Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Seară de muzică italiană folk la „Dilema Veche”. Concertul „Bella Ciao” INTERZIS albaiulienilor care nu au fost în Piața Cetății

Publicat

bella ciaoA doua seară de Festival „Dilema Veche” la Alba Iulia a dus, în inima Cetăţii, muzica folk italiană, la concertul „Bella Ciao”. Voci extraordinare din muzica folk italiană a ultimilor 30 de ani oferă un spectacol plin de sensibilitate.

O mare dilemă pentru presa locală a apărut în ziua 2 a Festivalului DILEMA: Atât Alba24 cât și alte ziare locale au încercat să transmită live concertul ”Bella Ciao” pentru albaiulienii care nu au reușit, din diferite motive, să fie prezenți la concertul festivalului plătit din bani publici de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba. Toate ziarele locale care au încercat să filmeze și să fotografieze au fost obligate de conducerea festivalului, cu ajutorul Poliției locale, să-și întrerupă transmisiile, invocându-se drepturile de autor asupra imaginilor din concert. Toate concertele festivalului Dilema se desfășoară în locuri publice, iar accesul la concerte este liber. Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean au finanțat evenimentul cu peste 100.000 euro, bani proveniți din taxele locale plătite și de cetățenii care nu au reușit să fie prezenți la spectacole, dar care, datorită ziarelor locale ar fi putut să se bucure de spectacole și de acasă din fața calculatorului sau a telefonului mobil. Pentru că și ei și-au plătit ”biletul de intrare”.

În 1964, spectacolul Bella Ciao a marcat începutul renaşterii folkului italian, interpretat, atunci, de Caterina Bueno, Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Gruppo di Piadena, Ivan Della Mea, Michele L. Straniero şi Sandra Mantovani, printre alţii.

La aniversarea a 50 de ani de la concertul original, inovarea constă în aranjamentele orchestrate de acordeonistul Riccardo Tesi, precum şi prezenţa unor voci extraordinare din muzica folk italiană a ultimilor 30 de ani: Ginevra Di Marco, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Andrea Salvatori, Gigi Biolcati şi Alessio Lega.

Mai jos, imagini de la începutul spectacolului:

„Bella ciao” este un cântec popular italian, originar din regiunea Emilia-Romagna, care a devenit reprezentativ pentru mişcarea de rezistenţă italiană.


IMG-20160827-WA0017

oameni cetateDe la ora 23.00, în Curtea interioară UM 01684, evenimentul continuă cu un concert Hakeshet Klezmer Band Oradea. Înfiinţată în 2006, este formația de muzică klezmer a Comunității Evreilor din Oradea. În urma succesului de la debut, formația a fost invitată să deschidă săptămâna Euroiudaica din cadrul Festivalului Culturii Europene 2007 la Sibiu, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Au urmat și concerte la Teatrul Evreiesc din București, la Sinagoga din Brașov și în Sala Filarmonicii din Oradea. Membrii formației sunt: Bogdan-Bodis Adam – pian și sintetizator, Cătălin Chirilă – clarinet, Levi Nicolae – vioară, Boros-Konrad Petru – contrabas, Ilie Pop – trombon, Trendler Iosif – percuţie, Roxana Buhatel – solist vocal.

După-amiaza, a fost proiecţie de film, dar şi dezbateri despre migraţie şi democraţie şi despre evreii din România în context european.

Festivalul „Dilema Veche” este organizat de Dilema Veche, Municipiul Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba.

PROGRAM Festival „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia

Vineri, 26 august

– ora 18.00 – Despre patrimoniul cultural și economie cu prof. dr. Mugur Isărescu

– ora 20.00 – Recital Ana Silvestru

– ora 21.00 – Concert Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 violins

– ora 23.00 – Concert „La nuit americaine”

Sâmbătă, 27 august

– ora 10.00 – Cetatea copiilor

– ora 12.00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

– ora 15.00 – Proiecție de film: Toto și surorile lui

– ora 17.00 – Dezbatere – Migration, Democracy and the Future of Europe

– ora 18.30 – Clubul Ambasadorilor

– ora 20.00 – Din istoria comunităților evreiești din România, cu Andrei Oișteanu

– ora 21.00 – Concert „Bella Ciao”

– ora 23.00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea

Duminică, 28 august

Ora 10.00 – Cetatea copiilor

Ora 12.00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 13.00 Dilema veche: Ședință de redacție – Terasa Poarta a III-a

Ora 15.00 Film: Dincolo de calea ferată, de Cătălin Mitulescu – Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 17.00 „Migrația religiei sau religia migrației”: ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat Șeful Cultului Musulman din România; ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului; moderator ES Theodor Baconschi – Grădina interioară, Traseul celor Trei Fortificații

Ora 19.00 Lecturi: Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu – Cafeneaua cu dileme

Ora 21.00 Holograf acustic – un unplugged de neuitat – Scena Piața Cetății

Ora 23:00 Mahala Rai Banda – Curtea interioară UM 01684

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihai

    luni, 29.08.2016 at 13:32

    Felicitari Bella Ciao, muzica de buna calitate, interpretare…..la altii se invirte cd-ul Grazie Bella Ciao.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax