Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Sărbătoarea de pe Muntele Găina. Elena Udrea nu și-a găsit soț, dar a fost pregătită de nășit. Politicienii au depus coroane

Publicat

YouTube video

Duminică, în ultima zi a Târgului de Fete de la Găina, pe Muntele Dragostei și-a făcut simțită prezența și Elena Undrea. Aceasta nu a venit cu planuri de măritiș, cel puțin asta a declarat, dar a venit cu gândul să își înmulțească perechile de fini. Elena Udrea a spus că nu a cerut-o nimeni de nevastă pe Muntele Găina, cum spune tradiția, dar că este pregătită să nășească o pereche de miri. La Te-Deum-ul de la crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina, odată cu pregătirea pentru prezidențialele din toamnă, au „semnat” condica și alți oameni politici, atât locali, cât și candidați la aceste alegeri. Cu toate că multă lume aștepta ca și președintele Traian Băsescu să urce pe munte, se pare că în acest an nu a onorat cu prezența sa  moții și turiștii veniți din tote colțurile țării pentru această sărbătoare tradițională.

Ultima zi de la Târgul de Fete de la Găina a avut-o ca invitată pe blonda partidului cu blugi, mai exact Elena Udrea, care nu a scăpat de fotografii, suveniruri, de degustarea unor mâncăruri tradiționale și bineînțeles de cântatul la tulnic. Începând cu ora 10.00, la crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina a avut loc Te-Deum-ul în cinstea eroului național, Crăișorul Munților. Doi preoți din zonă au oficiat o slujbă religioasă, iar la final reprezentanţii partidelor politice au depus coroane.

La eveniment au participat și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții CJ Alba, Florin Roman și Alin Cucui, senatorul PDL Alba, Alexandru Pereș, deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu. Alături de aceștia au mai participat primarii din zona Munților Apuseni, oameni politici și candidații la prezidențiale Cătălin Predoiu din partea PDL și Cristian Diaconescu din partea PMP. Împreună cu reprezentanții PMP a mai venit și Elena Udrea, care a spus înainte de vizitarea standurilor meșterilor populari veniți la târg că „participă cu drag la astfel de adunări populare”.

Cu toate acestea, Udrea aștepta ca obiceiurile să mai fie păstrate și în ziua de astăzi și să asiste la o nuntă: „ Mă așteptam să văd aici cereri în căsătorie. Să văd că tinerii ca pe vremuri se întâlnesc pe muntele Găina și au nevoie de nași. Deocamdată nu m-a căutat nimeni să nășesc așa că  vedem până jos poate se întâmplă ceva. Până deseară mai este timp, dar nu au nici curaj acum. Dacă a rămas cineva care nu și-a găsit naș, noi suntem aici”.

Elena Udrea este o „fană” a sărbătorilor populare: „La Găina este prima dată când am ajuns. De obicei, colegii cei din zonă nu ne invitau. O să venim de acum încolo, asta este clar”.

Întrebată de ce a vrut să fie nașă și nu luată de soție, Udrea a răspuns: „Nu m-a cerut nimeni. Asta e, rămân nașă. Ce să fac. Până atunci rămânem la nășit”.

YouTube video

De la Târgul de la Găina, Udrea nu a plecat cu mâna goală, a primit de la meșterii populari din zonă străicuțe, fagure de miere, cercei lucrați manual, a gustat balmoșul tradițional, și-a cumpărat atât ei cât celorlalți colegi brățări sfințite, iar la final a încercat să cânte și la tulnic. Cu toate că nu i-a ieșit ca și Paraschvei Petruse, o maestră în cântatul la tulnic, Elena Udrea s-a ales cu câteva tulnice mici la care a spus că va exersa, dar și unul de dimensiuni mai mari.

YouTube video

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Cei prezenți la ultima zi a evenimentului au avut parte și e un spectacol de muzică populare, dar și de dansuri populare oferite de ansamblurile din  județele Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara. Nicolae Furdui Iancu și taraful „Crai Nou”, Mirela Mănescu, Dorica Rațiu au fost interpreții care au încântat inimile celor care au urcat pe muntele Găina.

YouTube video

Târgul de Fete a fost organizat în acest an atât în Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou de pe munte, programul cuprinzând spectacole în aer liber de muzică uşoară şi populară, un târg al meşterilor populari, dar şi un concurs de tradiţii şi folclor între mai multe comune din Alba.

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax