Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Sute de albaiulieni au colindat alături de Ștefan Hrușcă. Seară magică de colinde tradiționale și cântece nemuritoare

Publicat

YouTube video

stefan hrusca, alba iulia „Soare luminos și un Crăciun frumos”, le-a urat „dascălul colindelor”, Ștefan Hrușcă, sutelor de albaiulieni care au venit să îl asculte la Casa de Cultură a Sindicatelor. Se spune că nu este Crăciun, fără o colindă de-a lui Hrușcă, dar acesta a spus că atâta timp cât purtăm colindul în suflet, Crăciunul există. „Linu-i lin”, „Deschide ușa creștine”, „Cetință, cetinioară” sau „Afară ninge liniștit” sunt doar câteva dintre colindele, care au încălzit sufletele albaiulienilor, care au venit să îl vadă pe Ștefan Hrușcă.

De 24 de ani, Hrușcă a pornit pe drumul, care astăzi l-a transformat în „dascălul colindelor”, dar și care a adus pe buzele fiecăruia dintre noi măcar un vers din cântecele sale, cum ar fi „Rugă pentru părinți”.

Pentru aplauzele primite la scenă deschisă, Ștefan Hrușcă a mulțumit publicului spectator cu o vorbă din popor: „Mulțam frumos!”.

Ștefan Hrușcă a venit să împărtășească albaiulienilor bucuria Nașterii Domnului. În preajma sărbătorilor de iarnă, acesta a pornit într-un turneu de colinde în 20 de orașe din țară, iar printre acestea s-au numărat Alba Iulia și Cugir.

Cu glasul duios și pe versuri cum numai el știe să le cânte, „dascălul colindelor” a transformat seara de marți, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia într-o „rugăciune”, cum a numit el recitalul de colinde.

Sute de albaiulieni l-au primit cu colindul pe Ștefan Hrușcă, care a venit după doi ani în Alba Iulia să împărtășească cu publicul spectator acest cântec plin de credință și lumină, colindul, care vestește Nașterea lui Isus. „Sculați gazde”, „Deschide ușa creștine”, „Ziurel de ziuă”, „Cerul și pământul”, „Cetiniță, cetinioară”, „Afară ninge liniștit”, „Linu-i lin”, „Înaintea iestor curți” sunt câteva dintre colindele tradiționale românești, pe care gazdele le-au primit în sufletele lor.

Și-a amintit de anii copilăriei din satul  natal Ieud, Maramureș, dar și de Anuța lui Grigaci, o fată cu o vocea extraordinară, care era așteptată cu nerăbdare de fiecare sătean în seara de Crăciun, să colinde. Și așa cum ei s-au obișnuit cu vocea ei, Hrușcă a spus că vrea să îi obișnuiască și pe albaiulieni să îl aștepte cu colindul în fiecare an.

YouTube video

YouTube video

„Acum 24 de ani am început un drum al colindului, plecând din Maramureș prin țară, și peste tot pe unde s-au răspândit românii prin lume. Am dus colindele noastre peste tot, le-am colindat, le-am primit înapoi de la oameni, le-am cules, le-am colindat din nou și mi-a dat seama că într-adevăr, românii mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă au nevoie de colind. Care li se pare pur, o cântare cu bunătate, cu credință, cu lumină. Colindul adună lumea, colindul bucură și umple sufletele oamenilor cu credință, pregătindu-i pentru noaptea de Crăciun”, a spus Ștefan Hrușcă la Alba Iulia.

Hrușcă a spus că atunci când urcă pe scenă și colindă se simte ca într-o „rugăciune, întreg recitalul meu este ca o rugăciune. Simt o energie faină care vine dinspre sală, dinspre dumneavoastră spre mine și lucrul acesta mi-e destul. Așa că vă mulțumesc din suflet”.

YouTube video

Pentru că a ajuns în Orașul Marii Uniri după doi ani, Ștefan Hrușcă le-a cântat albaiulienilor și melodia dedicată orașului nostru, „Clopotul Reîntregirii”. De asemenea a adus pe buzele publicului spectator și versurile cântecului „Rugă pentru părinți”, pe versurile poetului Adrian Păunescu și pe care îl interpretează la fiecare concert.

Seara s-a încheiat cu sute de aplauze din partea albaiulienilor, pe care anul viitor Ștefan Hrușcă speră să îi colinde din nou.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax